Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2016,
9.45

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

Španija Uroš Bregar Miša Marinček Ribežl Slovenska rokometna reprezentanca

Četrtek, 8. 12. 2016, 9.45

3 leta

Evropsko prvenstvo za rokometašice, skupina A, Stockholm

Slovenke pišejo švedsko pravljico in se ne bojijo Špank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Slovenke rokomet | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska ženska rokometna reprezentanca si lahko danes zagotovi napredovanje v drugi del evropskega prvenstva na Švedskem. V tretjem krogu skupinskega dela se bo pomerila s favoriziranimi Špankami, ki so na prejšnjem EP osvojile drugo mesto. Izbrancem Uroša Bregarja bi za uresničitev cilja zadoščala že točka.

Najboljše rokometašice, kar jih po mnenju selektorja Uroša Bregarja premore Slovenije, so si s presenetljivo zmago nad favoriziranimi gostiteljicami Švedinjami v Stockholmu povečale možnosti za nastop v drugem krogu tekmovanja. Če želijo zaigrati v Göteborgu, kjer se bo nadaljevalo evropsko prvenstvo, bodo morale ostati neporažene proti aktualnim evropskim podprvakinjam Špankam, ki so po dveh srečanjih na tem prvenstvu še vedno brez točk.

Prvi klub Sergeje Stefanišin v velikih težavah

Medtem ko so za ogromen odmerek veselja poskrbele reprezentantke, pa težke čase preživlja klub, kjer je svojo kariero začela ena izmed njih, legendarna Sergeja Stefanišin. Obstoj Kočevja visi na nitki. Klub ža štiri leta nima članske ekipe, še vedno pa ima tri selekcije in mini rokomet. Skupaj okrog 75 deklic.

Dolgovi za nazaj znašajo približno štiri tisoč evrov, a sredstev za pokritje ni. Klub je organiziral tudi dobrodelni koncert, kjer se je nabralo nekaj denarja, a še zdaleč ne dovolj za pokritje minusa. Če se v okolju, ki je v težkem gospodarskem položaju, kmalu ne bo pojavil kak vlagatelj, je povsem realen tudi črn scenarij zaprtja kluba.

Zato pa bolj razveseljive novice prihajajo iz Belorusije. Celjan Tomaž Čater, selektor tamkajšnje ženske reprezentance, je dobil predkvalifikacije za svetovno prvenstvo prihodnje leto. Ob tem pa je nekdanji reprezentant v svoj klub Gomel na desno krilo pripeljal rojakinjo in Nekdanjo reprezentantko Urško Murn oziroma dekliško Vidic.

Miša Marinček: Španija ni bavbav

Bosta Barbara Lazović in Neli Erman tako prešerne volje tudi zvečer? | Foto: Vid Ponikvar Bosta Barbara Lazović in Neli Erman tako prešerne volje tudi zvečer? Foto: Vid Ponikvar Izgubile so tako proti Švedinjam kot tudi Srbkinjam, tako da bodo proti Slovenkam lovile zadnji vlak za napredovanje. Za še slabšo voljo je poskrbela poškodba kapetanke Marte Mangue, ki ne more pomagati soigralkam. To je velik udarec za izbrano vrsto, ki je na letošnjem olimpijskem turnirju v Braziliji osvojila šesto mesto. 

"Španija ni bavbav, čeprav ima vrhunsko zasedbo. Na uvodnih dveh tekmah v Stockholmu ni prikazala vsega, kar zna, proti nam bo zagotovo igrala na vso moč in se skušala prebiti do drugega dela evropskega prvenstva. Zmaga nad Švedinjami nam je dala dodatno samozavest in srčno upam, da bomo na tekmi s Špankami dokazale, da smo iz pravega testa," sporoča slovenska vratarka Miša Marinček, ki je v torek spravljala ob živce švedske zvezdnice. 

O rokometnem palčku se govori s spoštovanjem

Uroš Bregar je ponosen, da je usoda v rokah Slovenk. | Foto: Vid Ponikvar Uroš Bregar je ponosen, da je usoda v rokah Slovenk. Foto: Vid Ponikvar Selektor Bregar, ki v tej sezoni dosega odmevne rezultate tudi na klopi Krima Mercator, se zaveda, da bodo njegove izbranke pot do napredovanja iskale proti eni najboljših reprezentanc zadnjega evropskega prvenstva. Tam je bila Španija podprvakinja.

"Izjemno težko bo, a se bomo potrudili, da tekmo končamo s pozitivnim izkupičkom. Moje izbranke so se po nesrečnem porazu s Srbkinjami pobrale in dokazale, da se lahko kosajo tudi z najboljšimi. Predvsem sem ponosen, da na tem prvenstvu nismo zgolj obiskovalci, o Sloveniji se govori s spoštovanjem, čeprav smo v primerjavi s Španijo in Švedsko še vedno rokometni palček. Usoda je v naših rokah. Za napredovanje nam zadostuje neodločen izid, v rokometu pa je nanj praktično nemogoče igrati. Ponosen sem na dozdajšnje opravljeno delo deklet in verjamem, da bodo prave na zadnji tekmi v skupinskem delu. V Stockholmu so že dosegle osnovni cilj, vse nadaljnje bo le še presežek," je napovedal, da Slovenke ne bodo igrale na remi, ampak na novo zmago, ki bi odjeknila v rokometnem okolju.

Tako veselo je bilo po zmagi Slovenk nad Švedinjami:

Na seznamu poškodovanih ostaja Polona Barič, zdravstveno stanje Katje Čerenjak, ki je zaradi rahle poškodbe izpustila dvoboj s Švedsko, pa se izboljšuje. V sredo je že opravila trening s soigralkami.

Dvoboj se bo začel ob 18.30. Če bi Slovenija izgubila z manj kot tremi zadetki razlike, bi še vedno lahko upala na napredovanje, a bi morale Srbkinje zvečer poskrbeli za presenečenje in premagati Švedinje. V drugi del evropskega prvenstva napredujejo po tri reprezentance iz vsake izmed štirih skupin.

Evropsko prvenstvo za rokometašice, skupina A, 3. krog:

Četrtek, 8. december:

18.30 Španija - Slovenija
20.45 Švedska - Srbija

Lestvica:
1. Srbija 2 tekmi - 4 točke (+4 razlika v zadetkih)
2. Slovenija 2 - 2 (0)
3. Švedska 2 - 2 (+4)
4. Španija 1 - 0 (-8)

Seznam slovenske reprezentance:

Polona Barič
levo krilo
15. maj 1992
Krim Mercator
Katja Čerenjak
krožna napadalka
6. september 1983
Zelene doline Žalec
Teja Ferfolja
leva zunanja
20. september 1991
DHB Rotweiss Thun (ŠVI)
Ana Gros
desna zunanja
21. januar 1991
Metz Handball (FRA)
Neli Irman
desno krilo
7. april 1986
Budučnost (ČG)
Nina Jeriček
srednja zunanja
10. april 1984
Krim Mercator
Lea Krajnc
leva zunanja
1. april 1993
Zagnos (TUR)
Lina Krhlikar
krožna napadalka
29. junij 1989
Frisch auf Gopppingen (NEM)
Barbara Lazović
desna zunanja
4. januar 1988
Vardar Skopje (MAK)
Miša Marinček
vratarka
18. februar 1985
Krim Mercator
Tamara Mavsar
levo krilo
1. april 1991
Vardar Skopje (MAK)
Valentina Panger
krožna napadalka
14. januar 1991
Zagorje
Janja Rebolj
desna zunanja
29. januar 1993
Zagorje
Tjaša Stanko
srednja zunanja
5. november 1997
Zagorje
Sergeja Stefanišin
vratarka
19. september 1974
Krim Mercator
Maja Užmah (Šon)
leva zunanja
23. februar 1988
Celles sur Belle (FRA)
Nina Zulič
srednja zunanja
4. december 1995
Mlinotest Ajdovščina
Ne spreglejte