Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
9. 2. 2017,
15.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Jan Grebenc Urh Kastelic Blaž Janc Nik Henigman rokomet svetovno prvenstvo Veselin Vujović

Četrtek, 9. 2. 2017, 15.27

6 let, 6 mesecev

Fantje, ki so sedanjost in prihodnost slovenskega rokometa

Novi fantje na velikem odru

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
janc kastelic grebenc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Selektor rokometne reprezentance Veselin Vujović je združil tisto, o čemer mnogi sanjajo: mlado ekipo in rezultat. Kdo so novi in ne tako zelo novi fantje na največjem odru?

Ne spreglejte:

blaž janc | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Blaž Janc

Prvo odkritje pravzaprav sploh ni odkritje. Čeprav je Blaž Janc, najmlajši v reprezentanci, nastopil komaj na svojem drugem tekmovanju v članski reprezentanci in čeprav je debitiral komaj lanskega junija, vse bolj prehaja v skupino glavnih igralcev.

Izjemno hiter, zanesljiv, racionalen, miren v najpomembnejših trenutkih.

Minute na desnem krilu sta si delila z Gašperjem Margučem. Predstavljata sedanjost in svetlo prihodnost slovenske reprezentance. Na desnem krilu ima Veselin Vujović res sladke skrbi.

Urh Kastelic

20-letni Urh Kastelic, vrstnik Janca, se je šel v Francijo učit in okušat veliki oder. Tega je prehodil po dolgem in počez z mladinskimi selekcijami, s člansko še ne. Pri 20 letih je za Slovenijo vratar prihodnosti.

Z dvema metroma predstavlja profil igralca, kakršnega slovenska reprezentanca ni imela vse od časov nekdanjega kapetana Bena Lapajneta. Z vrnitvijo iz Maribora v Celje bodo njegovi izzivi spet dobili resno evropsko podobo. V Zlatorogu bo vratarski dvojec tvoril z Urbanom Lesjakom.

tilen kodrin | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida Tilen Kodrin

V Celju je 22-letni Tilen Kodrin druga izbira za Luko Žvižejem, v reprezentanci za Darkom Cingesarjem. Priložnost je dobil, potem ko je postalo jasno, da bo prvenstvo moral izpustiti Simon Razgor. Igral je najmanj od vseh, ki so bili na prvenstvu vseh devet tekem. Rokometaš, ki lahko v obrambi zaigra na več položajih, je imel edini stoodstotni strel (6/6).

Kodrin je generacija Blaža Blagotinška, ta pa ni več up, ampak igralec, od katerega se pričakuje konkreten učinek.

Nik Henigman

Tako kot Janc je Ribničan Nik Henigman v reprezentanci debitiral junija, na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, in že na premieri zabil tri gole. V njem selektor vidi potencialno dolgoročno rešitev na položaju levega zunanjega igralca, zato ga je odpeljal tako na olimpijske igre kot na svetovno prvenstvo. Želel ga je tudi v Zagrebu.

jan grebenc slovenija rusija | Foto: Jan Grebenc

S 24 leti je najstarejši v skupini naštetih igralcev, a debitiral je šele novembra. Tako kot Henigman je gojenec ribniške šole, ki ni poznal treme, potem ko je le dan prej po polnočnem klicu priletel z letalom v Pariz na osmino finala. V napadu nekoliko boljši, v obrambi pa nekoliko slabši od prijatelja Henigmana.

Skupaj z Mačkovškom tvorijo zanimiv trojček levih zunanjih igralcev, ki si ne pustijo dvakrat reči, ko je treba sprožiti z devetih metrov.
 

Ne spreglejte