Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
16. 3. 2015,
16.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Krim Mercator Krim Mercator Marko Mrak liga prvakinj rokomet

Ponedeljek, 16. 3. 2015, 16.30

8 let

"V Budućnosti je preslikan in nadgrajen sistem Krima"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za fizično pripravljenost rokometašic črnogorske Budućnosti, ki je med favoriti za rokometni naslov, skrbi Slovenec Marko Mrak.

Tako Krim kot Budućnost sta nekdanja evropska prvaka. A z razliko, da je zadnji naslov Podgoričank star tri leta, zadnji naslov Ljubljančank pa ducat let. Trenutno med obema ekipama, ljubljanska je poleti po številnih težavah doživela velik remont in bistveno pocenitev, trenutno zeva velik prepad, kar je bilo vidno na zadnji tekmi lige prvakinj, ki so jo Podgoričanke dobile za 19 golov.

Za njihovo fizično pripravo skrbi Marko Mrak, znani slovenski trener, ki je imel med drugim prste vmes pri največjih uspehih črnogorskega rokometa zadnjih let, še v lanski sezoni pa je deloval v Krimu. "Pravzaprav je v Budućnosti preslikan in nadgrajen sistem iz Krima med letoma 2000 in 2006. Tedaj je bil v klubu glavni Zoran Janković, trener pa je bil Tone Tiselj. Tukaj sta v teh vlogah Predrag Bošković in Dragan Adžić. Ne vmešavata se v delo drug drugega. Adžić trenerski proces opravlja vrhunsko, bedi tudi nad mladinkami, kadetinjami … Nekdo pa mora biti glavni. Na Balkanu ljudje nimajo toliko odgovornosti kot na primer v Skandinaviji. Če dopustiš preveč svobode, sledi razpad sistema," razmišlja Mrak, ki približno polovico meseca preživi v Črni gori.

Treniraj težko, igraj lahko

Treninge načrtuje zelo natančno, Budućnost pa ima navado, da najtežje sklope vadbe opravlja od tri do štiri tedne pred najpomembnejšimi tekmami. Tako so Črnogorke dneve pred tekmo s Krimom preživele v mestu Bar na pripravah. Da, že na četrtfinale, v katerem se bodo pomerile z danskim Viborgom.

Budućnost gradi značilno agresivno, fizično igro, če želite – moško. Tako so igralke tudi selekcionirane. "Treningi so težki, na njih ni božanja. Vaje tempiramo rokometni igri primerno, na 20, 30 sekund in jih izvajamo dosledno ter maksimalno. Delujemo po načelu: če treniraš težko, lažje igraš," pravi nekdanji trener Petra Mankoča in Raše Sraka in dodaja, da igralke v Budućnosti ostajajo zaradi kakovosti dela in odnosov, čeprav dobivajo finančne boljše ponudbe od drugod.

Ne spreglejte