Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2016,
7.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

1

Natisni članek

gimnastika Rio 2016 Ri Se-Gwang

Četrtek, 18. 8. 2016, 7.40

6 let, 7 mesecev

Brez veselja, mobilnih telefonov in ogledovanja turističnih atrakcij

Je to najnesrečnejši olimpijski zmagovalec?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

1

Ob zlati olimpijski kolajni načeloma vselej pomislimo na veselje, solze sreče, nasmeh do ušes. A nič od tega nismo videli ob podelitvi odličja najboljšemu na preskoku Ri Se-Gwangu iz Severne Koreje.

Takole se je zlatega olimpijskega odličja "veselil" severnokorejski telovadec Ri Se-Gwang. | Foto: Getty Images Takole se je zlatega olimpijskega odličja "veselil" severnokorejski telovadec Ri Se-Gwang. Foto: Getty Images

Namesto radosti na najvišji stopnici zmagovalnega odra so svet obšle fotografije resnega in na trenutke odtujenega pogleda severnokorejskega telovadca Ri Se-Gwanga, ki je na preskoku opravil s tekmeci in dvema naslovoma svetovnega prvaka dodal zlato olimpijsko odličje.

Družbena omrežja so bila hitro polna vprašanj, zakaj olimpijski prvak ni pokazal vsaj malce navdušenja nad svojim dosežkom. In še hitreje so ljudje našli kopico morebitnih razlogov, da Se-Gwang v Riu de Janeiru ni mogel uživati, kot bi, če njegova domovina ne bi bila Severna Koreja. "Napolnjen sem bil z radostjo, mislil sem, da bom lahko občutek zmage prenesel našemu vodji," je Se-Gwang dejal po zmagi na preskoku. | Foto: Getty Images "Napolnjen sem bil z radostjo, mislil sem, da bom lahko občutek zmage prenesel našemu vodji," je Se-Gwang dejal po zmagi na preskoku. Foto: Getty Images

Telovadca - na nobeni fotografiji ne kaže veselja - so označili za najbolj nesrečnega olimpijskega zmagovalca, ki se po dneh "svobode" v Riu vrača v domač diktatorski sistem.

Prst je bil ob tem pričakovano največkrat usmerjen proti Kim Džong Unu. Samodržni voditelj ni najbolj naklonjen izkazovanju čustev svojih državljanov, ki so nemalokrat prikrajšani za samoumevne stvari.

Telefoni naj ne bi prišli do njih

Tako so na primer po poročanju Radio Free Asia vodilni pri olimpijskem komiteju Severne Koreje zaplenili vse mobilne telefone, ki jih je eden od uradnih sponzorjev olimpijskih iger v Riu priskrbel za vse olimpijce.

Nekaj več veselja ("polnasmešek") je pokazal bronasti s strelske tekme s pištolo na 50 metrov Kim Song Guk, ki je požel aplavz, ko je čestital južnokorejskemu olimpijskemu prvaku.  | Foto: Getty Images Nekaj več veselja ("polnasmešek") je pokazal bronasti s strelske tekme s pištolo na 50 metrov Kim Song Guk, ki je požel aplavz, ko je čestital južnokorejskemu olimpijskemu prvaku. Foto: Getty Images

Pri Samsungu so namreč pripravili več kot 11 tisoč telefonov za športnike, ki bi jih ti lahko uporabljali že ob odprtju iger. Kot poroča omenjeni medij, severnokorejski športniki mobilnikov nikoli niso prejeli. Vodilni možje njihove krovne športne organizacije naj bi jih prevzeli, a nato predajo onemogočili z namenom preprečitve komuniciranja z zunanjim svetom.

Severnokorejski športniki naj ne bi prejeli mobilnih telefonov uradnega sponzorja OI, ki jih je pripravil za vse olimpijce. Prav tako naj bi jim bilo prepovedano ogledovanje turističnih atrakcij in druženje s preostalimi športniki zunaj tekmovališč. | Foto: Getty Images Severnokorejski športniki naj ne bi prejeli mobilnih telefonov uradnega sponzorja OI, ki jih je pripravil za vse olimpijce. Prav tako naj bi jim bilo prepovedano ogledovanje turističnih atrakcij in druženje s preostalimi športniki zunaj tekmovališč. Foto: Getty Images

Brez pohajkovanja

Prav tako so športnikom te države v Braziliji prepovedali ogledovanje turističnih atrakcij ali druženje zunaj tekmovalnih prizorišč s preostalimi tekmovalci.

Ne spreglejte