Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 1. 2023,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

8

Natisni članek

Hrvoje Horvat Domagoj Duvnjak Hrvaška SP v rokometu 2023

Sobota, 14. 1. 2023, 7.00

1 leto, 3 mesece

Po porazu Hrvaške z Egiptom (22:31)

Hrvati po velikem polomu pod plazom kritik: "Zdaj si moramo pogledati v oči"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

8

Hrvaška rokometna reprezentanca Hrvoje Horvat | Hrvoje Horvat je s svojimi varovanci doživel hud poraz. | Foto Guliverimage

Hrvoje Horvat je s svojimi varovanci doživel hud poraz.

Foto: Guliverimage

Za največje presenečenje prvega kroga svetovnega rokometnega prvenstva so zagotovo poskrbeli Egipčani, ki so v petek zvečer s kar 31:22 na kolena spravili reprezentanco Hrvaške. Ta je bila od prve minute naprej povsem nemočna, hrvaški mediji in javnost pa so prvi nastop na letošnjem velikem tekmovanju že označili za velikanski polom.

SP v rokometu: Egipt - Hrvaška
Sportal Egipčani pospravili Hrvaško, svetovni prvaki napolnili mrežo Belgije

Že prvi krog letošnjega svetovnega prvenstva, ki ga gostita Poljska in Švedska, je postregel z nekaj nepredvidljivimi rezultati, za največjega je poskrbela reprezentanca Egipta, ki je s kar 31:22 nadigrala Hrvaško. Ta si je s prvim porazom že precej zmanjšala možnosti za napredovanje v četrtfinale. Skozi celotno tekmo so prevladovali Egipčani, hrvaška reprezentanca pa je bila slaba predvsem v obrambi.

"Obramba že od začetka ni bila dobra, gole smo prejeli prelahko. Ko se ekipa, kot je Egipt, razleti po igrišču, jim steče prav vse, kar poskusijo. Ves čas smo zamujali, nismo pravočasno odgovorili. Morali bi jih prisiliti, da bi akcije zaključevali z zunanjega desnega položaja, ob tem bi nam lahko pomagali še vratarji, a to ni delovalo. Ko nismo dobri v obrambi, se pojavi napetost tudi v napadu," je v prvem komentarju na novinarski konferenci po koncu tekme dejal hrvaški selektor Hrvoje Horvat.

Egipčani so dosegli veliko zmago. | Foto: Reuters Egipčani so dosegli veliko zmago. Foto: Reuters

"Zdaj imamo na voljo dan, dva, da se povsem resetiramo. Smo v težkem položaju, vendar še ni vse izgubljeno. To je bila pomembna tekma, ki bi nam lahko olajšala delo. Zdaj bomo morali stopiti še korak dlje in na vsaki tekmi dodati še nekaj več. Izgubili smo z visoko razliko in čaka nas težko in krvavo prvenstvo," je povedal Horvat. "Težko je izpostaviti posameznike po takšni tekmi. Zagotovo nas veseli vsaj tolikšno število hrvaških navijačev. Zdaj si moramo pogledati v oči. Vsak mora najprej počistiti svoje dvorišče," je še dodal hrvaški selektor.

Duvnjak: To je res šokanten poraz

Sklonjenih glav so parket zapustili tudi hrvaški rokometaši, med njimi tudi eden izmed najizkušenejših, kapetan Domagoj Duvnjak. "V obrambi nam preprosto ni uspelo napraviti prekrška, ob tem smo zgrešili še ogromno strelov. To je res šokanten poraz in zdaj smo res daleč od četrtfinala. Ne vem, zakaj smo izgubili, mogoče smo pregoreli v preveliki želji. Imeli smo občutek, da smo dobro pripravljeni, a so nas nadigrali. Razloge za to je težko najti, saj smo šele na začetku turnirja," je dejal Duvnjak, ki je dosegel dva zadetka.

Domagoj Duvnjak ni skrival razočaranja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Domagoj Duvnjak ni skrival razočaranja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Igor Karačić je tekmo končal pri štirih zadetkih. "Nimam pojma, kaj se je zgodilo. Preprosto so nas nadigrali. V napadu nismo pokazali ničesar. Dali smo vse od sebe, a videti je, da več nismo mogli narediti. V drugem polčasu smo imeli priložnost, da se vrnemo, a napad Egipta je bil zelo razpoložen. To ni bila Hrvaška, ki so jo vsi pričakovali," je dejal hrvaški rokometaš.

Pogrom rokometnih strokovnjakov

Ob polomu hrvaških rokometašev razočaranja in jeze ni skrivala niti hrvaška javnost. Nekdanji hrvaški rokometaš in zdaj strokovni komentator Goran Šprem je dejal, da je hrvaška reprezentanca delovala, kot da "se je skupaj zbrala šele predvčerajšnjim". "Ta tekma mogoče napoveduje stanje hrvaškega rokometa za naslednjih pet let, saj bi lahko zaznamovala naše možnosti za uvrstitev na olimpijske igre, četrtfinale … Imeli smo že slaba prvenstva, a to je bilo še veliko slabše. V obrambi so fantje v celi tekmi naredili tri prekrške, vratarji so zbrali dve obrambi," je med drugim dejal Šprem.

Hrvate naslednja tekma čaka v nedeljo, ko se bodo pomerili z rokometaši ZDA. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Hrvate naslednja tekma čaka v nedeljo, ko se bodo pomerili z rokometaši ZDA. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Podobno je bil razočaran še en nekdanji hrvaški rokometaš Petar Metličić, ki je med drugim med letoma 2010 in 2012 nosil tudi dres Celja Pivovarne Laško. "To je realno stanje. Na žalost je hrvaški rokomet v prostem padu, in to ne samo od danes. Tega se moramo zavedati. Lahko se zgodi, da se izgubi tekme, prvenstva, a kar me najbolj moti, je to, da se izgublja sloves, prepoznavnost pri nasprotnikih, kar smo prej gradili leta, zdaj pa to izgubljamo. Nismo bili na olimpijskih igrah, naš rokomet se je nekje izgubil. Nimamo kakovosti za osvajanje medalj, to je treba priznati. Boli me, ker smo imeli nekoč bojevito identiteto," pa je dejal Metličić.

Hrvaško v skupini G do konca prvega dela čakata še tekmi z Marokom in ZDA, nato pa se bodo najboljše tri reprezentance v skupini križale s skupino H, kjer v prvem delu nastopajo Danska, Bahrajn, Tunizija in Belgija.

Preberite še:

Slovenija : Savdska Arabija SP v rokometu 2023 slovenska rokometna reprezentanca
Sportal Veliki izziv za Slovenijo proti ekipi, ki bo imela dodatno pomoč
Staš Slatinek Jovičić
Sportal Zorman vpoklical novo ime, vrača se pomočnik Žvižej
Slovenija : Savdska Arabija SP v rokometu 2023 slovenska rokometna reprezentanca Stefan Žabić Urban Lesjak
Sportal Suverena zmaga Slovencev za uvod v svetovno prvenstvo
Ne spreglejte