Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2016,
18.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Brazilija terorizem olimpijske igre Rio 2016

Četrtek, 21. 7. 2016, 18.11

6 let, 7 mesecev

Varnostni vidik olimpijskih iger

V Braziliji razbili skupino, ki je načrtovala teroristični napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
rio olimpijske igre terorizem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Brazilske oblasti so prijele skupino desetih ljudi, ki je načrtovala teroristični napad med olimpijskimi igrami, je danes sporočil brazilski pravosodni minister Alexandre de Moraes, poročajo tuje tiskovne agencije.

Skupina, ki jo sestavljajo Brazilci, je domnevno izrekla zvestobo skrajni skupini Islamska država in razpravljala o nabavi orožja. "Dobili so navodilo, da se začnejo uriti v borilnih veščinah in pridobijo strelivo in orožje, s katerim bi izvedli napad," je na novinarski konferenci dejal Alexandre de Moraes.

"Zadeva je bila v teku. Eden od njih je bil v stiku s preprodajalci orožja v Paragvaju, kjer je želel kupiti AK47," je nadaljeval. "To je bilo ključno, ker dokazuje priprave na dejanje," je pojasnil brazilski minister. Po njegovih besedah je skupina o svojih načrtih razpravljala po internetu.

Povezava z Islamsko državo

Brazilsko pravosodno ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da je sprožilo operacijo Oznaka, s katero je razbilo skupino, vpleteno v promoviranje Islamske države in priprave na teroristična dejanja in druga kazniva dejanja.

V operaciji, v kateri je sodelovalo okoli 130 policistov, so aretirali deset oseb, še dve pa so začasno priprli. Izvedli so 19 hišnih preiskav po vsej državi, od amazonske regije do Sao Paula in Ria de Janeira, kjer se bodo 5. avgusta začele olimpijske igre.

rio olimpijske igre terorizem | Foto: Reuters Foto: Reuters Približno dva tedna pred začetkom olimpijskih iger v Rio de Janeiru organizatorji pravijo, da so doslej prodali le 72 odstotkov vstopnic oziroma 4,4 milijona, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Skupno je bilo na voljo 6,1 milijona vstopnic.

Že z dosedanjo prodajo pa so skorajda že uresničili napoved organizatorjev glede finančnega izkupička prodaje vstopnic. Ta je z 273 milijoni evrov že 93-odstotno udejanjena.

adovoljni so tudi turistični delavci, saj je v Riu zasedenih 90 odstotkov hotelskih kapacitet. V tem mestu sicer med igrami pričakujejo med 300.000 in 500.000 tujih gostov.
Ne spreglejte