Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
22. 7. 2016,
12.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Primož Pori Rokometna reprezentanca Rio 2016

Petek, 22. 7. 2016, 12.06

6 let, 7 mesecev

Kondicijski trener rokometašev

Od selektorja dam do ''utrujevalca'' fantov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Pri ekipnih uspehih marsikateri akter ostaja v zaodrju, kjer ni blišča, slave in pozornosti. Kondicijski trener moške rokometne reprezentance se je dokazal tako v domovini kot onkraj meja.

Primož Pori nekoč in danes. | Foto: Vid Ponikvar Primož Pori nekoč in danes. Foto: Vid Ponikvar Zanimiva je krožnica delovanja dr. Primoža Porija. Bil je trener v moškem in ženskem rokometu, s katerima je povezoval raziskovalno in predavateljsko delo. Pred desetletjem je bil pomočnik selektorja Roberta Beguša v ženski reprezentanci, ki jo je pozneje, v letih 2008 in 2009, tudi sam vodil slabo leto. Za tem se je usmeril v mlajše starostne kategorije, v zadnjih letih pa je pravo strast našel v telesni pripravi športnikov v širšem pomenu te besede.

Treningi fizične pripravljenosti ponavadi nikakor niso na vrhu seznama najbolj priljubljenih dejavnosti, ki potekajo v rokometnih dvoranah, vendar Pori žanje pohvale igralcev, češ da se zna prilagoditi in da nikdar ne pretirava.

Našel (se) je

Primož Pori klubskega dela ne pogreša. | Foto: Vid Ponikvar Primož Pori klubskega dela ne pogreša. Foto: Vid Ponikvar "Našel sem način dela, ki nam vsem ustreza. V relativno kratkem času poskušamo narediti čim več. Moja naloga ni le, da igralce utrujam. Bistven izziv je, kako jih držati čim dlje na najvišji ravni, ob tem pa vključiti tudi regeneracijo. Tako, da so dan po težkem treningu na naslednji vadbi spet sveži in spočiti," pravi docent na fakulteti za šport. Pori odlično sodeluje z zdravstveno ekipo reprezentance. Vsi skupaj veliko pozornosti posvečajo regeneraciji, kopelim, prehranskim dodatkom, zadostni količini spanja …

Monotonost je tista, ki marsikoga pripelje do zavijanja z očmi ob omembi izboljševanja telesne pripravljenosti. Dvainštiridesetletni Korošec si prizadeva razbiti ta stereotip na različne načine: "Rokomet je kompleksna igra, ki zahteva veliko sposobnosti. Ne le surovo moč, ampak tudi hitrost, agilnost, koordinacijo. Za vsako stvar obstajajo načini in principi. Vaj je milijon. Ni dobro, da delaš vsak dan drugačno. Treba je sestaviti primerne oblike. Igralci se radi primerjajo in tekmujejo. 'Surov' tek, omejen s časom, je najmanj priljubljen. Pri treningu je mogoče doseči veliko tudi z igro."

Za odgovor na vprašanje, ali bo Slovenija v Riu vrhunsko fizično pripravljena, ni premišljeval niti sekunde. "Gotovo," je odvrnil prav nič prepotentno, a izredno odločno.

ABC olimpijskih iger

Brazilija, Poljska, Švedska, Nemčija in Egipt so tekmeci Slovencev na njihovih tretjih olimpijskih igrah v Riu. Z Egipčani se bodo pomerili najprej, 7. avgusta. Turnir traja od 6. do 21. avgusta. Prve štiri ekipe napredujejo v četrtfinale.

V skupini A, s katero se bo križala "slovenska" skupina, nastopajo Francija, Hrvaška, Tunizija, Argentina, Danska in Katar. V Rio bo odšlo 16 ali 17 igralcev, a dva ali trije od teh bodo v rezervi. Na vsaki tekmi bo lahko nastopilo 14 igralcev. Slovenija danes (18.00) v Kopru igra tretjo prijateljsko tekmo. Po dveh zmagah nad Tunizijo v Bonifiko prihajajo Hrvati.

Tekaška ekipa

"Za nami je lep cikel treningov. Po eni strani smo imeli smolo, da smo morali priprave na olimpijske igre začeti že dobra dva tedna po koncu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, po drugi strani pa je to sreča. Odmor je bil tako kratek, da igralci po sposobnostih niso veliko izgubili. Ujeli so staro pripravljenost in jo nadgradili, osvežili. Tekači so vsi, igramo hiter rokomet, zato treninge prilagajamo temu."

Pori Slovence pripravlja na tretje veliko tekmovanje po svetovnem prvenstvu v Katarju, kjer je deloval na posebni vojaški kliniki, in letošnjem evropskem prvenstvu na Poljskem.

Ne spreglejte