Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
14. 8. 2016,
14.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natisni članek

Monica Puig Rio 2016 tenis

Nedelja, 14. 8. 2016, 14.28

6 let, 6 mesecev

Prvovrstna teniška senzacija Monica Puig

Šokirala svet in obnorela revne rojake

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68
Monica Puig | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Teniška igralka Monica Puig je z olimpijskim naslovom v Riu poskrbela za eno največjih senzacij. Zlato odličje je osvojila kot nepostavljena igralka in poskrbela za zgodovinski trenutek svoje domovine Portorika, ki se spopada s hudo finančno in politično krizo.

Olimpijske igre rade postrežejo s presenečenji, ki so sestavni del športnih tekmovanj, na tako velikega, kot se je pripetil na ženskem turnirju v Riu, pa ni računal skoraj nihče. Olimpijski naslov je osvojila Monica Puig, ki ni spadala niti v širši krog morebitnih favoritinj. V leto 2016 je na lestvici WTA vstopila na 92. mestu, v Brazilijo pa prispela šele kot 37. igralka sveta.

Pohvalila se je lahko le z eno turnirsko zmago, pa še to leta 2014 v Strasbourgu, na večjih turnirjih za grand slam pa ni dosegala odmevnejših rezultatov. Konkurenca je ni imela za kandidatko za odličja. To ji je ob adrenalinu, ko je zastopala barve domovine na največjem športnem dogodku, ponosu in ogromni želji pomagalo, da je pokazala največ, kar je zmožna. Na nekaterih dvobojih je prekosila celo samo sebe.

Odigrala je šest dvobojev, zmagala na vseh, na poti do presenetljivega zlata pa izločila kar tri favoritinje, ki so v karieri že osvajale turnirje za grand slam. Piko na i je postavila v finalu, ko je odpravila drugo igralko sveta Nemko Angelique Kerber in dokazala, da njene prejšnje zmage na olimpijskem prizorišču niso bile naključne. Letošnja zmagovalka OP Avstralije je izgubila s 4:6, 6:4 in 1:6, Portoričanka, njen vzdevek v teniškem svetu je Pica Power, pa je s solzami sreče proslavljala dosežek, ki je pred začetkom iger mejil na področje znanstvene fantastike.

Zaploskala ji je tudi najboljša Slovenka

Na najvišjo teniško stopničko v Riu se je povzpela 37. igralka sveta. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na najvišjo teniško stopničko v Riu se je povzpela 37. igralka sveta. Foto: Guliverimage/Getty Images Njenim agresivnim prijemom v teniški igri je kot prva na olimpijskih igrah podlegla, a nato tudi športno zaploskala Polona Hercog. Najboljša slovenska teniška igralka in edina teniška igralka na olimpijskih igrah je na Portoričanko, o kateri zdaj govori ves svet, naletela že v prvem krogu. Na njeno žalost ji je žreb za tekmico postavil igralko, ki je v Riu zaigrala kot prerojena in uresničila otroške sanje.

"Če ne treniraš dovolj, tudi rezultat ne more biti pravi. Vse tekmice so kakovostne. Na srečo se ne gre zanašati," Hercogova po porazu niti ni toliko pozornosti posvečala igri Puigove kot dejstvu, da je zaradi poznega obvestila o tem, da je povabljena na olimpijski turnir, opravila premalo treningov za vidnejši dosežek. Štajerka je bila prepričana, da bo prva favoritinja za zmago Serena Williams upravičila sloves najboljše igralke na svetu. Takrat še ni vedela, da se je od iger poslovila po porazu z bodočo prvakinjo, proti kateri je osvojila pet iger (3:6 in 2:6).

Zlato medaljo namenila sodržavljanom, ki živijo na robu revščine

Po zmagi so po njenem licu stekle solze sreče. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po zmagi so po njenem licu stekle solze sreče. Foto: Guliverimage/Getty Images Monica Puig Marchan, ki bo prihodnji mesec dopolnila 23 let, je po suvereni uvodni zmagi v Riu poletela. Njen oče je kubanskega rodu. Kuba se je lahko v zgodovini olimpijskih iger pohvalila s številnimi zmagovalci, Portoriko pa je zaman čakal na junaka. Oziroma junakinjo. Dočakal jo je šele leta 2016 v Riu, ko je Puigova na zemljevid držav, tako ponosnih na olimpijske zmagovalce, končno vpisala tudi vzhodnokaribsko državo z zanimivo politično ureditvijo.

Ima samoupravo, a vseeno spada pod ozemlje ZDA, tako da okrog 3,5 milijona prebivalcev plačuje in posluje v ameriških dolarjih. Tisti, ki si to sploh še lahko privoščijo, saj je zaradi ogromne zadolženosti in finančne krize pod pragom revščine že skoraj polovica prebivalstva.

Portoriko, v španskem jeziku (Puerto Rico) prispodoba za bogato pristanišče, je v zadnjih letih vse prej kot bogata država. Zato so se njeni državljani, ki jih poleg finančne krize pestijo še težave zaradi razširjenosti virusa zika, v napornih časih še toliko bolj čustveno odzvali na zgodovinski športni uspeh.

V "bogato pristanišče" bo kmalu prispela teniška junakinja z dragocenim tovorom, zlato olimpijsko medaljo. Živi na Floridi, a je zelo ponosna na domovino, kjer v zadnjem obdobju ne poteka vse tako, kot bi si želela.

"Državo sem združila v sreči. Portoričanom bi rada sporočila, da je ta zlata medalja za njih. Prebijajo se skozi težavno obdobje. Potrebovali so nekaj takega. Tudi jaz sem to potrebovala. Obožujem državo, za katero nastopam," je dejala 22-letna Puigova po zmagi v finalu, po kateri je poskrbela, da je prvič v zgodovini olimpijskih iger odmevala portoriška himna La Borinquena in orosila oko marsikaterega Portoričana ali Portoričanke.

Portoriko se je vpisal na seznam olimpijskih zmagovalcev. Puigova je poskrbela za zgodovinsko prvo zlato medaljo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Portoriko se je vpisal na seznam olimpijskih zmagovalcev. Puigova je poskrbela za zgodovinsko prvo zlato medaljo. Foto: Guliverimage/Getty Images

To je deveta olimpijska medalja za Portoriko, a prva z najlepšim leskom. Pred tem so osvojili dve srebrni in šest bronastih kolajn. Največ v boksu (šest), po eno pa še v atletiki in rokoborbi. Vseh osem medalj so osvojili predstavniki močnejšega spola, Monica pa je postala prva športnica, ki je Portoriko na olimpijskih igrah spravila na zmagovalni oder. In to kar na najvišjo stopničko, kar se je pred začetkom iger v Riu zdelo nepojmljivo.

Najbolj presenetljiv naslov v zgodovini OI

Pred prihodom v Brazilijo se je v karieri le petkrat pomerila z igralkami, ki spadajo med najboljših deset na svetu. Dobila je le en dvoboj. V Riu je pokazala drugačen obraz. Zadosten dokaz za to ponuja bliskovita zmaga proti španski favoritinji Garbine Muguruzi, ki je letos osvojila OP Francije. Bilo je 6:1 in 6:1, v slogu, s katerim je Puigova obnorela teniški svet in poskrbela za najbolj presenetljiv naslov v zgodovini olimpijskih teniških ženskih turnirjev.


Ni šla po stopinjah Gigi Fernandez, nekdanje odlične teniške igralke v dvojicah, ki se je odločila, da bo na tekmovanjih zastopala ZDA. Osvojila je dve olimpijski medalji (1992 in 1996), a ne za Portoriko.


Slavni rojaki prekipevajo od sreče in ponosa:

Kako velika stvar je uspela Puigovi, so prek družbenih omrežij dokazovala tudi sporočila znanih zvezdnikov, ki prihajajo iz Portorika ali pa imajo korenine iz te otoške države, dela Velikih Antilov. Ponoreli so od navdušenja in ponosa, med njimi pa so prevladovali pevci in pevke. Izbrali smo jih nekaj (pevki Jennifer Lopez in Ednito Nazario, pevce Rickyja Martina, Victorja Manuella in Daddyja Yankeeja ter skladatelja Lin-Manuela Mirando) …

Ne spreglejte