Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2016,
10.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Feyisa Lilesa Rio 2016 Etiopija

Torek, 23. 8. 2016, 10.38

6 let, 6 mesecev

V Etiopiji zagotavljajo, da olimpijskemu junaku ni potrebno skrbeti za življenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Feyisa Lilesa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tekač Feyisa Lilesa, ki je v nedeljo na olimpijskih igrah v Riu dobil srebro v maratonu, je ob prihodu skozi cilj prekrižal roki nad glavo. Zaradi te poteze, ki je znamenje političnega protesta proti oblastem v domovini, se zdaj boji vrniti v Etiopijo, tamkajšnje oblasti pa zagotavljajo, da zaradi svoje poteze ne bo imel težav.

Feyisa Lilesa je maraton končal kot drugi za favoritom Eliudom Kipchogejem iz Kenije. Ko je pritekel skozi cilj, je dvignil roki in ju v zapestju prekrižal, enako potezo je naredil na zmagovalnem odru ob podelitvi medalj.

Svoj protest je opisal kot potezo proti odnosu vlade do pripadnikov njegovega ljudstva Oromo, ene od dveh etničnih skupin v Etiopiji, ter dodal, da se zaradi tako izražene politične pripadnosti zdaj boji vrniti domov.

Predstavnik vlade Getachew Reda je za državni radio Fana dejal, da Lilesa lahko brez strahu pride v Etiopijo. "Zaradi svoje politične poteze ne bo imel težav. Čeprav na igrah ne bi smeli izražati političnih idej, se bo lahko vrnil domov skupaj z drugimi člani ekipe," je dejal Reda.

Skrbi ga za sorodnike

Borci za človekove pravice opozarjajo, da je v Etiopiji v zadnjih tednih močno poraslo število ubitih v protestih proti vladi v dveh provincah Oromii in Amhari, kjer je največ nezadovoljnih z delom oblasti. Tudi srebrni olimpijec je po koncu maratona dejal, da ga skrbi za sorodnike.

"Če govoriš o demokraciji, te lahko ubijejo," opozarja etiopijski tekač, ki je v Braziliji osvojil olimpijsko medaljo. | Foto: Reuters "Če govoriš o demokraciji, te lahko ubijejo," opozarja etiopijski tekač, ki je v Braziliji osvojil olimpijsko medaljo. Foto: Reuters

"Nekaj mojih bližnjih je zaprtih. Če govoriš o demokraciji, te lahko ubijejo. Če se bom vrnil v Etiopijo, bodo morda ubili tudi mene ali pa me poslali v zapor," je dejal Lilesa in dodal: "Morda bom šel kam drugam. V moji državi je zelo nevarno. Protestiral pa sem za tiste, ki niso svobodni."

Ne spreglejte