Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
24. 5. 2016,
10.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo Norveška Rokometna reprezentanca Veselin Vujović

Torek, 24. 5. 2016, 10.58

6 let, 6 mesecev

Reprezentančni seznam za kvalifikacije za svetovno prvenstvo

Na koga računa Veselin Vujović (video)?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
veselin vujovic seznam | Foto Lojze Grčman

Foto: Lojze Grčman

Rokometno reprezentanco po uvrstitvi na olimpijske igre čaka še en zelo velik izziv: kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Tekmec je Norveška, prvi obračun pa bo 11. junija v celjskem Zlatorogu.

Ob morebitni spodleteli uvrstitvi na svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Francija, bi tudi uvrstitev v Rio gotovo izgubila del svojega bleska. Predvsem pa bi Slovenci po reprezentančno natrpanem letu 2016 izgubili možnost serije težkih in pomembnih tekmah prihodnje leto.

Tega se zaveda tudi selektor Veselin Vujović, ki se je pred tekmama z Norveško - prva bo 11. junija ob 15.00 v Zlatorogu, druga 15. junija v Stavangerju - odločil za preverjene moči. V reprezentanco je tako po poškodbi spet poklical Primoža Prošta, ki odlično brani za nemški Göppingen, s katerim je osvojil pokal EHF.

Neki novi fantje

Vujović je izpostavil dobre predstave članov Montpelliera, Marka Bezjaka, Sebastiana Skubeta in drugih. Še vedno pa je v intenzivnem iskanju rešitve na položaju levega zunanjega. S prispevkom Boruta Mačkovška ni bil zadovoljen. Izpustil je Klemena Cehteta, ki se prejšnjemu vabilu ni odzval, a ni dokončno prečrtan.

Zato pa je na seznamu mladi Ribničan Nik Henigman, družbo na levem zunanjem položaju mu bo delal prihodnji član Gorenja Gregor Potočnik, na razširjenem spisku pa je kapetan mladinske reprezentance Jaka Malus. Seveda to še zdaleč ne pomeni, da bodo vsi v ožji konkurenci za moštvo. Pomagali bodo na pripravah in se tako skušali dokazati selektorju.

Selektor o položaju levega zunanjega igralca:

"Igranje Sebastiana Skubeta na levem zunanjem je bolj izsiljeno. Borut Mačkovšek takšen, kot je bil na evropskem prvenstvu in na olimpijskih kvalifikacijah, reprezentanci ni potreben. Po nekaj pogovorih, ki sem jih opravil z njim, nisva našla dokončne rešitve. Videli bomo, v kakšnem stanju je. Njegova naloga je, da je v boljši formi in da osvoji način igranja reprezentance. Če ne bo, ga ne bo v ekipi. Ne on ne kdorkoli, ki se ne bo vklapljal v sistem. Ni vojaški sistem, a je moj in zaradi tega sem navsezadnje tukaj," je o občutljivem položaju v ekipi dejal Vujović.

Bolj prilagodljivi in ustvarjalni

Akcijo bo Slovenija začela 3. junija, kot običajno v Zrečah. Čez približno dva dni naj bi bila reprezentanca popolno, saj se ji bodo pridružili igralci iz Nemčije in Francije. Dean Bombač bo dobil nekaj dodatnih dni prosto zaradi pričakovanja naraščaja. Predvidoma torej na pripravah nikdar ne bo 25 igralcev, kolikor jih je na prvotnem seznamu.

Selektor je samozavesten in takšna pristop in odnos pričakuje tudi od igralcev. "V dvorane bi morali vstopati tako, da brcnemo vrata in se drugi zdrznejo, ne pa potihoma in boječe," je postregel z nekoliko hiperbolizirano prispodobo. | Foto: Lojze Grčman Selektor je samozavesten in takšna pristop in odnos pričakuje tudi od igralcev. "V dvorane bi morali vstopati tako, da brcnemo vrata in se drugi zdrznejo, ne pa potihoma in boječe," je postregel z nekoliko hiperbolizirano prispodobo. Foto: Lojze Grčman
"Vsi se strinjamo, da bi se morali prebiti na SP. Če se ne uvrstimo bi to pomenilo malce pokvarjene priprave na OI v Riu. Norvežanom se ni uspelo prebiti na OI, zato bodo naredili vse, da pridejo na SP. Mi pa se bomo potrudili in pokazali, da preboj v Rio ni bil le slučaj," je ob razkritju seznama dejal Vujović, ki vidi slovensko primerjalno prednost pred Norvežani v večji ustvarjalnosti in prilagodljivosti igralcev in selektorja.

Ne glede na to, da so tokratni tekmeci dobro odigrali na evropskem prvenstvu in kvalifikacijskem turnirju za OI, jim ne ustrezajo globoke obrambe, pravi.

Seznam kandidatov za priprave na tekmi z Norveško (25):

Vratarji: Urh Kastelic (Maribor Branik), Urban Lesjak (Celje PL), Primož Prošt (Göppingen, Nem), Matevž Skok (Lübbecke, Nem), Gorazd Škof (Nantes, Fra),

Levi krili: Darko Cingesar (Maribor Branik), Simon Razgor (Meškov Brest, Blr),

Levi zunanji: Nik Henigman (Riko Ribnica), Borut Mačkovšek (Eisenach, Nem), Gregor Potočnik (Trimo Trebnje), Sebastian Skube (Silkeborg, Dan),

Srednji zunanji: Marko Bezjak (Magdeburg, Nem), Dean Bombač (Pick Szeged, Madž), Miha Zarabec (Celje PL), Uroš Zorman (Kielce, Pol) 

Desni zunanji: Jure Dolenec (Montpellier, Fra), Vid Kavtičnik (Montpellier, Fra), David Miklavčič (Tremblay, Fra), Žiga Mlakar (Celje PL)

Desna krila: Blaž Janc (Celje PL), Gašper Marguč (Veszprem, Mad), Mario Šoštarič (Gorenje)

Krožni napadalec: Blaž Blagotinšek (Celje PL), Matej Gaber (Montpellier, Fra), Vid Poteko (Celje PL)

Rezerve: Tilen Kodrin in Jaka Malus (Celje PL), Miha Žvižej (Toulouse, Fra)

Hit evropskega prvenstva

Norvežani, ki se jim ni uspelo zavihteti na olimpijske igre, so na januarskem evropskem prvenstvu zasedli odlično četrto mesto, Slovenci 14. Skandinavci, ki jih na primer zelo dobro pozna in hvali Sebastian Skube, nimajo izrazitih zvezdnikov, a vseeno izjemno kakovostne in hitre igralce iz najboljših lig Evrope.

Ko je Slovenija nazadnje nastopila na svetovnem prvenstvu (Katar 2015), je bil njen selektor Boris Denič. | Foto: Ko je Slovenija nazadnje nastopila na svetovnem prvenstvu (Katar 2015), je bil njen selektor Boris Denič.

Najboljši četrti, nazadnje osmi

Najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih je četrto mesto iz Španije 2013. Pred tistim vrhuncem se reprezentanca dvakrat ni uspela uvrstiti na turnir najboljših na svetu. V Katarju, kjer si je s selektorjem Borisom Deničem tudi priborila olimpijske kvalifikacije, je bila Slovenija osma.

Ne spreglejte