Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
6. 8. 2016,
9.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Rio 2016 Vanderlei de Lima

Sobota, 6. 8. 2016, 9.20

6 let, 6 mesecev

Vanderlei Cordeiro de Lima

Brazilec, ki so mu ukradli najlepše olimpijske sanje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Vanderlei da Lima | Foto Reuters

Foto: Reuters

Brazilija, gostiteljica letošnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru, se je odločila, da bo častno vlogo prižigalca olimpijskega ognja na otvoritveni slovesnosti zaupala nekdanjemu maratoncu Vanderleiju Cordeiru de Limi. Zakaj?

Brazilska javnost se še vedno nagiba k mnenju, da je bil po prvotnem scenariju za odgovorno vlogo prižigalca olimpijskega ognja izbran Pele. Nekdanji kralj nogometnih zelenic je prejšnji teden priznal, da je bil povabljen na slovesnost, a ni pojasnil, kakšna bo njegova vloga. Le dan pred začetkom otvoritvene slovesnosti je sporočil, da se zaradi krhkega zdravja ne bo mogel udeležiti športnega dogodka na znamenitem štadionu Maracana, zato so morali prireditelji izbrati eno izmed rezervnih rešitev.

"Le bog je pomembnejši od mojega zdravja," je pojasnil 75-letni Edson Arantes do Nascimento. Ideal nogometne igre, ki pooseblja brazilsko strast do športa in poučno življenjsko zgodbo o tem, kako lahko z marljivim delom in talentom postaneš vzornik milijonom po vsem svetu, je odprtje iger spremljal le kot televizijski gledalec. Čast prižiganja olimpijskega ognja je doletela nekoga drugega.

Izbrali so maratonca, ki je bil leta 2004 na dobri poti, da postane prvak

Prireditelji so izbrali Vanderleija Cordeira de Limo. Odločili so se tehtno, saj nosi brazilski maratonec v sebi bolečo izkušnjo z olimpijskih iger v Atenah (2004), ki je pred 12 leti zedinila brazilska srca in ga postavila v vlogo enega največjih osmoljencev v zgodovini največjih tekmovanj.

Nekdanji brazilski maratonec je v začetku maja ponosno poziral z olimpijsko baklo. | Foto: Reuters Nekdanji brazilski maratonec je v začetku maja ponosno poziral z olimpijsko baklo. Foto: Reuters

Kaj se je zgodilo v Grčiji, domovini maratona? Nerazsodni gledalec, fanatični irski župnik Cornelius Horan, je nesrečnega Brazilca le deset kilometrov pred ciljem, ko so mu vsi maratonci gledali v hrbet, zrinil s ceste. Vodilni de Lima je izgubil dragocene sekunde. Če ga iz objema irskega blazneža ne bi rešil eden od grških gledalcev, bi Brazilec izgubil stik z najboljšimi, tako pa se je po nepričakovanem zapletu le vrnil nazaj na progo.

De Lima je po atenski izkušnji postal veliki brazilski junak. Tako je leta 2004 poziral z brazilsko nogometno reprezentanco, ki je bila takrat aktualna svetovna prvakinja. | Foto: Reuters De Lima je po atenski izkušnji postal veliki brazilski junak. Tako je leta 2004 poziral z brazilsko nogometno reprezentanco, ki je bila takrat aktualna svetovna prvakinja. Foto: Reuters

Njegova prednost pred zasledovalci je spolzela, na koncu pa se je lahko zadovoljil le z bronastim odličjem. Mednarodni olimpijski komite (MOK) ni uslišal želje brazilske delegacije, ki je poslala prošnjo, da se mu naknadno dodeli zlata kolajna. Brazilcu je dodelila medaljo barona Pierra de Coubertina za izredni športni duh, to pa je bilo tudi vse.

Najprej Kuerten, nato Marcarijeva, nato …

Brazilec je leta 2009 končal športno kariero, v petek pa je v Riu dočakal izjemno čast. Sodeloval je na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger in prižgal ogenj. Olimpijsko baklo je na štadion prinesel nekdanji teniški as Gustavo Kuerten. Trikratni zmagovalec odprtega prvenstva Francije, ki je prejel v javnih anketah pred odprtjem iger največ glasov o tem, kdo bi moral zamenjati Peleja, je komaj zadrževal solze sreče, ko je dragocenost v rokah predal priljubljeni brazilski košarkarici Hortencii Marcari.

Ko je Hortencia Marcari predala baklo hitronogemu rojaku, je bilo jasno, komu bo pripadla častna vloga prižiganja olimpijskega ognja. | Foto: Reuters Ko je Hortencia Marcari predala baklo hitronogemu rojaku, je bilo jasno, komu bo pripadla častna vloga prižiganja olimpijskega ognja. Foto: Reuters

Predstavnica nežnejšega spola, ki je pred 20 leti v Atlanti osvojila olimpijsko srebrno medaljo, je nato predala baklo petkovemu junaku.

Napočil je veliki trenutek, po katerem je de Lima, ki bo čez pet dni praznoval 47. rojstni dan, vsaj za nekaj časa pozabil na zaplet iz Aten (2004). Bakla se je znašla v rokah nekdanjega brazilskega maratonca, ki se je povzpel po stopnicah in prižgal ogenj v posebni skulpturi, ki predstavlja podobo sonca.

Olimpijski ogenj se je kmalu po slovesnosti z objekta Maracana preselil v središče Ria de Janeira. | Foto: Reuters Olimpijski ogenj se je kmalu po slovesnosti z objekta Maracana preselil v središče Ria de Janeira. Foto: Reuters

Nikakor naključno, saj so ekološko ozaveščeni snovalci otvoritvene slovesnosti skušali poudariti, da predstavlja sonce najbolj zaželel naravni energijski vir. Ogenj so z nogometnega objekta, ki bo na teh olimpijskih igrah gostil le polfinalne in finalne dvoboje, preselili v središče Ria, tam pa bo ponosno gorel vse do nedelje, 21. avgusta.

Ne spreglejte