Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
14. 3. 2015,
22.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hamburg Gorenje Velenje rokomet EHF

Sobota, 14. 3. 2015, 22.11

8 let

Hamburger se je Gorenju za las zataknil v grlu

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav so se rokometaši Gorenja še posebej v prvem polčasu 5. kroga pokala EHF izvrstno upirali favoriziranemu Hamburgu, so vseeno ostali za korak prekratki. Po četrtfinale bo tako treba na Norveško.

V zadnjem krogu skupinskega dela pokala EHF za Velenjčane bolj ali manj igra le zmaga, če želijo v četrtfinale. Na domačem srečanju so sicer norveški Haslum visoko premagali, a je ta na primer ukanil Hamburg. Nemci so bili v Rdeči dvorani za Gorenje prevelik zalogaj. HSV oziroma Hamburger sport Verein (Hamburša športna zveza) se jim je zataknil v grlu in slavil z 32:31 kljub izvrstnemu velenjskemu prvemu polčasu, prav takšni predstavi Klemna Ferlina, ki je na koncu zbral 15 obramb, in prednosti petih golov.

Hamburg, ki je resda imel v zapisniku le s 13 igralcev, nastopilo pa jih je zgolj devet, je unovčil kakovost in izkušnje, čeprav je imelo Gorenje po zaostanku za tri gole zadnji napad za izenačenje.

Devet minut suše

Hans Lindberg, izvrstni Danec v Hamburgovi ekipi, je HSV povedel v vodstvo z 1:0, a potem Nemci niso dosegli zadetka kar devet minut. Prav Lindbergu je fantastični Klemen Ferlin že v prvem polčasu obranil kar dve sedemmetrovki. V veliko pomoč mu je bila obramba, za posrečeno se je izkazala kombinacija s hitrostjo na dvojkah (Niko Medved in Blaž Kleč) in višino (Mitja Nosan in Senjamin Burić) v centralnem bloku.

Kljub dvema menjavama, ki jih je izvajalo Gorenje na prehodu v napad oziroma obrambo, Nemci niso ''prodajali'' hitrega centra in so imeli napadalno kar precej težav. Še najbolj pri strelu je bil svetovni prvak s Francijo Kentin Mahe.

Staš in Senjamin

Gorenjevo napadalno os sta tvorila Staš Skube in Senjamin Burić. Prvi je ogrožal občutek za ravnotežje Hamburgovih osrednjih branilcev, zadeval in hranil drugega z žogami. Skupaj sta že v prvem polčasu prispevala sedem golov z le enim zgrešenim strelom. Velenjska pomanjkljivost je bila igra v širino. Mario Šoštarič je prvo žogo na desno krilo dobil šele v drugem polčasu, Niko Medved pa je edini gol iz igre dosegel iz protinapada. Škoda, da Kleč ni realiziral dveh zicerjev s črte. To sta bili tudi edini obrambi nemškega reprezentanta Johannesa Bitterja v prvem polčasu.

Ferlin je napravil na drugi strani petkratnik tega učinka, na žalost pa Gorenje z izjemo začetnega vodstva 6:1 ni uspelo prestopiti mejne vrednosti štirih golov, prednosti, kakršno so imeli do odmora kar osemkrat.

Rdeči karton z diametralno nasprotnim učinkom

Za kar si je Hamburg prizadeval ves čas, mu je uspelo v 35. minuti. Lindberg je zadel za šele drugo izenačenje na tekmi. V 44. minuti je rdeči karton zaradi tretje izključitve dobil Mahe, ki predstavlja dušo in srce Hamburgove igre hkrati. To je bila izvrstna priložnost za dokončni osji šah-mat. A Velenjčani so se odzvali popolnoma napačno. V dveh minutah so zapravili zicer, si privoščili tehnično napako in prek Kevina Schmidta z igralcem več dobili kar tri gole.

Takšna je bila tudi prednost, do katere je slabih deset minut pred koncem HSV prvič dobil dostop. Bitter je nanizal nekaj obramb, visoki Romun Alexandru Simicu je v drugem polčasu ob šestih golih v polno ni meril le dvakrat, gostujoči trene Jens Häusler pa je iz rokava potegnil hitri center, ki je delal Gorenju obilico težav.

Ose še zadnjič naostrile žela

Čeprav so imeli Nemci odličen repelent, so ose naostrile žela še za zadnji let nad Hamburg. V zadnjih dobrih treh minutah jim je dvakrat uspelo znižati na le gol zaostanka. Drugič z desetim golom Skubeta v 58.minuti. Gledalci so besneli na sodnika, ki sta HSV-ju pustila zelo dolg napad, a se je ta vendarle končal z obrambo Benjamina Burića. Izenačenje je bilo v levici Michala Szybe, a mu je Bitter strel obranil in točka, ki bi morda že prinesla napredovanje, je šla po zlu.

Škoda, še posebej zaradi odlične igre v prvem polčasu. Žal pa je to igro proti kopici zvenečih imen videlo le kakšnih tisoč gledalcev. Malo, premalo. Tistim, ki so bili v Rdeči dvorani, pa vsekakor palec navzgor za navijanje in vzdušje.

Ne spreglejte