Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2008,
13.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2008, 13.38

8 let

Luka Žinko: Prehitro sem se odločil za odhod v tujino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sezono 2007/08 je uspešno pričel domžalski branilec Luka Žinko, ki je z dvema zadetkoma v SuperPokalu Telekom Slovenije proti Kopru svoji ekipi pomagal v vitrino postaviti novo lovoriko.

Nekdanji igralec Slovana, Factorja, Šmartna in Bele krajine, ki je svoje znanje prodajal tudi v francoskem Istresu, je z dvema zadetkoma v minulem krogu povsem potopil "vijoličasto" četo - in Marijana Pušnika -, ter si tako upravičeno zaslužil naziv najboljšega igralca petega kroga PrveLige Telekom Slovenije. Se mu bodo po dobrih predstavah v "rumeno-modrem" dresu vnovič odprla reprezentančna vrata?

Sezono ste pričeli odlično … V SuperPokalu Telekom Slovenije ste se v pičlih sedmih minutah dvakrat vpisali med strelce in takorekoč svoji ekipi zagotovili prvo lovoriko v novi sezoni … Občutki so super. Sezono smo hoteli "odpreti" z lovoriko, kar nam je uspelo, in tako smo lažje začeli novo sezono. To, da sem se vpisal med strelce, me vsekakor zelo veseli, ampak veliko pomembnejša je zmaga ekipe.

V minulem krogu ste vnovič blesteli proti Mariboru. Vrata tekmeca ste zatresli dvakrat - po enkrat sta zadela še Andraž Kirm in Dražen Žeželj -, in tako svoji ekipi priborili visoko zmago … To je bila "čudna" tekma. Ne zgodi se velikokrat, da ekipa, ki igra z dvema igralcema manj, doseže tri gole. Dokazali smo, da smo trenutno boljša ekipa, čeprav tega večina ne prizna. Z zadetkoma in igro sem zelo zadovoljen, čeprav lahko še vedno napredujem.

Z devetimi možmi na igrišču ste dosegli "poker" proti takrat še vodilni ekipi iz štajerske prestolnice … Ste po izključitvi dveh igralcev pričakovali takšen razplet? Tega osebno nisem pričakoval. Hoteli smo čim dlje zadrževati žogo na nasprotnikovi polovici, da pridobimo na času. Vse, kar bi se dodatno zgodilo v naš prid, je samo še dodaten plus. Na srečo se je vse dobro končalo.

Po uvodnih remijih v prvenstvu ste tokrat nanizali še tretjo zmago zapored in se zavihteli na sam vrh lestvice … Je osvojitev naslova državnih prvakov vnovič vaš cilj? Tudi to sezono si želimo prvega mesta. Če bomo sezono odigrali tako kot znamo, mislim, da bi lahko spet zelo resno konkurirali za osvojitev naslova državnih prvakov.

V kvalifikacijah za elitno ligo prvakov ste izpadli dokaj hitro. Je morda po tovrstnem izpadu čutiti kaj grenkobe? Nekaj grenkobe je res čutiti. Škoda, da smo dobili tako ambiciozno ekipo kot je Dinamo. Razočarali smo predvsem na prvi tekmi, na drugi pa tistim, ki niso verjeli v nas, pokazali, da lahko igramo dober nogomet. Sem pa mnenja, da smo od vseh slovenskih ekip v Evropi pokazali največ.

Kakšen pečat sta na vas pustili srečanji proti Dinamu? To je odlična ekipa z izvrstnimi posamezniki in to je pretehtalo tehtnico v njihovo korist. Videlo se je, da gre za organiziran klub, ki točno ve, kaj hoče. Vsekakor jim v nadaljevanju želim veliko sreče v ligi prvakov.

Bili ste eden izmed štirih slovenskih predstavnikov, ki so nastopali v evropskih pokalih. Kako ocenjujete nastope Maribora, Gorice in Kopra? Od Maribora in Gorice sem pričakoval nekoliko več. Koper je izgubil preveč igralcev, čeprav imajo všečno igro. Morda je ravno izkušenosti tista, kar jim primanjkuje.

V prestopnem roku je prišlo do določenih sprememb v igralskem kadru. Katerega od igralcev najbolj pogrešate? Najbolj se čuti odhod Ermina Rakoviča, ki je bil vodja na igrišču. Brez njega pa lahko in zmoremo izpolniti vse cilje. Vsak je nadomestljiv, kar so pokazale tudi okrepitve, ki so zelo kakovostne.

Kako bi primerjali lansko in letošnjo ekipo Domžal? Lanska je bila, po imenih sodeč, močnejša. To je bil tudi razlog, da smo preveč čakali na poteze posameznikov, medtem ko letos bolj stavimo na kolektivni duh.

V preteklosti ste se preizkusili tudi na tujih nogometnih zelenicah v Istresu … Kako se spominjate francoske izkušnje? Eno leto sem igral v francoski prvi ligi, vendar se nisem naigral. To je bila izkušnja, s katero nisem zadovoljen. Mislim, da sem se prehitro odločil za odhod v tujino. Res je, da se učimo na napakah, ampak s to izkušnjo sem izgubil eno leto.

Po vsej verjetnosti vas igranje izven slovenskih meja še mika … Kje v tujini bi najraje zaigrali? Vsak igralec si želi igrati v kakovostni ligi. Najraje pa bi igral v španski ligi, čeprav se ne bi branil nobene izmed najmočnejših evropskih lig.

Ste imeli morda pred pričetkom same sezone ponudbe iz tujine? Nič konkretnega … Vsaj ne, da bi sam vedel. To je namreč treba vprašati športnega direktorja Domžal Nenada Protego.

Kdo od nogometašev na zemeljski obli je na vas pustil največji pečat? Navduševal me je predvsem Zinedine Zidane, ki je igral z neverjetno lahkoto.

Na spisku selektorja Matjaža Keka se nahajajo kar trije vaši soigralci Zlatan Ljubijankič, Luka Elsner in Andraž Kirm, sami pa ste častni dres oblekli enkrat. Si želite, da bi se v kratkem omenjeni trojici pridružili tudi vi? Vsekakor bi se jim rad pridružil, toda vse to je odvisno od selektorja. Če me bo vpoklical, se bom povabilu z veseljem odzval. Vse pa je seveda odvisno od mojih iger, in če seveda selektor potrebuje tak tip igralca kot sem sam.

Kakšne so vaše nogometne ambicije? Rad bi zaigral v eni najmočnejših lig na svetu in rad bi v prihodnje oblekel tudi reprezentančni dres.

Kdo izmed igralcev in klubov bo v tej sezoni po vašem mnenju najbolj opozoril nase? Za igralca je težko karkoli napovedati. Za klub pa menim, da zna Celje na čelu s Pavlom Pinnijem konkurirati za sam vrh lige.

V nedeljo odhajate na gostovanje v Ajdovščino k četi najtrofejnejšega slovenskega trenerja Bojana Prašnikarja. Kakšna so pričakovanja pred omenjeno tekmo? Primorje je močna ekipa. Minulo leto so nas izločili iz pokala Hervis, pa tudi v prvenstvu smo imeli, razen zadnje tekme, kar precej težav z njimi. Verjamem, da bo to težka tekma, kljub temu pa upam na našo zmago.

Ne spreglejte