Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
2. 7. 2016,
13.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Riko Ribnica RK Gorenje Velenje Celje Pivovarna Laško rokomet liga Seha

Sobota, 2. 7. 2016, 13.24

6 let, 7 mesecev

Anketa

Liga Seha - zakaj ne in zakaj da?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

V zadnjih dneh, tednih, mesecih smo se naposlušali argumentov v prid ali proti vključevanju v regionalno rokometno ligo Seha. Na skupščini Rokometne zveze Slovenije je namreč postalo jasno, da bosta v njej prihodnjo sezono igrali ekipi Celja in Gorenja.

V anketi Sportal sooča štiri predstavnike klubov, tokrat na malce drugačen način. Ker skoraj praviloma prvo besedo dobivajo zagovorniki tega tekmovanja, tokrat članek začenjata predsednika klubov, ki nasprotujeta celjskemu in velenjskemu vstopu v ligo, ne da bi omenjena kluba nastopila tudi v rednem delu državnega prvenstva.

Aljoša Bertok, predsednik Kopra 2013:

koper 2013 aljosa bertok | Foto: Valentina Franza/RD Koper 2013 Foto: Valentina Franza/RD Koper 2013 "V Kopru smo premislili in ugotovili, da udeležba dveh slovenskih ekip v prvem delu državnega prvenstva prinaša več slabosti kot koristi, zato smo proti temu. Menimo, da je prvenstvo tisto, ki dela šport pomemben v državi. Z odhodom najboljših dveh se bodo razlike še povečale.

Prvi ekipi bosta imeli več koristi, pokroviteljev, medijske pozornosti. Lažje bosta pridobivali tudi igralce. Zveza in prvoligaši bi morali iskati rešitve, ki bi omogočale sistem z igranjem Celja in Velenja v prvenstvu od začetka, kot bo to na primer počel Veszprem."

Marko Obrstar, predsednik Rika Ribnice:

marko obrstar ribnica | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Odhod slovenskih klubov v ligo Seha ni posledica argumentiranih mnenj, ampak je bolj v službi kapitala. Ta vidi priložnost na nekih trgih. Nepojmljivo mi je, da z rokometno žogo. Navsezadnje govorimo o pivu in gospodinjskih aparatih. Če ti dve podjetji (Gorenje in Pivovarna Laško, op. a.) ne najdeta poti na Balkan s svojimi izdelki razen z rokometno žogo, potem se bojim, da se jima ne obeta lepa prihodnost.

Stroka je vključno z ljudmi, ki delajo v njihovih klubih, a priori proti Sehi. Sledi bojazni, da bi se uresničil scenarij, kot se je košarki ali hokeju. Domača liga, čeprav ni preveč močna, je zlati temelj za razvoj igralcev, prihodnjih reprezentantov. Vprašati se moramo, od kod so ti prišli.

Koliko je v reprezentanci pravih Celjanov ali Velenjčanov? Zelo malo, večina jih prihaja iz manjših klubov v večje, kjer so naredili piko na i. Seha bo res ponudila močnejše tekme, a celjski in velenjski klub tvegata, da liga ne bo več proizvajala igralcev, kot jih je do zdaj. Ko se bo to zgodilo, bosta spoznala, kakšna napaka je Seha. Ne gre za to, da smo nekateri klubi proti tej ligi, ampak za to, da si želimo, da Celje in Gorenje nastopata tudi v prvenstvu.

Mislim, da sta se ta dva kluba tega preveč ustrašila. Predstavnik Celja je povedal, da imajo 24 igralcev, ki jih posojajo. Zakaj ne bi ti fantje igrali doma? Zakaj ne bi bilo prve in druge ekipe? Z drugo ekipo bi na primer Celjani gotovo dobili polovico tekem. Na primer proti Kopru ali Ribnici bi zasedbo okrepili z določenimi igralci 'prve' ekipe. Tudi v Sehi kdaj kdo igra z mladinci.

Ne vem, ali se kluba zavedata, da imata tudi onadva sorazmerno mladi ekipi. Predvsem Celjani. Ogromno časa bo izgubljenega na napornih potovanjih. Fantje potrebujejo zelo dobre treninge in vsake toliko kakšno močno tekmo. Vprašanje je, kam bo šel razvoj teh fantov."

Gregor Planteu, direktor Celja Pivovarne Laško:

 | Foto: "Pred skupščino smo vstop v ligo Seha premleli tako na predsedstvu RZS kot na združenju prvoligašev. Pluse in minuse smo pretehtali tudi v klubu. Pokazalo se je, da je več pozitivnih kot negativnih stvari. Seha prinaša več močnejših tekem, v ligi je osem članov lige prvakov. Raven se bo dvignila tako na igrišču kot ob njem.

Za to sezono smo že na začetku povedali, da na treh frontah ne moremo sodelovati, in ne bomo. Še ene ekipe za DP ne moremo sestaviti, kot jo je na primer Veszprem. Na Madžarskem je liga dobila močnega pokrovitelja. Mogoče je, da bi nastopali, a v tem primeru bi morali vrniti vse naše igralce s posoje.

Smisel posojanja vidimo tudi v tem, da ti igralci krepijo središča, ki niso tako produkcijsko močna. Glavni namen je seveda igranje. Če bi igrali doma, bi tudi napredovali, a oslabili bi tudi vse preostale klube. To je neka možnost, a v tem primeru se točke verjetno ne bi smele šteti (točke iz rednega dela v končnici, op. a.)."

 

milan meza | Foto: Goran Vadlja Kamenjašević/RK Gorenje Velenje Foto: Goran Vadlja Kamenjašević/RK Gorenje Velenje Milan Meža, predsednik Gorenja:

 

"V klubu smo v sezoni 2015/16 naredili zares velik premik navzgor. Čeprav se na prvi pogled zdi, da smo se primarno ukvarjali predvsem z okrepitvijo zunanje podobe, marketinga in dviga vrednosti klubske blagovne znamke, smo naredili še marsikaj.

Finančno smo klub stabilizirali, vse marketinške akcije opravili brezplačno, začeli dodatno vlagati v mlajše starostne kategorije, hkrati pa nam zagotovili izjemna nova produkta, in sicer vse bolj kakovostno ligo Seha in možnost, da se znova prebijemo v ligo prvakov.

To, da se bomo v sezoni 2016/17 v Velenju merili z ekipami, kot so Vezsprem, Zagreb, Celje, Vardar, Tatran, Meškov Brest in drugi, je izjemen potencial in velik dosežek.

Za to se zahvaljujem vsem sodelavcem kluba, ki so vsak na svoj način pomagali k ponovnemu dvigu RK Gorenje Velenje kljub zmanjšanju proračuna."
Ne spreglejte