Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 1. 2023,
20.59

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

SP v rokometu 2023 svetovno prvenstvo Blaž Janc Uroš Zorman slovenska rokometna reprezentanca

Ponedeljek, 2. 1. 2023, 20.59

1 leto, 3 mesece

V Ljutomeru začetek sklepnih priprav na SP

Zormanova četa motivirana v sklepne priprave na SP: "Imamo potencial!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

slovenska rokometna reprezentanca trening Uroš Zorman | "Zaprli se bomo v dvorano in delali, kolikor nam bodo dopuščale okoliščine," je ob začetku sklepnega dela priprav na SP povedal selektor slovenske rokometne reprezentance Uroš Zorman. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

"Zaprli se bomo v dvorano in delali, kolikor nam bodo dopuščale okoliščine," je ob začetku sklepnega dela priprav na SP povedal selektor slovenske rokometne reprezentance Uroš Zorman.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Moška članska rokometna reprezentanca je zakorakala v sklepne priprave pred letošnjim svetovnim prvenstvom, ki bo na Poljskem in Švedskem potekalo med 11. in 29. januarjem. Slovenci bodo do odhoda v Katovice odigrali dve pripravljalni tekmi z Madžarsko, prva bo 5. januarja  v Ljutomeru, druga pa dva dni kasneje v Veliki Kaniži.

Tadej Pogačar Luka Dončić Primož Roglič
Sportal Norišnica zaradi Dončića, Pogačarja, Rogliča …

"Začenja se novo koledarsko leto, z novimi željami in zaobljubami. Verjamem, da je ena izmed zadnjih tudi ta, da bo vsak na sklepnih pripravah in svetovnem prvenstvu prikazal največ, kolikor bo sposoben," je na zboru reprezentance poudaril selektor Uroš Zorman. "Vabilu na drugi del so se odzvali vsi fantje. Najpomembneje je, da skozi vse treninge ostanejo zdravi ter da se takšni vrnejo v klube tudi po prvenstvu. Če bo tako, tudi preostalo ne bi smelo izostati," je dodal.

Fotogalerija s treninga (Foto: Blaž Weindorfer/Sportida)

Fotogalerija
1 / 38

Zormanov seznam

Slovenska izbrana vrsta je v drugi del priprav zakorakala z 22 rokometaši. Na Zormanovem seznamu so vratarji Jože Baznik (Nimes), Urban Lesjak (Eurofarm) in Klemen Ferlin (Erlangen), krilni igralci Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško), Blaž Janc (Barcelona), Tilen Kodrin (Gummersbach), Domen Novak (Wetzlar) in Staš Slatinek Jovičić (Trimo Trebnje). Zunanjo vrsto sestavljajo Dean Bombač, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Nejc Cehte (GOG Gudme), Jure Dolenec (Limoges), Gašper Horvat (Trimo Trebnje), Peter Šiško (Gorenje Velenje), Aleks Kavčič (Zagreb), Grega Krečič (Csurgoi), Domen Makuc (Barcelona), Rok Ovniček (Nantes) in Aleks Vlah (Celje Pivovarna Laško), krožni napadalci pa so Kristijan Horžen (Rhein-Neckar Löwen), Blaž Blagotinšek (Göppingen) in Stefan Žabić (Celje Pivovarna Laško).

"Imamo potencial!" 

"Tisti, ki smo prisotni, moramo biti pripravljeni, se maksimalno boriti in delati. Verjamem, da lahko dosežemo dober rezultat. Imamo potencial!" odločno sporoča Janc, ki je decembra izkoristil počitek za blaženje težav s hrbtom.

"Verjamem, da lahko dosežemo dober rezultat. Imamo potencial!" pravi Blaž Janc. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida "Verjamem, da lahko dosežemo dober rezultat. Imamo potencial!" pravi Blaž Janc. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Na selektorjevemu seznamu so štirje debitanti, ki prvič okušajo priprave reprezentance A. To so Krečič, Slatinek Jovičić, Horvat in Šiško. "Vesel sem, da mi je selektor namenil povabilo. Zame je treniranje z igralci, ki sem jih še nedavno gledal le prek malih zaslonov in so mi vzorniki, nekaj novega. Prevevajo me zanimivi občutki, ki se jih še navajam. Želim se čim prej vklopiti v ekipo ter z njo dobro trenirati," je povedal levi zunanji igralec velenjskega Gorenja Šiško. Ta bo čez mesec in pol dopolnil 21 let in je najmlajši rokometaš na tokratni reprezentančni akciji.

slovenska rokometna reprezentanca, priprave SP Uroš Zorman
Sportal Zorman zbral "mešano zasedbo": Po napornem uvodu jih bomo skušali kar najbolj napolniti z energijo

Proti Madžarom preizkus taktičnih različic

Na pot proti Katovicam, kjer jo čakajo prve tri tekme med svetovno elito, se bo slovenska vrsta podala 10. januarja. Do tedaj bo bivala v Mali Nedelji, trenirala pa v Ljutomeru. "Zaprli se bomo v dvorano in delali, če nam bodo dopuščale okoliščine. Novi obrazi, ki so z nami v drugem delu, so z nami že trenirali tistih nekaj dni v Zrečah. Vmes so odigrali prijateljsko tekmo, ki je bila koristna, kar so dokazali na igrišču. Zdaj bomo poskušali vse skupaj sestaviti, da bo stvar delovala. Kako bo delovala na svetovnem prvenstvu, bomo videli. Na Poljsko se zagotovo podajamo, da ujamemo svoje želje in sanje," je načrte razkril slovenski selektor.

Pred odhodom na Poljsko bo izbrana vrsta odigrala dve pripravljalni tekmi, obe z Madžarsko. Prva bo na sporedu v četrtek, 5. januarja, ob 18. uri v Ljutomeru, druga pa dva dni za tem ob 16.00 v Veliki Kaniži. "Želim si, da vsak trening, ne samo ti pripravljalni tekmi, mine v tekmovalnem duhu, pri čemer bodo fantje en drugega rinili naprej. Le to je vodilo, da lahko napreduješ," pričakuje Zorman in dodaja: "Proti Madžarom bomo v igri preizkusili vse taktične različice, tako v obrambi kot tudi v napadu. Rezultat ne bo v ospredju. V obrambi bomo preizkušali tudi različice, ki jih do zdaj nismo. Temu bomo na tekmi namenili kar nekaj časa, nato pa bomo izluščili tisto, kar bo delovalo najbolje."

Na dveh prijateljskih tekmah z Madžarsko bodo preizkusili vse taktične zamisli. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Na dveh prijateljskih tekmah z Madžarsko bodo preizkusili vse taktične zamisli. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Ognjen Backovič
Sportal Nekdanji slovenski reprezentant, ki premika meje v poslovnem svetu

Prvi cilj je preboj v Krakov

Prvenstvo na Poljskem in Švedskem bo potekalo med 11. in 29. januarjem. V boj se bo podalo 32 reprezentanc, ki bodo v prvem delu razvrščene v osem skupin. V drugi del se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance vsake izmed njih in bodo združene v štiri nove skupine, iz katerih bosta v končnico, ki se bo začela s četrtfinalom, peljali prvi dve mesti. Če se bo Slovenija prebila v drugi del, jo čaka selitev v Krakov. Tam se bo srečala z najboljšo trojico skupine A, v kateri bodo nastopale reprezentance Španije, Črne gore, Čila in Irana.

Poleg Katovic in Krakova na Poljskem bodo skupine prvega dela igrale še v Göteborgu, Kristianstadu, Jönköpingu in Malmöju na Švedskem. Katovice, Krakov, Göteborg in Malmö bodo prizorišča drugega dela tekmovanja, medtem ko se bo karavana za četrtfinalne dvoboje preselila v Gdansk in Stockholm. Zadnji bo gostil tudi preostale tekme končnice. 

Slovenski rokometaši so do zdaj največji uspeh dosegli v Franciji leta 2017, ko so osvojili bronasto kolajno. V Španiji 2013 je bila Slovenija četrta, v Katarju 2015 osma, v Egiptu 2021 deveta, v Nemčiji 2007 deseta, na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Franciji 2001 17., na premiernem nastopu na Islandiji 1995 pa je osvojila 18. mesto.

Spored tekem slovenske reprezentance:

Pripravljalni tekmi pred SP:

Četrtek, 5. januarja, ob 18.00 (dvorana ŠIC Ljutomer):
Slovenija - Madžarska

Sobota, 7. januarja, ob 16.00 (Madžarska, Velika Kaniža):
Madžarska - Slovenija

SP 2023, skupina B:

1. krog, četrtek, 12. januarja, ob 18.00:
Savdska Arabija - Slovenija

2. krog, sobota, 14. januarja, ob 20.30:
Poljska - Slovenija

3. krog, ponedeljek, 16. januarja, ob 18.00:
Slovenija - Francija

Preberite še:

slovenska rokometna reprezentanca, priprave SP
Sportal Slovenci opravili prvi del priprav na vrhunec sezone: Zavedajo se, kaj nas čaka januarja
slovenska rokometna reprezentanca, trening, rokomet splošna, rokometna žoga
Sportal Mladi Slovenci do zanesljive zmage v Srbiji
 
Ne spreglejte