Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
21. 8. 2016,
21.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Rio 2016 maraton

Nedelja, 21. 8. 2016, 21.57

6 let, 6 mesecev

Olimpijski podprvak: Če se vrnem v Etiopijo, me bodo ubili ali zaprli

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Feyisa Lilesa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Etiopski tekač Feyisa Lilesa je olimpijski maraton v Riu končal na drugem mestu, ob prihodu v cilj in na podelitvi medalj pa je z rokami naredil znak X v znak podpore protestnikom v Etiopiji.

Feyisa Lilesa se je ob prihodu v cilj olimpijskega maratona, kjer je s časom 2;09:54 osvojil srebrno medaljo, odločil za pogumno potezo. Z rokami je nad glavo naredil znak X, pozneje pa povedal, da je to naredil v znak solidarnosti ljudi, ki protestirajo v Etiopiji.

Kaj se dogaja v Etiopiji?

V etiopski regiji je bilo ubitih že okoli 400 ljudi. | Foto: Getty Images V etiopski regiji je bilo ubitih že okoli 400 ljudi. Foto: Getty Images Že lanskega novembra se je v etiopski regiji Oromia, jugovzhodno od prestolnice Adis Abeba, v znak nasprotovanja prenosu lastništva javne okrajne šole in dela lokalnega gozda zasebnim investitorjem začel miren protest, ki se je sčasoma razširil tako v številu protestnikov kot njihovem namenu – protestniki zdaj izražajo nestrinjanje s širjenjem mestnih projektov Adis Abebe v regijo Oromia v okviru velikega vladnega integracijsko-razvojnega načrta.

Sprva večinoma mirni protesti so se sprevrgli v nasilne, čemur so sledile aretacije protestnikov, novinarjev in političnih nasprotnikov, ter tudi poboji protestnikov. Tako naj bi samo v tem mesecu pobili 90 ljudi, skupaj naj bi bilo pobitih že okoli 400 nedolžnih ljudi. Mnoge so tudi strpali v zapore, kjer jim grozita mučenje in nedostojno ravnanje.

Boji se smrti ali zapora

Enak znak uporabljajo tudi protestniki v Etiopiji. | Foto: Reuters Enak znak uporabljajo tudi protestniki v Etiopiji. Foto: Reuters Etiopski tekač je po tekmi s solzami v očeh novinarjem razlagal, kaj se dogaja v njegovi državi, zaradi svoje poteze pa se ne upa vrniti domov. "Če se vrnem v Etiopijo, me bodo ubili. Če me ne bodo ubili, pa me bodo zaprli ali mi preprečili izhod iz države. Etiopska vlada pobija naše ljudi. Oromo je moje pleme, zato bom vedno stal ob njih. Vsi moji sorodniki so v zaporu, zato sem vsak dan v skrbeh. Če govoriš ali pišeš o protestu, te ubijejo," je o grozotah svoje države razlagal Lilesa.

Da bo o tem spregovoril na največjem športnem dogodku na svetu, ni upal zaupati nikomur, razmišlja pa, da bi se preselil in ustalil v Združenih državah Amerike ali v Keniji. Nad njegovo izpovedjo je bil presenečen tudi zmagovalec Eliud Kipchoge. "Zelo, zelo se mi smili. To je žalostna novica, šokantno je, da vojaki lahko ubijejo vsakogar."

Ne spreglejte