Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
11. 9. 2016,
19.18

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Miša Marinček Ribežl Uroš Bregar liga prvakinj rokomet Krim Mercator Krim Mercator

Nedelja, 11. 9. 2016, 19.18

3 leta

Po Krimovi uvrstitvi v ligo prvakinj

Ena najvišjih evropskih zmag v zgodovini popeljala Krim v ligo prvakinj

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
krim conversano kvalifikacije liga prvakinj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Rokometašice Krima, slovenske podprvakinje so si z izdatno zmago nad italijanskimi prvakinjami (37:16) v dvorani na Kodeljevem zagotovile ligo prvakinj, v kateri jih čaka kar zahtevna dansko-švedsko-norveška skupina.

V finalu kvalifikacijskega turnirja za ligo prvakinj, ki so ga krimovke gostile v kultni dvorani na Kodeljevem, so imele lažje delo, kot so ga pričakovale. Italijanski Conversano, ki sicer še nikdar ni nastopil v "prvi" evropski ligi, je namreč v polfinalu presenetljivo ugnal poljski Lublin, ki je bil sicer pričakovani finalist. Conversano niti po naključju ni bil na Krimovi ravni. Vsekakor pa je res, da je zaradi izgube naslova s kvalifikacijami tudi ljubljanski klub storil formalno korak nazaj.

Gostiteljice turnirja so slavile s kar 37:21, kar je druga najvišja zmaga v zgodovini evropskih nastopov. Najvišja je bila sicer za 24 golov proti grškemu Artasu pred dvema desetletjema.

 

"Videli smo, kaj je doživel Lublin, tega si nismo želeli privoščiti. Za ta rezultat smo trdo garali 45 dni. Čestitam igralkam in vodstvu, želim čim uspešnejše nastope v ligi prvakinj. Moja predstava? Takšnih tekem je bilo že več. A ta je bila res pomembna, zato sem res vesela, da sem dala takšen delež. Mi smo delavna ekipa, nimamo posameznic, ki bi izstopale. Ekipno pa smo močni. Med drugim smo med pripravami premagali tudi Budućnost. Vedeli smo, da smo dobro pripravljeni, a težko je bilo zdržati psihološko breme," je po tekmi zadovoljna razlagala Miša Marinček, ki je v 30 minutah ustavila kar 14 žog.

V skandinavsko skupino

Krim se bo v ligi prvakinj zapolnil mesto v skupini D, ki je povsem skandinavska. Tam so že norveški Larvik, danski Esbjerg in švedski Sävehof. Prvo tekmo bodo Ljubljančanke igrale 15. oktobra na Danskem. Slovenske podprvakinje so med evropsko elito 22. zapored.

''Liga prvakinj je najvišja raven, a lahko se kosamo z vsemi temi nasprotniki. Sposobni smo pripraviti kakšno presenečenje, tako da boste lahko ponosni na našo evropsko sezono,'' je prepričana Krimova kapetanka.

Obramba in protinapadi

Če se sliši še tako oguljen, je frazem ''igra mačke z mišjo'' najbolj primeren za oznako finala.  Marsikdo se je spraševal, kako le so Italijanke dan prej na kolena spravile načeloma izkušenejši in kakovostnejši poljski Lublin. Teza, da drugi dan zapored Italijanke ne morejo odigrati še ene odlične tekme, se je izkazala za pravilno. K temu pa so seveda obilno pripomogle krimovke z resnim pristopom v obrambi, ki je bil predpogoj za enosmerni promet.

Na Kodeljevem se je zbralo okrog 800 gledalcev. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Na Kodeljevem se je zbralo okrog 800 gledalcev. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Italijanke so prvič zadele v deveti minuti, drugič pa že v drugi polovici prvega polčasa, v katerem si je Krim zagotovil 13 golov prednosti. Del drugega polčasa je bilo na igrišču preveč divjanja, napak v vseh fazah igre, kar je Krimov trener Uroš Bregar tudi jasno povedal. V četrt ure so Italijanke dosegle več golov kot v vsem prvem polčasu.

Drug svet

A prednost je vseeno rasla, ker je bila razlika v številu uporabnih kakovostnih igralk  preprosto prevelika, da bi bilo drugače. Bregar je minute razdelil med vse igralke. Za konkurenčnost v ligi prvakinj bo treba raven še dvigniti. To bo povsem drug svet kot tekma s Conversanom. Izkušene ekipe bodo dobro preučile Krimove hibe. Vseeno pa se zdi, da ima letošnja zasedba neko enotnost, ki je ekipam iz prejšnjih, tudi improviziranih, sezon manjkala.

Krim Mercator Conversano 37:16 (20:7)

Dvorana Kodeljevo, gledalcev 800, sodnika: Brkić in Jusufhodžić (oba Avstrija).

Krim Mercator: Marinček (14 obramb), Stefanišin (2 obrambi), Pandžić (6 obramb); Georgijev 3, Benko 5, Blažević 3, Milanović Litre 4, Jeriček 1, Hrnčič 1, Bajramoska, Omoregie 5, Koren, Barič 5 (1), Kamdop 7, Amon 3, Zrimšek.

Indeco Conversano: Giona (10 obramb - 1 x 7-m), Duran Morens 7, Cacciopoli, Barani 1, Rotondo 4 (1), Chiarappa, Albertini 1, Bertolino, Moroca, di Pietro, Lo Greco 1, Ganga, Babbo 2, Romualdi.

Sedemmetrovke: Krim Mercator 2 (1), Indeco Conversano 1 (1).

Izključitve: Krim Mercator 6, Indeco Conversano 2 minuti.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte