Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
19. 4. 2011,
21.11

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srečko Katanec

Torek, 19. 4. 2011, 21.11

8 let, 1 mesec

Kar ni uspelo Zahoviču in Katancu, je lahko vam

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V torek ste si lahko v Ljubljani pobližje ogledali najprestižnejši klubski nogometni pokal na svetu. Tisti, ki ga bo 28. maja letos visoko v zrak dvignil kapetan zmagovalca lige prvakov.

Konec maja bo na slovitem Wembleyju v Londonu pokal kot prvi zmagoslavno dvignil eden izmed naslednjih kapetanov polfinalistov te sezone lige prvakov: Iker Casillas (Real Madrid), Carles Puyol (Barcelona), Manuel Neuer (Schalke) ali Nemanja Vidić (Manchester United). V torek se je lahko ob njem postavljal vsak izmed tistih, ki so si vzeli čas, in v ljubljanski BTC prišli na ogled ene izmed najprestižnejših nogometnih lovorik. Pokal namreč potuje po Evropi in bo na cilj prišel šele takrat, ko ga bo v roke v Londonu dobil eden izmed omenjenih štirih nogometašev, ki še imajo možnosti za naslov.

Pokal z velikimi ušesi, kot ga nekateri imenujejo, v tej obliki obstaja od leta 1968. Na ogled je bila uradna replika, kakršno od leta 2008 UEFA podeljuje zmagovalcem lige prvakov. Pred tem so ti originalni pokal dobili v uporabo le za enajst mesecev, pozneje pa so jim podelili pomanjšano kopijo. Izjema so le moštva, ki so bila najboljša v Evropi trikrat zapored ali pa skupno petkrat (Real Madrid, Ajax, Bayern München, AC Milan in Liverpool), ki so v trajno last dobila originalni pokal, tega so pozneje nadomestili z novim, povsem enakim.

Doslej sta ga osvojila dva slovenska nogometaša, Rene Krhin in Vid Belec, ki sta bila lani priključena ekipi Interja, ki je zmagala v finalu v Madridu, a v celotni sezoni nista odigrala niti minute v najelitnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Dvema, ki sta bila veliko bolj pomembna akterja svojih ekip, ni uspelo, čeprav sta bila zelo blizu. Srečko Katanec, ki je v velikem finalu s Sampdorio izgubil leta 1992, in Zlatko Zahovič, ki je v finalu v dresu Valencie po enajstmetrovkah klonil leta 2001. Ena izmed najboljših slovenskih nogometašev torej nista imela priložnosti, da bi se postavljala ob velikem pokalu. Vi ste jo tokrat imeli …

Ne spreglejte