Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sobota,
6. 8. 2016,
12.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Rio 2016 Dario Šarić Kevin Durant Carmelo Anthony Manu Ginobili Pau Gasol Tony Parker

Sobota, 6. 8. 2016, 12.01

6 let, 6 mesecev

košarkarski turnir v RIu

To so največje košarkarske zvezde v Riu

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Na košarkarskem turnirju v Riu se bo za zlato udarilo 12 reprezentanc, v katerih je kar nekaj zvezdnikov. Katera so največja imena med košarkarji na letošnjih olimpijskih igrah?

Glavni favoriti, čeprav je kar nekaj košarkarjev iz lig NBA zavrnilo povabilo, so Američani, ki jih bo zadnjič vodil Mike Krzyzewski (na klopi Američanov je v desetih letih na velikih tekmovanjih izgubil le eno tekmo). V svojih vrstah imajo košarkarja, ki bo lovil še tretjo zaporedno zlato medaljo.


Dolga brada neporaženosti zvezdnikov lige NBA 


Carmelo Anthony

Ameriški zvezdnik Camerlo Anthony bo lovil tretjo zlato olimpijsko medaljo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ameriški zvezdnik Camerlo Anthony bo lovil tretjo zlato olimpijsko medaljo. Foto: Guliverimage/Getty Images

To je Carmelo Anthony, ki bo po večletnih klubskih razočaranjih pri New Yorku kot prvi ameriški košarkar nastopil na štirih olimpijskih igrah.


Rio 2016: 16 obrazov, na katere velja biti pozoren 


Kevin Durant

Kevin Durant je bil v zadnji sezoni prvi strelec lige NBA. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kevin Durant je bil v zadnji sezoni prvi strelec lige NBA. Foto: Guliverimage/Getty Images

Ob Anthonyju bo največje pozornosti pri Američanih deležen letošnji najbolj vroči prosti igralec Kevin Durant, ki je poleti po devetih letih Oklahomo presenetljivo zamenjal za Golden State.

Durant, najkoristnejši igralec lige NBA leta 2014, bo v Riu lovil drugo zaporedno zlato medaljo z ameriško reprezentanco.

Manu Ginobilii

Manu Ginobili se po spet vrača v reprezentančni dres. | Foto: Guliverimage/Getty Images Manu Ginobili se po spet vrača v reprezentančni dres. Foto: Guliverimage/Getty Images

Po nekajletnem premoru se v argentinsko reprezentanco vrača junak iz Aten 2004 Manu Ginobili. Izkušeni 39-letnik, sicer košarkar San Antonio Spurs v ligi NBA, bo skupaj še z nekaterimi zlatimi fanti iz izpred 12 let (Andres Nocioni in Luis Scola) poskušal skleniti eno najbolj uspešnih obdobij argentinske košarke.

Te igre bodo zanj četrte igre v karieri. Ob zlati medalji ima še bronasto iz Pekinga leta 2008.

Pau Gasol

Pau Gasol bo pogrešal svojega brata Marca ... | Foto: Sportida Pau Gasol bo pogrešal svojega brata Marca ... Foto: Sportida

Na svojih četrtih igrah bo nastopil tudi Španec Pau Gasol. V svoji zbirki ima 35-letni Gasol dve srebrni medalji, je pa zato toliko bolj učinkovit zbiratelj evropskih medalj. S Španci je bil že trikrat evropski prvak, ima pa tudi zlato s svetovnih prvenstev.

Gasol bo oktobra vstopil že v svojo 16. sezono v ligi NBA, kjer ima prav tako dva šampionska prstana. Na zadnjih olimpijskih igrah pred štirimi leti je bil 213 centimetrov visoki Španec četrti strelec turnirja.

Pod košem bo Pau pogrešal svojega brata Marca, ki je moral zaradi poškodbe odpovedati nastop.

Juan Carlos Navarro

... a bo imel v španskem moštvu vrstnika Juana Carlosa Navarra. | Foto: Sportida ... a bo imel v španskem moštvu vrstnika Juana Carlosa Navarra. Foto: Sportida

Ob Gasolu bo v španski ekipi še en član "zlate generacije", rojene 1980. To je ostrostrelec Barcelone Juan Carlos Navarro. Zanj bo nastop v Riu že peti na olimpijskih igrah, kjer je debitiral pred 16 leti v Sydneyju.

Navarro je imel v zadnjih letih veliko težav s poškodbami, vendar njegovi ubijalski meti z razdalje lahko Špancem še vedno pridejo prav.

Tako kot Gasol tudi Navarro v svoji bogati karieri še nima olimpijskega zlata.

Tony Parker

Tony Parker bo vodil francosko reprezentanco. | Foto: Sportida Tony Parker bo vodil francosko reprezentanco. Foto: Sportida

Moštvo iz lige NBA San Antonio Spurs bo imelo ob Ginobiliju in Gasolu še enega zvezdnika na olimpijskih igrah. Francoz Tony Parker bo za reprezentanco nastopil na osmem velikem tekmovanju in drugič na olimpijskih igrah.

Za zdaj je 34-letnik z reprezentanco naslove osvajal le na evropskih prvenstvih (štiri medalje), na OI v Londonu pa so Francozi končali kot šesti.

Miloš Teodosić

Miloš Teodosić bo prvič nastopl na OI. | Foto: Vid Ponikvar Miloš Teodosić bo prvič nastopl na OI. Foto: Vid Ponikvar

Krst na olimpijskih igrah bo doživel eden najboljših organizatorjev igre v Evropi Miloš Teodosić. Srbski košarkar ima za seboj odlično sezono, v kateri je vodil moskovski CSKA do naslova v evroligi.

V dresu srbske reprezentance ima dve srebrni medalji z velikih tekmovanj.

Jonas Valančiunas

Jonas Valančiunas predstavlja litovski zid pod košem. | Foto: Sportida Jonas Valančiunas predstavlja litovski zid pod košem. Foto: Sportida

Še sedmič zapored bodo na olimpijskih igrah nastopili litovski košarkarji, ki so se z zadnjih treh iger vrnili brez medalje.

Eno glavnih orožij za prekinitev olimpijske suše bo visokorasli Jonas Valančiunas. 24-letni center vsako sezono v ligi NBA naredi korak naprej. Potem ko je osvojil vse, kar se osvojiti da v mlajših selekcijah Litve, je medalje začel zbirati tudi v članskem dresu reprezentance.

Po dveh srebrnih z evropskih prvenstev bo 213 centimetrov visoki center poskušal nase opozoriti še na olimpijskih igrah.

Dario Šarić

Bojan Bogdanović in Dario Šarić bosta glavna aduta Hrvaške. | Foto: Vid Ponikvar Bojan Bogdanović in Dario Šarić bosta glavna aduta Hrvaške. Foto: Vid Ponikvar

Le malo jih je verjelo, da se lahko Hrvaška po blamaži na lanskem evropskem prvenstvu uspe uvrstiti na olimpijske igre.

Veliko zaslug za to ima ob selektorju Aci Petroviću in Bojanu Bogdanoviću 22-letni  Dario Šarić, ki se v prihodnji sezoni seli v ligo NBA k Philadelphia 76ers.

Za Hrvaško izbrano vrsto bo nastop v Riu četrti nastop na OI kot samostojna država. Na prvih, leta 1992 so bili edini, ki so se lahko upirali "dream teamu" Američanov in na koncu osvojili srebrno medaljo.

Ne spreglejte