Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 6. 2023,
14.46

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

ŽRK Krka Z'Dežele Mlinotest Ajdovščina Krim Mercator Krim Mercator rokomet državno prvenstvo

Petek, 9. 6. 2023, 14.46

11 mesecev

DP v rokometu za ženske

Obetajo se velike spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
rokometna žoga | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na seji združenja 1. ženske rokometne lige so slovenski klubi obravnavali več pomembnih točk ter sprejeli številne zaveze k nadaljnji krepitvi tekmovanja. V sezoni 2023/24, ki se bo začela sredi septembra, bo spremenjen sistem tekmovanja.

Vodilni možje 1. SRL za ženske so predstavnike ekip seznanili s poročili pretekle sezone, predlogi prenove aktov Rokometne zveze Slovenije (RZS) ter sprejeli določene manjše popravke formata tekmovanj, ki se vrača v okvire, ki so vladali pred koronskim obdobjem. Ženska rokometna liga se tako znova deli na tekmovanje v dveh ravneh, to sta 1. A in 1. B liga, v vsaki pa bo nastopalo po osem ekip.

Krim Mercator je v tekmovanje prijavil ekipo B, ki bo nastopala v 1. B ligi, kjer se bodo kalile mlajše igralke Krima, a ta ne bo imela možnosti napredovanja v višjo raven tekmovanja. Novost bo prinesla tudi zagotovljena možnost napredovanja prvakinj 1. B lige v višji rang, od kjer bo v nižjega izpadla zadnjeuvrščena ekipa.

Spremenil se bo tudi sistem tekmovanja, ki bo po rednem delu, v katerem se bodo ekipe v posamezni ligi med sabo pomerile po dvakrat, prešel v končnico po sistemu "1-4, 5-8", in sicer v obeh ligah. Ekipe bodo glede na uvrstitev v rednem delu rangirane s točkami - tako bo prvouvrščena prejela 6 točk, druga 4, tretja 2, četrta pa nobene točke, enak sistem pa bo veljal tudi za končnico od 5. do 8. mesta. Osvojene točke iz rednega dela se ne bodo prenesle v končnico.

V končnici za prvaka se bodo ekipe po ligaškem sistemu znova med sabo pomerile po dvakrat, zmagovalna bo osvojila naslov državnih prvakinj (oziroma prvakinj 1. B lige), v končnici za obstanek pa se bodo ekipe borile, da ne pristanejo na zadnjem mestu, ki pomeni nazadovanje v nižjo raven tekmovanja. Na ta način bo prvenstvo pridobilo na zanimivosti in bo še dodatno dvignilo produkt ženske rokometne lige, ki bo prvič v zgodovini dala kar štiri ekipe v evropska tekmovanja.

Klubi so potrdili tudi tekmovalni koledar za sezono ter organizacijo superpokalnega turnirja v Logatcu, ki bo zaradi nastopov klubov v evropskih tekmovanjih bržkone na sporedu 7. in 8. oktobra. V Logatcu bo pred sezono potekala tudi predstavitev vseh klubov in novinarska konferenca pred začetkom ligaških tekmovanj.

V 1. A SRL se bodo pomerili Velenje - Litija, Krim Mercator - Trgo ABC Izola, Krka - Žiher hiše Ptuj-Ormož in Z'dežele - Mlinotest Ajdovščina, v 1. B SRL pa Ljubljana - Olimpija, Vrhnika - Sava Kranj, Koper - Piran in Krim Mercator B - Zvezda Logatec.

Preberite še:

ženski rokomet
Sportal Prihodnja sezona bo za slovenski ženski rokomet zgodovinska
Ne spreglejte