Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
11. 11. 2016,
16.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Celje Pivovarna Laško liga prvakov rokomet Pick Szeged Matej Gaber Staš Skube Mario Šoštarič

Petek, 11. 11. 2016, 16.34

6 let, 6 mesecev

Trije Slovenci pri madžarskem podprvaku

Ko na treningu bolj boli glava kot telo #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
gaber sostaric skube gorenje | Foto Sportida

Foto: Sportida

Celjski rokometaši v soboto (19.00) igrajo šesto tekmo lige prvakov. V njihovo dvorano prihaja madžarski Pick Szeged, za katerega nastopajo trije slovenski reprezentanti.

V Evropi obstajajo štirje otočki s tremi slovenskimi legionarji. To so Montpellier, Veszprem, Zagreb in Pick Szeged. V zadnjih dveh sezonah je v Picku igral Dean Bombač in tam pustil izjemen vtis. Od letošnjega poletja je madžarski podprvak še bolj slovenski. Dolgoročne pogodbe z njim so podpisali Staš Skube, Mario Šoštarič in Matej Gaber.

Odlično jim gre tako v ekipnem kot posamičnem smislu, v soboto pa bodo nekdanji člani Gorenja  gostovali v Celju v okviru šestega kroga lige prvakov.

Soštarič, Gaber in Skube so v Velenju igrali v dveh različnih obdobjih. | Foto: Sportida Soštarič, Gaber in Skube so v Velenju igrali v dveh različnih obdobjih. Foto: Sportida

Ne le slovenska trojica, v Picku igra še kopica izvrstnih rokometašev. Kakovostna vratarja Marin Šego in Jose Manuel Sierra, eden najboljših obrambnih igralcev na svetu Jonas Källman, nekdanji član Celja Sergej Gorbok, hrvaški reprezentant Denis Buntić, Madžar Zsolt Balogh in drugi.

Klub ima izvrstno občinstvo, pred kratkim pa je po treh letih ugnal večnega tekmeca Veszprem. Največja dodana vrednost ekipe je trener Juan Pastor, izjemen taktik in pred leti s Španijo svetovni prvak, ki mu je uspelo zelo hitro zelo dobro uigrati kar 11 novincev.

Celjani bodo na tretji domači tekmi v ligi prvakov lovili drugo zmago. Doslej so ugnali Zagreb, remizirali s Kristianstadom, izgubili pa z Rhein-Neckarjem, Vardarjem in Kielcami. Trenutno zasedajo sedmo mesto v skupini osmih ekip skupine B. Pick, proti kateremu gotov ne b igral Žiga Mlakar, je četrti s petimi točkami.

Trener Celja Branko Tamše o zdajšnjih tekmecih, nekoč pa varovancih:

Staš Skube, srednji zunanji, 26 let

Staš Skube je trenerjeva podaljšana roka na igrišču. | Foto: Vid Ponikvar Staš Skube je trenerjeva podaljšana roka na igrišču. Foto: Vid Ponikvar Zanj je to prva legionarska izkušnja. Kot srednji zunanji mora nositi še več odgovornosti kot drugi člani ekipe.

"V Szegedu sem spoznal povsem novo dimenzijo rokometa. Pripovedovali so mi o Pastorju, ampak nisem si mislil, da moraš biti pozoren na res tisoč malenkosti.

Ne 98-odstoten, na vsakem treningu moraš biti 120-odstoten. Bolj nas boli glava kot telo. Treningi niso naporni, so pa zelo taktični. Veliko je ustavljanja, popravljanja, razlaganja. Trener nas včasih premika tudi dobesedno za centimeter.

Za zdaj nam gre dobro, a naredili nismo še nič, čeprav smo na primer premagali Veszprem. Edino merilo bodo rezultati," je razložil Dolenjec, ki je navdušen nad slovensko in preostalo družbo v ekipi.

Matej Gaber, krožni napadalec, 25 let

Matej Gaber | Foto: Vid Ponikvar Matej Gaber Foto: Vid Ponikvar Po treh letih Francije se je reprezentančni krožni napadalec številka ena preselil na Madžarsko. Za zdaj mu vsekakor ni žal.

"Drži, Pastorjev sistem sloni na navezi srednji zunanji – krožni napadalec. Treningi so zahtevni, a s tem namenom sem prišel k enemu najboljših trenerjev na svetu.

Tu bom zrasel kot igralec. Z družino se v Szegedu počutimo odlično. Ni veliko prostega časa, a ko ujamemo kakšen trenutek, gremo na pijačo s soigralci," je razložil Škofjeločan.

Poškodba njegove mečne mišice še vedno ni povsem zaceljena. Treniral ni veliko, zato ni jasno, ali bo v soboto zaigral proti Celjanom.

Mario Šoštarič, desno krilo, 23 let

Mario Šoštarič v svojem elementu. | Foto: Goran Vadlja Kamenjašević/RK Gorenje Velenje Mario Šoštarič v svojem elementu. Foto: Goran Vadlja Kamenjašević/RK Gorenje Velenje Tako kot Skube tudi on tujino okuša prvikrat. A tudi on se je na Madžarskem odlično znašel. "Videti je, da smo se res dobro ujeli. Zahtevni sistem še vedno spoznavamo. Ko se bomo nanj povsem prilagodili, bomo še boljši.

Delamo res natančne analize, najprej sebe, nato tekmeca. Že preden smo prišli, je trener Pastor vedel vse o nas. Kar zadeva soigralce, sploh nimam občutka, da sem v tujini. Odlično se je družiti in igrati s takšnimi zvezdniki," je navdušen Velenjčan.

Cilj Picka je, da bi se do božiča čim bolj približali Veszpremu in si zagotovili osmino finala lige prvakov, nato pa si še izboljšali izhodišče. Tekmece iz bližine Blatnega jezera pa so pred tedni v svoji dvorani že premagali. Prvič po treh letih.

"Navijačev, kakršni so na Madžarskem, še nisem videl. Nekaterim je od ganjenosti šlo na jok," je sklenil Šoštarič.

 
Ne spreglejte