Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 8. 2016,
21.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Natisni članek

judo Rio 2016

Ponedeljek, 15. 8. 2016, 21.25

6 let, 6 mesecev

Fabjan bo držal obljubo: peš z Lopate do Brezij v več etapah, najraje v družbi predsednika OKS

Bučen sprejem za zlato Trstenjakovo in bronasto Velenškovo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na Lopati pri Celju, v kraju, ki ga bržkone pozna vsa judoistična srenja, so domačini in ljubitelji tega kralja med borilnimi športi pripravili bučen sprejem za znova uspešno odpravo, ki se je z olimpijskih iger vrnila z dvema olimpijskima medaljama. Tina Trstenjak je z naslovom olimpijske prvakinje ponovila uspeh Urške Žolnir iz Londona, poškodovana in še danes opazno šepajoča Ana Velenšek pa je poskrbela za bron in povišan pritisk trenerja Marjana Fabjana.

Tina Trstenjak Ana Velenšek Marjan Fabjan Lopata pri Celju sprejem | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na Lopati pri Celju, v novem vadbenem šotoru, le streljaj od športnega centra Z'dežele Sankaku, kjer se police šibijo od številnih pokalov in odličij, so danes sprejeli olimpijsko judoistično odpravo. Nekaj sto navijačev, ki so jih ogreli Modrijani, ni skoparilo z aplavzom, najglasnejšega (s skandiranjem Fabi, Fabi … vred) pa je požel ustanovitelj judo kluba Sankaku, najuspešnejšega in najprepoznavnejšega judo kluba v Sloveniji, in dobitnik dveh nazivov najboljši trener juda v Evropi, Marjan Fabjan.

Fabjan je besede o slovesu izrekel premišljeno

Tudi danes, štiri dni po dramatični borbi hudo poškodovane Ane Velenšek, ki ga je čustveno povsem izžela, ostaja neomajen. "Besed o slovesu nisem izrekel kar tako, čakam na poteze drugih," je namignil. Kaj bi lahko spremenilo njegovo odločitev, nas je zanimalo. Kaj potrebuje?

"Prej bi rekel, da potrebujem medalje, zdaj medalje imam, ne vem, kaj sploh še potrebujem. Trenutno sem povsem izpraznjen, ne vem, kaj bi, ne vem, kaj bi rekel. Nimam energije, nimam idej. Moram prespati zadeve, šele potem se bom odločil, kako naprej."

Trener Marjan Fabjan si bo vzel čas za razmislek o prihodnosti. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Trener Marjan Fabjan si bo vzel čas za razmislek o prihodnosti. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Na Brezje peš, s kolesom, z avtom? Najraje v družbi predsednika OKS.

Raje se je razgovoril o dogodkih pred dobrim letom dni, ko je Tina Trstenjak tik pred odhodom na svetovno prvenstvo v kazahstansko Astano, kjer je postala svetovna prvakinja, dobila obvestilo, da obljubljene zaposlitve v javni upravi ne bo dobila in spomnil, da je danes zaposlena na carini. Pozabil ni niti na obljubo, ki jo je dal pred osvojitvijo novih olimpijskih medalj za slovenski (celjski) judo. Obljubil je, da bo romal na Brezje.

"Ta obljuba me je kar nekaj dni obremenjevala. Nisem bil prepričan, kaj sem obljubil. Ali se bom na Brezje zapeljal s kolesom, ali celo z avtom, ali se bom tja odpravil peš. Seveda bom šel peš, le da bom pot opravil v več etapah. Zraven bi rad povabil predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca. Naj mi dela družbo, da mi ne bo dolgčas," si je zaželel. Datum odprave na Brezje bo sporočil v prihodnjih dveh tednih.

Naval za avtograme je bil precejšen.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Naval za avtograme je bil precejšen. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Tina in Ana, kot ju tekmice le redko vidijo

Odlično razpoloženi in celo naličeni, česar na tatamijih prav gotovo ne bomo doživeli, sta bili tudi obe glavni slovenski junakinji letošnjih olimpijskih iger: Ana Velenšek, dobitnica bronaste olimpijske medalje, in Tina Trstenjak, nova olimpijska prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov, ki je na prestolu nasledila Urško Žolnir, tekmovalko, ki ji je v Londonu pomagala kot sparing partnerica.

Tina Trstenjak Ana Velenšek Marjan Fabjan Lopata pri Celju sprejem | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Požar v bližini šotora, kjer je potekal sprejem

V času govora Marjana Fabjana je v bližini šotora, kjer je potekal sprejem za judoiste, udarila strela. Kmalu zatem se je s športnega letališča Levec začel širiti požar. Domačini predvidevajo, da ga je zanetila strela.

Žolnirjeva jezna in hkrati ponosna na svoje fante

Navijači so toplo pozdravili tudi moški del odprave, ki jih vodi Žolnirjeva. Adriana Gomboca, ki je na igrah navdušil in mnoge pozitivno presenetil s 5. mestom, ter Mihaela Žganka in Roka Drakšiča, ki sta izpadla že v prvem krogu. Žolnirjeva je priznala, da je na vse tri jezna in ponosna hkrati.

Zdaj bo nekaj časa za oddih. Večinoma si ga bo privoščila teden ali dva, Fabjan pa si bo, če bo le čas, vzel prost konec tedna. "Morda bom družino peljal na morje, za dan ali dva. Partnerica me razume, ve, kakšna je situacija," je dejal.

Fabjan bo držal obljubo in romal iz Lopate do Brezij. Najraje v družbi nekdanjega predsednika Judo zveze Slovenije in aktualnega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, Bogdana Gabrovca. Datum odprave bo sporočil v prihodnjih dveh tednih. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Fabjan bo držal obljubo in romal iz Lopate do Brezij. Najraje v družbi nekdanjega predsednika Judo zveze Slovenije in aktualnega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, Bogdana Gabrovca. Datum odprave bo sporočil v prihodnjih dveh tednih. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Gabrovec končno razkril imena svojih olimpijskih adutov

Sprejema se je udeležil tudi Bogdan Gabrovec, nekdanji predsednik Judo zveze Slovenije in aktualni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Vztraja pri napovedi, da bo slovenska odprava v Riu posegla po šestih kolajnah. Prej z imeni ni želel operirati, zdaj je bil že bolj zgovoren.

"Računal sem na dve kolajni v judoističnem taboru, na kajakaše in kanuiste, jadralca Vasilija Žbogarja, na kajakašico na mirnih vodah Špelo Ponomarenko Janić, ki jutri nastopa v finalu, in na rokometaše."

 | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Sprehodite se skozi tvite s sprejema na Lopati:

 

Ne spreglejte