Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
3. 6. 2016,
13.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Petek, 3. 6. 2016, 13.56

6 let, 7 mesecev

Zbor rokometne reprezentance pred kvalifikacijami za SP

Veselin Vujović zbral vojsko: V spominu ostajajo le prvaki (video)

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
zbor rokometna reprezentanca zrece | Foto Slavko Kolar

Foto: Slavko Kolar

Rokometna reprezentanca je začela priprave na kvalifikacije za svetovno prvenstvo (SP). Prva tekma z Norveško bo 11. junija v Celju, povratna štiri dni pozneje v Stavangerju.

Norveška je kakovosten tekmec. Na evropskem prvenstvu, kjer je bila Slovenija 14., se je zavihtela vse do četrtega mesta. Prav malo pa je manjkalo, da bi celo postala finalistka. Zato pa Norvežanom aprila ni uspelo to, kar je Slovencem – zagotoviti si vozovnico za Rio. V vsakem primeru je pred slovenskimi rokometaši več kot jasen cilj – uvrstitev na SP, ki bo prihodnje leto v Franciji.

Selektor Veselin Vujović na voljo še nima igralcev iz Nemčije in Francije. Zato pa je v Zrečah nekaj novih obrazov: Nik Henigman (Riko Ribnica), Urh Kastelic (Maribor) in Gregor Potočnik (Gorenje). Blaž Janc (Celje) ni več novinec, vsaj na pripravah ne. Predvsem si Vujović želi preizkusiti zunanje igralce.

Utrinki z zbora in izjava Uroša Zormana:

"Reprezentanca se še nikoli ni tako svetlikala. Vsem lahko čestitamo za odlično sezono v klubih. Naredili so maksimum," je ob prihodu dejal kapetan reprezentance Uroš Zorman, ki se je s Kielcami povzpel na streho Evrope. Četrtič v karieri.

Postal je tudi poljski prvak in pokalni zmagovalec. Primož Prošt je osvojil pokal EHF. Igralci Montpelliera so osvojili francoski pokal in ligaški pokal, Sebastian Skube je postal danski prvak, Simon Razgor beloruski, Marko Bezjak nemški pokalni zmagovalec ...

Vse to daje Slovencem samozavest pred dvobojema z Norveško. "Norvežani niso dobili medalje na evropskem prvenstvu, ampak so si jo zaslužili. Oni so bili hit evropskega prvenstva, a tudi mi smo hit. To bo mali derbi. Na koncu bo ena od dveh ekip, ki bi si zaslužile svetovno prvenstvo, ostala brez njega. Vemo, kdo bo to," se je nasmehnil Ljubljančan, ki je imel na voljo sila malo počitka.

Reprezentanca še ni popolna, manjkajo igralci iz francoske in nemške lige. | Foto: Slavko Kolar Reprezentanca še ni popolna, manjkajo igralci iz francoske in nemške lige. Foto: Slavko Kolar

"Hitreje tečejo naprej kot nazaj"

"Norvežani so podobna ekipa kot mi. Imajo močan kolektiv. Mislim pa, da je njihov problem pomanjkanje vodje. Vsi so enako nevarni. Ko je treba odločiti, ne vem, kdo prevzema odgovornost. Hitreje tečejo naprej kot nazaj. Njihovi igralci lahko mečejo od daleč, na agresivne obrambe pa se ne znajdejo prav dobro," o skandinavski tekmecih razmišlja Vujović, ki bo imel do začetka naslednjega tedna popolnjeno ekipo.

"Norveška reprezentanca je v vzponu. Izpustili bodo olimpijske igre in naredili bodo vse, da ne bi tudi evropskega prvenstva. Mi smo pokazali, da lahko igramo tekme z resnimi tekmeci. Mislim pa, da že dolgo nismo imeli toliko posamičnih in ekipnih dobrih rezultatov kot tokrat. Od kapetana Zormana do Celjanov, Bezjaka, igralcev Montpelliera … Menjamo razmišljanje, ne moremo biti več zadovoljni z majhnimi stvarmi. V spominu ostajajo le prvaki. Tako moramo razmišljati," dodaja slovenski selektor.

Seznam kandidatov za priprave na tekmi z Norveško (25):

Vratarji: Urh Kastelic (Maribor Branik), Urban Lesjak (Celje PL), Primož Prošt (Göppingen, Nem), Matevž Skok (Lübbecke, Nem), Gorazd Škof (Nantes, Fra),

Levi krili: Darko Cingesar (Maribor Branik), Simon Razgor (Meškov Brest, Blr),

Levi zunanji: Nik Henigman (Riko Ribnica), Borut Mačkovšek (Eisenach, Nem), Gregor Potočnik (Trimo Trebnje), Sebastian Skube (Silkeborg, Dan),

Srednji zunanji: Marko Bezjak (Magdeburg, Nem), Dean Bombač (Pick Szeged, Madž), Miha Zarabec (Celje PL), Uroš Zorman (Kielce, Pol)

Desni zunanji: Jure Dolenec (Montpellier, Fra), Vid Kavtičnik (Montpellier, Fra), David Miklavčič (Tremblay, Fra), Žiga Mlakar (Celje PL)

Desna krila: Blaž Janc (Celje PL), Gašper Marguč (Veszprem, Mad), Mario Šoštarič (Gorenje)

Krožni napadalec: Blaž Blagotinšek (Celje PL), Matej Gaber (Montpellier, Fra), Vid Poteko (Celje PL)

Rezerve: Tilen Kodrin in Jaka Malus (Celje PL), Miha Žvižej (Toulouse, Fra)

Slovenija izpustila SP 2009 in 2011, najvišje v Španiji

Slovenija je bila na svetovnih prvenstvih najboljša v Španiji, ko se je pod vodstvom Borisa Deniča uvrstila v polfinale. Pred tem na dveh rokometnih svetovnih prvenstvih ni nastopila. Drugi najboljši rezultat je osmo mesto iz Katarja (2015), tretje pa deseto mesto iz Nemčije (2007).

Ne spreglejte