Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
6. 6. 2013,
7.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca svetovno prvenstvo

Četrtek, 6. 6. 2013, 7.47

8 let

Milivoje Novaković: Od zdaj naprej bo veliko lažje

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Milivoje Novaković je potreboval zgolj dve tekmi, da je vsem dokazal, kako je kljub letom še vedno zelo koristen za slovensko reprezentanco.

Leto in pol ga ni bilo v izbrani vrsti, na posredovanje novega selektorja Srečka Katanca se je vrnil in hitro dokazal, iz kakšnega testa je. Gol v mreži Islandije v Ljubljani, gol Turkom v Bielefeldu. Odlično je razpoložen tudi ob igrišču. Vedno nasmejan in razpoložen za pogovor. V preteklosti se je nemalokrat zavil v molk, zdaj je vselej na voljo za novinarska vprašanja. In prepričan, da lahko slovenska reprezentanca marsikaj postori tudi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014. S kakšnim golom v Reykjaviku bo za kaj takega skušal poskrbeti tudi sam. Po tem ga čakata teden dni zasluženega počitka in vrnitev na Japonsko, kjer je Omiya Ardija pravi hit.

Dva nastopa in dva zadetka. Sanjska vrnitev v izbrano vrsto, mar ne? Sam na to gledam drugače. Dve tekmi, ena zmaga, en poraz. Lahko bi bilo bolje. Moji goli so tako ali tako plod dela celotne ekipe. Deset igralcev pripravi zadetek, enajsti pač zadene. Golov sem seveda vesel, a bolj me veseli to, da smo v petek premagali Turčijo in pokazali pravi obraz. Zdaj je pred nami nova tekma, dobro se moramo pripraviti in poskrbeti za zmago na Islandiji.

Je vzdušje v reprezentanci zdaj, ko ste po dolgem času zmagali, boljše? Vzdušje v reprezentanci je bilo vselej dobro, je pa seveda zdaj še boljše. Sami spremljate, kako potekajo treningi. Vidite, da vsi skupaj uživamo. Moramo narediti vse, da bo tako tudi ostalo. Na Islandiji moramo iz sebe iztisniti zadnje atome moči, zmagati in začeti serijo zmag.

Je reprezentanca od tekme v Ljubljani proti Islandiji do Turčije napredovala? Manjši napredek je viden. Ko smo igrali doma proti Islandiji, nismo bili tako kompaktni, kot smo bili proti Turkom. Predvsem pa napredek pričakujem zdaj. Zmaga nad Turčijo nam veliko pomeni. Reprezentanca je nanizala kar nekaj neuspehov, prejela je veliko golov in normalno je, da se je med igralce naselila negotovost. Nezaupanje v svoje sposobnosti. Zdaj, ko smo odigrali odlično tekmo, ohranili mrežo nedotaknjeno, bili pogosto nevarni za nasprotnikova vrata in zabili tudi dva gola, smo seveda pridobili samozavest. Pričakujem, da bo od zdaj naprej vse veliko lažje.

Zdi se, da je bila na tekmi proti Turčiji slovenska reprezentanca tudi agresivnejša. Res je. To sem v preteklosti pogrešal. Moramo biti agresivni in tvegati tudi kakšen rumeni karton za to, da onemogočimo nasprotnika. Ne smemo dopustiti, da nasprotnik pride do strela. Dejstvo je, da se vsi skupaj še učimo. Čim prej se bomo naučili, bolje bo za nas.

Z Islandci ste že igrali in v Ljubljani izgubili. Česa ste se na prvi tekmi naučili? Predvsem tega, da danes ne moreš podcenjevati nikogar več. Vsi znajo igrati nogomet, proti vsakemu je težko. Islandci so že v Ljubljani pokazali, da so odlična ekipa, v Reykjaviku bo še težje. Bolj kot z Islandci pa se moramo obremenjevati sami s sabo. Gledati moramo le nase in na to, kako bomo funkcionirali na igrišču. Na zadnji tekmi smo pokazali napredek, zdaj moramo storiti še korak naprej. Odpraviti moramo slabosti, ki jih imamo, graditi na dobrih stvareh, si pomagati med sabo, se potruditi po najboljših močeh in uspeh bo prišel. Smo v zelo slabem položaju v teh kvalifikacijah, a iz njega se lahko izvlečemo le sami. Nihče nam ne bo pomagal.

Pri nasprotniku tokrat ne bo prvega zvezdnika Gylfija Sigurdssona, ki je poskrbel za zmago Islandije na prvi tekmi. Velik plus za Slovenijo? Seveda. Če na prvi tekmi ne bi igral, bi Slovenija morda zmagala in ne bi izgubila. Gre za odličnega nogometaša, ki je najboljši pri Islandiji. Čeprav ga ne bo, pa nam seveda ne bo lahko. Kot sem že rekel, moramo gledati predvsem nase in na svojo igro. Če bomo pravi, bo vse skupaj veliko lažje.

Zmagati tokrat preprosto morate. Če ne boste, je sanj o svetovnem prvenstvu konec. Se bojite poraza? Sam gledam predvsem na to, da moramo zmagati, in ne na to, kaj bo, če bomo izgubili. Razmišljam o tem, da imamo, če osvojimo tri točke, še možnosti za Brazilijo. S tem, kaj bi prinesel poraz, se sploh ne obremenjujem. Gremo iz tekme v tekmo, vsako bomo skušali zmagati in videli bomo, kaj nam bo to prineslo. Če bomo zmagali tudi v petek, verjamem v pozitivno serijo rezultatov in v to, da se ponovi zgodba iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010, ko smo bili prav tako že v izgubljenem položaju, pa potem začeli zmagovati in dosegli velik uspeh. Verjamem, da lahko zmagamo na preostalih petih tekmah in se uvrstimo na prvenstvo. Seveda pa bo najprej treba ponoviti predstavo z zadnje tekme in zmagati na Islandiji.

Pritiska torej ni? Ne, vsaj pri meni ne. Sem povsem sproščen in komaj čakam, da se tekma začne. Tako morajo razmišljati tudi preostali reprezentanti. Ne nazadnje ne bo konec sveta, če nam ne bo uspelo. Seveda pa bomo vsi skupaj naredili vse, da nam bo. Da bomo zmagali in rezultatsko krivuljo obrnili navzgor.

Če v Reykjaviku ne boste zmagali, je ta kvalifikacijski ciklus za vas, vsaj rezultatsko gledano, že končan. Stari ste 34 let, se lahko zgodi, da se kmalu dokončno poslovite od reprezentance? O tem sploh nisem razmišljal. Tukaj sem, da pomagam reprezentanci in mladim fantom, ki prihajajo. To je za zdaj moj edini cilj.

Mar to pomeni, da boste skušali na večni lestvici najboljših strelcev ujeti Zlatka Zahoviča, ki je zabil 35 golov? Do tega mejnika vam manjka še 14 zadetkov … Ne, seveda ne. Želim si predvsem, da reprezentanca napreduje. Da začnemo zmagovati, da imamo dober odnos med sabo in odlično vzdušje. To je edino, kar je pomembno.

Zdi se, da v reprezentanci, odkar ste se vrnili, uživate? Užival sem vedno. V reprezentanci sem se že od nekdaj dobro počutil. V čast mi je igrati za Slovenijo, vedno mi je bilo.

Ne spreglejte