Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
17. 8. 2016,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Natisni članek

Vid Kavtičnik Blaž Janc Gorazd Škof Danska Slovenska rokometna reprezentanca Veselin Vujović Rio 2016 Uroš Zorman

Sreda, 17. 8. 2016, 10.20

6 let, 6 mesecev

Pred tekmo Slovenija – Danska

Več kot le priložnost generacije

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Pred slovensko rokometno reprezentanco je priložnost, da se kot prva ekipa v kolektivnem športu vključi v boj za olimpijske kolajne. Vrata polfinala odpira zmaga nad Dansko.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

"Najpomembnejša tekma bo četrtfinalna," so skorajda vse od prihoda v Rio de Janeiro drug za drugim poudarjali člani slovenske rokometne reprezentance. Tudi ob nizanju zmag v skupinskem delu, kjer so ugnali Egipt, Brazilijo, Švedsko in Poljsko ter izgubili proti Nemčiji.

Lahko Veselin Vujović danes popelje Slovenijo med štiri najboljše reprezentance na olimpijskem turnirju v Riu? | Foto: Stanko Gruden, STA Lahko Veselin Vujović danes popelje Slovenijo med štiri najboljše reprezentance na olimpijskem turnirju v Riu? Foto: Stanko Gruden, STA

Zdaj je napočil trenutek za "tisto tekmo", ki lahko izbrance selektorja Veselina Vujovića ponese v polfinale in v boj za kolajne ali pa po hitrem postopku izprazni največ slovenskih sob v olimpijski vasi. Danes ob 22. uri po slovenskem času bo slovenski četrtfinalni tekmec reprezentanca Danske.

Tekma, ki vodi v raj

Kapetan Uroš Zorman noče po nepotrebnem vnašati nervoze. | Foto: Stanko Gruden, STA Kapetan Uroš Zorman noče po nepotrebnem vnašati nervoze. Foto: Stanko Gruden, STA "Ne želim ustvarjati vtisa, da gre za življenje ali smrt. S tem bi kot kapetan po nepotrebnem vnašal nervozo. Res je, gre za najpomembnejšo tekmo na tem olimpijskem turnirju do zdaj. Lahko nas popelje v raj. A če bomo to pretirano poudarjali, se nam bodo začele tresti toke. Svoje smo v Riu že naredili. Zdaj moramo uživati, igrati naš rokomet in pritisniti na plin. Vztrajati moramo pri tem, kar smo v Riu zgradili," pred šesto tekmo turnirja razmišlja kapetan reprezentance Uroš Zorman, ki upa, da to ne bo njegova zadnja predstava v dresu izbrane vrste. Želi odigrati še tri tekme.

Prvi na OI, prvi do kolajne na EP, prvi …

Prav rokometna reprezentanca je v sodobni zgodovini slovenskega športa postavila največ mejnikov. Rokometaši so namreč postali prvi kolektiv, ki se je zavihtel na olimpijske igre. To jim je uspelo že leta 2000. Do danes so podvig še dvakrat ponovili, sledili pa so jim le hokejisti, ki so se leta 2014 uvrstili na zimske igre v Soči.

Slovenska rokometna reprezentanca je od polfinala oddaljena le še en korak. Če bo zvečer premagala Dansko, bo Rio zapustila najmanj četrta. | Foto: Stanko Gruden, STA Slovenska rokometna reprezentanca je od polfinala oddaljena le še en korak. Če bo zvečer premagala Dansko, bo Rio zapustila najmanj četrta. Foto: Stanko Gruden, STA

Obenem so bili rokometaši tudi prva ekipa s člansko kolajno na evropskem ali svetovnem prvenstvu. Leta 2004 so bili srebrni "vitezi" drugi na domačem evropskem prvenstvu. Do danes je uspeh ponovila le odbojkarska reprezentanca, srebrna z zadnjega evropskega prvenstva 2015. Odličja na olimpijskih igrah pa ni osvojila še nobena reprezentanca. Je lahko rokometna prva tudi na tej ravni?

Škof: Nismo favoriti

Gorazd Škof vlogo favorita prepušča danski reprezentanci. | Foto: Nebojša Tejič/STA Gorazd Škof vlogo favorita prepušča danski reprezentanci. Foto: Nebojša Tejič/STA Da gre za trenutek, ki je več kot zgolj priložnost generacije, se zaveda tudi najbolj izkušeni član reprezentance Gorazd Škof. Toda vratarski maček pritisk vendarle prepušča danski reprezentanci. Zanjo pravi, da preprosto mora zmagati, saj jo bodo v nasprotnem primeru v domovini raztrgali.

"Spraševali bi se, kako je to mogoče. Dejali bi, da je Slovenija majhna. To bi bil šok. A trdim, da smo kot ekipa trenutno bolj združeni. To smo dokazali v dozdajšnjem delu olimpijskih iger. Imamo nekaj v sebi. Že dolgo nismo igrali v polfinalu velikega tekmovanja, zato tudi nismo favoriti. Naša naloga je, da nadaljujemo tam, kjer smo ostali," pravi prvi vratar reprezentance.

"Premagamo lahko vsakogar"

Da se velja bolj kot z Dansko kot rokometno velesilo, kar na podlagi predhodnih rezultatov tudi je, ukvarjati z lastno igro, opozarja tudi Vid Kavtičnik, ob Zormanu in Škofu tretji član izkušenega jedra izbrane vrste. Kot primer dobre prakse navaja tekmo proti Poljski.

Vid Kavtičnik želi še naprej razveseljevati slovenske navijače, ki stiskajo pesti za Vujovićevo četo v Riu. | Foto: Stanko Gruden, STA Vid Kavtičnik želi še naprej razveseljevati slovenske navijače, ki stiskajo pesti za Vujovićevo četo v Riu. Foto: Stanko Gruden, STA

"Krasi nas enotnost. Ko smo stopili skupaj in pomagali vratarju Škofu, so bili Poljaki brez rešitev. S takšno igro lahko premagamo vsakogar. Morala se je dvignila na vrhunec. Pred četrtfinalom to še zdaleč ni nepomembno," pravi 32-letni legionar, ki je bil del omejene srebrne ekipe leta 2004.

Nad Dance s hitrostjo in čvrsto obrambo

Blaž Janc v četrtfinalu raje igra z Danci kot s Francozi. | Foto: Stanko Gruden, STA Blaž Janc v četrtfinalu raje igra z Danci kot s Francozi. Foto: Stanko Gruden, STA Daleč od reprezentance in vrhunskega rokometa pa je bil tedaj Blaž Janc. Star je bil vsega sedem let. Ducat let pozneje je neustrašni olimpijski debitant, zaradi katerega bo rokometni klub Celje verjetno kaj kmalu prisiljen odgovarjati na kakšno ponudbo o odkupu pogodbe.

A mladi Janc trenutno razmišlja predvsem o reprezentanci in tekmi z Dansko. "Čaka nas težko delo, a raje igramo z Danci kot pa s Francozi. Dokazali smo, da se lahko s hitro igro in dobro obrambo kosamo z višjimi tekmeci. Res je, da smo nekoliko utrujeni. A ko se bo tekma začela, o tem ne bo razmišljal nihče," pravi mladenič v članski vrsti.

Ne spreglejte