Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
15. 8. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Wayde Van Niekerk Usain Bolt Rio 2016

Ponedeljek, 15. 8. 2016, 16.00

6 let, 7 mesecev

Wayde van Niekerk

Fant, ki je osupnil svetovno javnost

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Wayde van Niekerk | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Kdo je Wayde van Niekerk, ki je zaznamoval tretji dan atletskih tekmovanj na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru? Južnoafričan je s svetovnim rekordom na 400 metrov zasenčil tudi Usaina Bolta in njegovo tretjo olimpijsko zmago v kraljevski disciplini šprinta na 100 metrov. Jamajčan ob velikem podvigu 24-letnega superatleta ni mogel verjeti svojim očem.

Wayde van Niekerk še zdaleč ni neznanka v svetu atletike. Ne nazadnje je v Brazilijo pripotoval kot prvak z lanskega svetovnega prvenstva v Pekingu, a ker pred olimpijskimi igrami ni prav veliko tekmoval, v kvalifikacijah in v polfinalu teka na 400 metrov pa ni dosegal najboljših rezultatov, pred nedeljskim velikim finalom ni bil niti prvi favorit za končno zmago, kaj šele da bi si kdo upal napovedati nov svetovni rekord. Ta, do Ria je znašal 43,18, je bil vse od leta 1999 in svetovnega prvenstva v Sevilli v lasti legendarnega Američana Michaela Johnsona.

Gledalci so osupnili

Neverjetna prednost, ki si jo je nabral Južnoafričan. | Foto: Gulliver/Getty Images Neverjetna prednost, ki si jo je nabral Južnoafričan. Foto: Gulliver/Getty Images Zgodilo se je prav to. 24-letnik se lahko kot edini pohvali, da je 400 metrov pretekel pod 44, 200 pod 20 (19,94) in 100 pod 10 sekundami (9,98). Zdaj je postal prvi olimpijski prvak v teku na 400 metrov, ki je zmagal na progi številka osem, ki velja za najslabšo v teku na štadionski krog. Ob prihodu v cilj je seveda osupnil: na semaforju se je izpisal neverjetni rezultat 43,03.

Branilca naslova iz Londona Kiranija Jamesa z Grenade in večkratnega prvaka z največjih tekmovanj Američana LaShawna Merrita je pustil daleč za sabo in poskrbel, da so se ljudje na Olimpijskem štadionu v Riu in milijoni pred televizijskimi zasloni, ki so nestrpno pričakovali vrhunec atletskega tekmovanja in morda tudi olimpijskih iger, moški finale šprinta na 100 metrov, ki je sledil približno pol ure za tem, držali za glavo. Svojim očem ni mogel verjeti niti prvi zvezdnik iger Usain Bolt. Jamajčan, ki se je pripravljal na svoj tek, je med ogrevanjem za nastop nejeverno pogledoval proti televizijskemu zaslonu.

24-letnik pozira ob novi rekordni znamki, 400 metrov je pretekel v času 43,03. | Foto: Gulliver/Getty Images 24-letnik pozira ob novi rekordni znamki, 400 metrov je pretekel v času 43,03. Foto: Gulliver/Getty Images

To je bil masaker, pravi nekdanji svetovni rekorder

"To je bil masaker," je po sijajnem teku južnoafriškega atleta dejal zdaj že nekdanji svetovni rekorder Johnson, ki je bil prisoten na štadionu. "Van Niekerk je še zelo mlad. Kaj lahko še naredi? Mislim, da bo kmalu tekel pod 43 sekundami in dosegel tisto, česar sem si želel tudi sam, a mi nikoli ni uspelo," je ob tem nadaljeval danes 48-letni legendarni nekdanji atlet.

"To je neverjetno. Tekel je in se ni ustavljal. Noro," je po prihodu v cilj povedal James, ki je v cilj pritekel v času 43,76, kar je le dve stotinki slabše od njegovega osebnega rekorda, a na drugem mestu krepko zaostal za želeno ubranitvijo naslova izpred štirih let. V Londonu je pred štirimi leti olimpijski naslov osvojil, ko je bil star vsega 19 let. Zdelo se je, da bo v teku na 400 metrov kraljeval še vrsto let, a zdaj je moral krono prepustiti novi južnoafriški senzaciji. "Vedel sem, da bo hiter, a nisem si mislil, da bo tako zelo hiter. To je bil nor tek," je bil v cilju šokiran tretjeuvrščeni Merritt, tekel je 43,85.

Fant, ki bo nasledil velikega Usaina Bolta?

Bo stopil v velike čevlje Usaina Bolta? | Foto: Gulliver/Getty Images Bo stopil v velike čevlje Usaina Bolta? Foto: Gulliver/Getty Images "Bolt se počasi poslavlja. Mislim, da imamo fanta, ki bi lahko zavzel njegovo mesto," je o atletu, ki je Republiki Južni Afriki prinesel prvo olimpijsko atletsko zlato po dolgih 20 letih čakanja, ob koncu še dejal legendarni Johnson. Zdi se, da ima prav. Bolt, ki je v Riu osvojil že sedmo zlato olimpijsko medaljo in bo letos lovil še dve, v teku na 200 in 4 x 100 metrov, verjetno zadnjič teče na največjem športnem tekmovanju. Nastopil naj bi še na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto, potem naj bi se poslovil.

Takrat bo napočil čas za novopečenega zvezdnika svetovne atletike, ki bi lahko postal prvo ime kraljice športov in postal planetarna zvezda.

V čevlje Bolta bi lahko tako stopil skromni atlet iz Cape Towna, ki je nase na članski ravni prvič opozoril leta 2013, ko se je približal meji 45 sekund in začel dosegati dobre rezultate na najmočnejših atletskih mitingih na svetu. Takrat je prvič nastopil tudi na svetovnem prvenstvu, a se v Rusiji ni prebil niti iz kvalifikacij.

S čim vsem bo v prihodnosti še postregel skromni južnoafriški atlet? | Foto: Gulliver/Getty Images S čim vsem bo v prihodnosti še postregel skromni južnoafriški atlet? Foto: Gulliver/Getty Images

Zdi se, da je meja samo nebo

Leta 2014 je že na začetku sezone tekel pod 45 sekundami. Ko je na mitingu diamantne lige v New Yorku s časom 44,38 postavil nov južnoafriški rekord, prejšnji je bil star kar 14 let, je bilo jasno, da bo njegova zvezda svetila še zelo močno. Istega leta je to potrdil še s srebrno medaljo na afriškem prvenstvu in srebrom na igrah dobre volje v Glasgowu, kjer je zaostal le za Jamesom.

Lani je naredil še korak naprej in na svetovnem prvenstvu ugnal vso konkurenco. Letos je na afriškem prvenstvu postal prvak, v Riu pa poskrbel, da je svetovna športna javnost ostala brez besed. Kaj sledi, bomo videli, a zdi se, da je za tega 183 centimetrov visokega atleta, ob katerem je tek videti zelo preprosta reč, meja samo nebo.

Ne spreglejte