Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2016,
9.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

napad Atene olimpijske igre Vanderlei de Lima

Sobota, 6. 8. 2016, 9.00

6 let, 7 mesecev

Vanderlei de Lima

Iz arhiva: Fanatični napad nekdanjega duhovnika, ki je Brazilca oropal zlate olimpijske medalje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Brazilec Vanderlei de Lima si bo 29. avgust 2004 zapomnil za vse življenje. Suveren tek proti zlati olimpijski medalji je postal dogodek, ki mu je spremenil življenje. Ne nujno na slabše.

Nekdanji brazilski maratonec Vanderlei Corderio de Lima je na otvoritveni slovesnosti letošnjih olimpijskih iger v Riu prižgal ogenj. Ponaša se z nenavadno olimpijsko izkušnjo, ki jo je doživel v Atenah (2004).

29. avgust 2004. Olimpijske igre v Atenah. Vroč dan brez sapice vetra in takrat 35-letni sloki Brazilec Vanderlei Cordeiro de Lima na trasi olimpijskega maratona.

Na 35. kilometru se je zdelo, da teče Olimpu naproti. Vse do trenutka, ko ga je meni nič, tebi nič napadel Cornelius Horan - Neil, nekdanji irski duhovnik. Oblečen v zeleno kapico, rdeč kilt in zelene dokolenke ter opremljen s plakatom s citati iz Svetega pisma je stekel proti vodilnemu maratoncu in ga zrinil s ceste.

Italijan in Američan sta ga prehitela

K sreči se je eden od gledalcev ob progi v hipu zbral in posegel v nenavaden incident. Grk Polyvios Kossivas je poskrbel, da je de Lima lahko nadaljeval tek. V incidentu je izgubil od 15 do 20 sekund od 38, kolikor si jih je nabral pred zasledovalci. Zadnje štiri kilometre pred ciljem sta ga dohitela in prehitela Italijan Stefano Baldini, pozneje olimpijski zmagovalec, ter Američan Mebraht Keflezighi, ki je bil na koncu drugi.

Da Lima je bil v izvrstnem položaju, da osvoji zlato olimpijsko medaljo, a ni zdržal do konca. | Foto: Da Lima je bil v izvrstnem položaju, da osvoji zlato olimpijsko medaljo, a ni zdržal do konca.

Brazilec Vanderlei de Lima je s časom 2;12:11 v cilj pritekel tretji, glede na njegovo poplesavanje v ciljni areni in pošiljanje poljubov gledalcem pa ni kazalo, da bi ga napad posebej prizadel.

Brazilska atletska zveza se je pozneje pritožila, češ da je bil njihov atlet na tekmovanju zaustavljen, zato so zanj zahtevali delitev prvega mesta in zlato olimpijsko medaljo, kar se je v preteklosti v primeru neobičajnih okoliščin menda že dogajalo, a je njihova prošnja ostala neuslišana.

Grško sodišče je storilca, ki se je na sodišču opravičil, obsodilo na tri leta pogojne kazni, plačati pa je moral tudi tisoč evrov kazni.

Medalja Pierra de Coubertina za športni duh

De Limi so organizatorji olimpijskih iger v Atenah poleg bronaste olimpijske medalje ob zaprtju iger obljubili tudi medaljo Pierra de Coubertina za izredni športni duh, ki ga je Brazilec prikazal tudi s plesom v cilju.

Medaljo so mu slovesno podelili 7. decembra 2004 v Riu de Janeiru na uradni slovesnosti. Te se je udeležil tudi Grk, ki je de Limi po napadu pomagal nazaj na maratonsko progo.

Na podlagi glasov, ki so jih prvič zbirali v spletnem glasovanju, je de Lima postal tudi brazilski športnik leta 2004.

Ni prejel le bronaste olimpijske kolajne, ampak tudi posebno nagrado, ki mu jo je podelil MOK: leta 2004 je bil brazilski športnik leta. | Foto: Ni prejel le bronaste olimpijske kolajne, ampak tudi posebno nagrado, ki mu jo je podelil MOK: leta 2004 je bil brazilski športnik leta.

Da se je mnogim vtisnil v srce in da so bili mnogi prepričani, da si je zaslužil olimpijsko zlato, dokazuje tudi poteza Emanuela Rege.

Brazilski igralec odbojke na mivki mu je namreč v neposredni televizijski oddaji želel podariti zlato olimpijsko medaljo, ki jo je osvojil v Atenah.

De Lima je medaljo prijazno zavrnil, zahvalo pa pospremil z besedami: "Te medalje ne morem sprejeti. S svojo sem povsem zadovoljen. Sicer je bronasta, pomeni pa mi enako kot zlata."

Po Atenah je šlo počasi navzdol

Venderlei de Lima je s tretjim mestom na olimpijskih igrah v Atenah dosegel vrhunec svoje kariere. Maratona na svetovnem prvenstvu leto pozneje ni dokončal, na 81. izvedbi novoletnega maratona istega leta je zmogel le do 14. mesta.

Leta 2007 je poskušal ubraniti svoj naslov vseameriškega prvaka, a je na 37. kilometru zaradi težav z mišicami odstopil.

Športno kariero je uradno končal aprila 2009. Še prej je pretekel pariški maraton. Danes živi v Maringi, ki se nahaja približno 550 kilometrov zahodno od Sao Paola, in vodi športno trgovino.

Večkrat se mu je opravičil

Horan se je de Limi večkrat javno opravičil, tudi v televizijskih intervjujih. Nazadnje februarja lani. "Večkrat sem poskušal z njim stopiti v stik, pisal sem mu pisma, v katerih sem se mu želel opravičiti, a se mi nikoli ni javil. To, kar sem mu storil, me še danes mori," se kesa kontroverzni možakar, ki se ga je zaradi nastopa v resničnostni oddaji Britanija ima talent, - predstavil se je z značilnim irskim plesom -, oprijel vzdevek plešoči župnik.

Cornelius Horan je tako prekinil dirko formule 1 v Veliki Britaniji (2003):

"Žal pa časa ne morem zavrteti nazaj. Vse, kar lahko storim, je, da se mu poskušam opravičiti. Več ljudi mi je že svetovalo, naj se mu opravičim iz oči v oči. To je edino pravo opravičilo. Učim se portugalsko, samo zato, da se mu bom, ko ga bom srečal, lahko opravičil.

Venderlei se nikoli ni odzval na moje izjave in opravičila, menda je pred dvema letoma v intervjuju za eno od brazilskih televizijskih postaj izjavil, da mi moje dejanje sicer oprosti, a da se z menoj ne namerava srečati, saj naj bi samo iskal medijsko pozornost. Seveda jo, saj želim ljudem sporočiti, da se novo rojstvo Jezusa hitro približuje," je v enem zadnjih posnetkov na spletnem portalu YouTube pojasnjeval človek, ki je na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 napadel brazilskega junaka.

Horan ima prepoved neposrednega ogleda vseh športnih dogodkov.

Ne spreglejte