Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
21. 9. 2016,
11.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Natisni članek

Blaž Janc Blaž Blagotinšek Dragan Gajić Gašper Marguč Veszprem Dean Bombač Uroš Zorman Sebastian Skube Kielce rokomet liga prvakov Celje Pivovarna Laško

Sreda, 21. 9. 2016, 11.55

6 let, 6 mesecev

Pred začetkom rokometne lige prvakov

Še nikoli toliko Slovencev v dirki za vrh lige prvakov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Foto: Liga Seha Gazprom

Celjski rokometaši vstopajo v svojo 22. sezono lige prvakov, v katero je prijavljenih še 20 slovenskih rokometašev v večinoma zelo ambicioznih klubih.

Poletnega mrtvila je konec, začenja se rokometna liga prvakov. Naslov branijo poljske Kielce, pri katerih ostaja Uroš Zorman, pridružil pa se mu je Dean Bombač, ki je trenutno poškodovan.

Povsem proti vrhu po skelečem finalnem spodrsljaju v lanski sezoni gleda tudi madžarski Veszprem, ki je še okrepil slovensko kolonijo ter pripeljal Dragana Gajića in Blaža Blagotinška.

Uroš Zorman je štirikrat osvojil ligo prvakov, s čimer je s Thierryjem Omeyerjem rekorder med aktivnimi igralci. | Foto: FB profil Uroša Zormana Uroš Zorman je štirikrat osvojil ligo prvakov, s čimer je s Thierryjem Omeyerjem rekorder med aktivnimi igralci. Foto: FB profil Uroša Zormana Tercet slovenskih rokometašev ima tudi drugi madžarski Pick, ki ne spada med ožje favorite, lahko pa komu pošteno pokvari načrte. V Szegedu bodo v letošnji sezoni igrali Matej Gaber, Mario Šoštarič in Staš Skube.

Pariški napad

Bo pa vrh Evrope po lanskem izpadu v polfinalu zagotovo na vso moč napadel klub z največjim, 16-milijonskim proračunom Pariz, tudi z Gorazdom Škofom v vratih.

Proti četrtfinalu, morda tudi proti zaključnemu turnirju pa pogleduje Zagreb, ki si je zagotovil tri slovenske reprezentante. Izraziti ali manj izraziti favoriti so še Rhein-Neckar, Barcelona, Flensburg, Vardar ...

Slovenski legionarji v ligi prvakov v sezoni 2016/17:

Dragan Gajić, Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč (Veszprem, Madž)
Darko Cingesar, David Miklavčič, Matevž Skok (Zagreb, Hrv)
Staš Skube, Matej Gaber, Mario Šoštarič (Pick, Madž)
Vid Kavtičnik, Jure Dolenec, Miha Žvižej (Montpellier, Fra)
Uroš Zorman, Dean Bombač (Kielce, Pol)
Gorazd Škof, Januš Lapajne (PSG, Fra)
Sebastian Skube (Bjerringbro-Silkeborg, Dan)
Simon Razgor (Meškov Brest, Blr)
Tine Poklar (Elverum, Nor)
Tadej Matijašič (Metalurg, Mak)

Celjani v ligi prvakov nastopajo dvaindvajsetič. | Foto: Vid Ponikvar Celjani v ligi prvakov nastopajo dvaindvajsetič. Foto: Vid Ponikvar Med najbolj konstantnimi

Slovenski prvaki Celjani so v vrhu po nastopih v ligi prvakov, odkar je bila ta leta 1993 postavljena v zdajšnji format. Skupaj z Veszpremom imajo vključno s to sezono 22 nastopov, Zagreb enega več.

Prav z Zagrebom se bo ob odprtju tekmovanja pomerilo Celje, ki mu je napredovanje v osmino finala v lanski sezoni po vodi splavalo prav na tekmah s hrvaškim prvakom.

Ne glede na odhod obrambnega asa Blaža Blagotinška v Veszprem je celjski cilj kristalno jasen: najmanj šesto mesto in uvrstitev med najboljšo evropsko 16-erico.

Na prvi pogled je naloga videti lažje izvedljiva kot lani, saj skupina ni tako močna kot v lanski sezoni, čeprav je konkurenca še vedno izjemna. V njej so Rhein-Neckar, Kielce, Vardar, Meškov Brest, Pick Szeged, Zagreb in Kristianstad.

Jaka Malus bi lahko postal osvežitev tekmovanja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jaka Malus bi lahko postal osvežitev tekmovanja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Mačkovšek vs. Malus

Vsekakor bo moral čim hitreje želeno formo ujeti Borut Mačkovšek, celjska okrepitev številka ena. V Zlatorogu sicer ni bilo pretirane gneče ne na vhodnih ne na izhodnih vratih.

Namesto Blagotinška je prišel nekdanji član Maribora in Gorenja Kristian Bećiri. Jaka Malus se je s posoje v Slovenj Gradcu vrnil že v lanski sezoni. In ravno za kapetana mladinske reprezentance se zdi, da bi lahko postal letošnje odkritje. Blaž Janc odkritje vsekakor ni več, okrog njega se igra vrti.

Drugi njen temelj je Miha Zarabec. Če igra on, igra Celje. Pomembno bo, kdaj in kako bo evropski ritem ujel Bećiri. Glavni celjski adut bo znova obramba, pri kateri ima eno glavnih vlog Luka Žvižej. Viden vpliv na rezultat bo imel tudi učinek vratarjev.

Luka Dobelšek je končal kariero. Poškodovan je Brazilec Arthur Patrianova. Za nakup dodatnega desnega zunanjega je žep preplitek, pravijo v Celju, kjer v letošnji sezoni prvič gostuje tudi regionalna liga Seha.

Spodletel velenjski poskus

V njej nastopa tudi Gorenje, ki je po dveh letih spet imelo možnost za ligo prvakov, a so po zelo skromni predstavi v finalu njena vrata za Velenjčane spet ostala zaprta. Tokrat niso krive institucije, ampak sami. Med elito se je spet prebil slovaški Tatran. Prenovljenemu Gorenju je ostal pokal EHF.

Skupine lige prvakov:

Skupina A:
1. Veszprem (Madž)
2. Barcelona (Špa)
3. PSG (Fra)
4. Silkeborg (Dan
5. Wisla (Pol)
6. Flensburg (Nem)
7. Kadetten (Švi)
8. Kiel (Nem)

Skupina B:
1. Rhein-Neckar Löwen (Nem)
2. Kielce (Pol)
3. Vardar (Mak)
4. Meškov Brest (Blr)
5. Pick Szeged (Madž)
6. Celje Pivovarna Laško (Slo)
7. Kristianstad (Šve)
8. Zagreb (Hrv)

Skupina C:
1. La Rioja (Špa)
2. Metalurg (Mak)
3. Čehovski medvedi (Rus)
4. Montpellier (Fra)
5. Elverum (Nor)
6. Tatran (Svk)

Skupina D:
1. Nantes (Fra)
2. Tvis Holstebro (Dan)
3. Zaporožje (Ukr)
4. Bešiktaš (Tur)
5. Dinamo Bukarešta (Rom)
6. Braga (Por)

Kako tekmujejo?

Sistem tekmovanja ostaja enak kot v lanski sezoni. Iz elitnih skupin A in B se prvouvrščeno moštvo zavihti neposredno v četrtfinale. Preostalih pet gre v osmino finala. Iz skupin C in D na poseben turnir napredujeta po dve ekipi. Finalista tega turnirja se pridružita ekipam iz skupin A in B v osmini finala. Sledita četrtfinale in zaključni turnir.
 

Ne spreglejte