Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
18. 5. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Kasim Kamenica rokomet

Sreda, 18. 5. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Kasim Kamenica z revolucionarno idejo

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
kasim kamenica | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nekdanji trener Slovana, Prul, Celja in selektor rokometne reprezentance Kasim Kamenica trenutno deluje v Turčiji. V igro bi uvedel zanimivo novost.

Pred desetletjem je vodil Celje in slovensko reprezentanco, s katero ima še vedno tretji najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih vseh časov.

Kasim Kamenica pa se je najbolj proslavil na klopi Prul, s katerimi je prvi z vrha sklatil Celjane in postavil podpis pod mlado in večinoma slovensko ekipo, ki je še do pred kratkim sestavljala hrbtenico reprezentance. Ta je leta 2003 prišla celo v polfinale lige prvakov, nato pa klavrno propadla praktično v dveh letih.

V nadaljevanju kariere se je zdaj 61-letnik, doma iz Goražda, najdlje zadržal pri hrvaškem klubu Nexe iz Našic. Govori se, da naj bi se vrnil v makedonski Pelister, kjer je sredi osemdesetih let že deloval. Trenutno pa je še vedno v Turčiji, kjer vodi prvoligaša Zagnos iz Ankare.

Turška blišč in beda

Ne glede na to, da je Bešiktaš z nekaj zelo kakovostnimi igralci nastopal v zgodnjem domu lige prvakov, kjer se je srečal tudi s Celjani, v turškem rokometu še zdaleč ni vse postlano z rožicami.

Turški prvak je v dvorani, veliki kot Stožice, na primer Kiel gostil pred dvesto gledalci. Generalni sekretar Evropske rokometne zveze Michael Wiederer za Sportal tega ni želel komentirati. Jasno pa je, da ima EHF tržne interese v gospodarsko močnih deželah, kot sta Turčija in Italija.

Klub iz Ankare, ki je izpadel v četrtfinalu prvenstva, ima finančne težave. Igralci v Turčiji niso ustrezno rokometno izobraženi, manjka dobrih trenerjev. Rokomet trenutno še ne gre po poti nogometa, košarke in odbojke, kjer so Turki angažirali tuje trenerje.

Kasim Kamenica deluje v Turčiji, a v klubu z neurejenimi razmerami. | Foto: Vid Ponikvar Kasim Kamenica deluje v Turčiji, a v klubu z neurejenimi razmerami. Foto: Vid Ponikvar Sedemmetrovke s treh mest

Ena pomanjkljivosti rokometne igre so gotovo pravila, ki bi lahko bila bolj definirana ali pa vsaj posodobljena, prirejena za večjo privlačnost. Kamenica ima tako nekaj zanimivih idej. O časovni omejitvi napada čivkajo sicer že skoraj tudi že vrabci, ki opazujejo rokometna igrišča.

Nekdanji slovenski selektor napada načeloma ne bi pustil več kot pol minute. Uvedel pa bi še nekaj drugega: sedemmetrovko z novih dveh položajev – bočnih.

"Zakaj? Ko si sedemmetrovko pribori krožni napadalec, dobi obilno mero udarcev. Pri krilih pa se piska sedemmetrovka že skoraj za dotik z nohtom. Velikokrat pa sledi tudi izključitev. Zato naj se v takšnih primerih strelja sedemmetrovka s strani, da bo realizacija otežena," je dejal v intervjuju za Balkan Handball.

Zakaj se bati tehnologije?

Motijo ga tudi specialisti za obrambo, saj nekateri igralci "tepejo po poklicu". Predvsem pa bi odprl vrata tehnologiji.

"Kako naj iz rokometa napravimo globalni šport, če je v dvorani 10 tisoč ljudi, a le dva vesta, koliko je do konca napada," je pomenljivo dejal Kasim Kamenica.


 

Ne spreglejte