Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
12. 12. 2007,
15.50

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 15.50

8 let, 1 mesec

Erazem Lorbek: Odpovedi niso spremenile cilja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Član rimske Lottomatice Erazem Lorbek se z reprezentančnimi soigralci podaja v odločilni del priprav na evropsko prvenstvo.

S tistimi, ki so se tokrat odpovedali nastopu v Španiji, si ne beli glave. Poudarja celo, da cilji ostajajo visoki …

Letos je selektor dodobra spremenil koncept priprav. Kako ste spremembo občutili igralci? Morda je res marsikaj drugače, a ko se pripravljaš in si osredotočen na evropsko prvenstvo, o teh stvareh ne razmišljaš. A če moram izbirati med treningi in tekmami, bi kajpak izbral slednje. Tekme so res nekaj posebnega in igralca še dodatno motivirajo. Menim tudi, da je viden velik napredek. Na zadnji tekmi v Strasbourgu smo bili sicer res precej utrujeni, vseeno pa je turnir pokazal, da smo na pravi poti. Igra je vse boljša, hkrati pa vemo za napake in pomanjkljivosti.

V ekipi niste več golobradi mladenič, ki čaka na minute in v ključnih trenutkih stiska pesti za starejše soigralce. To pot boste med nosilci. Je to posebno breme? Ne. Če bi se skrival in prelagal odgovornost, ne bi bil pravi. Košarkar želi veliko vlogo in odgovornost. Sam pa želim tudi napredovati. Napredoval pa bom s tekmami proti kakovostnim tekmecem.

Seznam tistih, ki so se tokrat odpovedali reprezentančnemu dresu, je zelo dolg … O tem ne razmišljam. Priprave za nas niso prav nič manj ali bolj naporne. Morda se odsotnost nekaterih, ki so bili v preteklosti nosilci, pozna na parketu. S tekmami zapolnjujemo te vrzeli. Do evropskega prvenstva bomo zanesljivo kakovostno pripravljeni.

Z okrnjeno reprezentanco pa bo pot do zastavljenih ciljev vseeno precej bolj zahtevna in težavna? Cilj je znan! Želimo si zagotoviti mesto na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre.

Tekmeci na EP? Ne bo nam lahko. V skupini se bomo srečali s tremi dokaj različnimi reprezentancami, s tremi slogi igre in tremi koncepti. Taktična priprava bo sila pomembna. Tudi Poljaki, za katere mnogi pravijo, da bodo lahek zalogaj, so v zadnjih letih vidno napredovali. Na tej poti so jim pomagali tudi slovenski trenerji. O Francozih in Italijanih pa pravzaprav ne gre izgubljati besed. Francoska zasedba s številnimi zvezdniki meri zelo visoko. Italijani so sicer pomladili ekipo, a se prav gotovo ne bodo bali tekmecev.

Favorit številka 1 je ... ... Španija!

V članski reprezentanci boste nastopili z bratom Domnom. Lahko kmalu pričakujemo tudi Klemna? Hm … Mislim, da bomo morali na takšen scenarij še malo počakati, a upam, da se bo uresničil.

Oče Radovan je pred kratkim v šali dejal, da bo Slovenija prišla do odličja na največjem tekmovanju, ko bodo v reprezentanci vsi trije sinovi. Vaš komentar? Ne vem. Bomo videli. Počakajmo, da v ekipo pride najmlajši.

Po vihravi klubski sezoni in selitvah bi vam reprezentančni uspeh prišel zelo prav. Kakšni so spomini na sezono 2006/07? Spomin na Unicajo je res neprijeten. Trudil sem se po najboljših močeh, a ni šlo … Morda bi bilo vse drugače, če bi se pripravljal z reprezentanco in nastopil na svetovnem prvenstvu 2006. Tako sem se posvečal rehabilitaciji, nato pa se v boj za minutažo nisem podal dovolj hitro in agresivno. Zamujena priložnost. Sledila je selitev v Treviso, kjer mi je trener David Blatt namenil pomembno vlogo. Pod njegovo taktirko sem se pri Benettonu znova postavil na noge. Sledila je tista nesreča … Ali pa sreča. Zaradi Benettonove napake sem nato prišel v Rim. Pod okriljem trenerja Jasmina Repeše sem se počutil zelo domače.

"Afera Lorbek" v Italiji še vedno ni pozabljena. Le kako si lahko tako velik klub privošči tako veliko napako in prijavi preveč igralcev? Nerazumljivo. Znano je, da je Benetton zares velik klub, ki kakovostno dela z mladimi. Mnogi košarkarji so si prav prek Trevisa utrli pot v ligo NBA. Zato je velika škoda, da bo klub zaradi takšne napake plačeval visok davek.

Po prvenstvu sledi selitev v Rim … Vesel sem, da ostajam v italijanski prestolnici. Poznam trenerja, okolje, jezik … Poleg tega je klubsko vodstvo sestavilo kakovostno ekipo z nekaj izkušenimi posamezniki. Veselim se nove sezone.

Ne spreglejte