Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
15. 8. 2016,
4.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

1

Natisni članek

Rio 2016 Usain Bolt

Ponedeljek, 15. 8. 2016, 4.09

6 let, 6 mesecev

Boltomanija se nadaljuje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

1

Usain Bolt Rio 100 m finale | Foto Reuters

Foto: Reuters

Jamajčan Usain Bolt je upravičil status prvega atletskega  zvezdnika olimpijskih iger v Riu de Janeiru, s časom 9,81 še tretjič zapored slavil zmago v teku na 100 metrov in skupno osvojil že sedmo zlato olimpijsko kolajno.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Za razliko od teka na 400 metrov, v katerem je z najboljšim časom v zgodovini slavil južnoafriški atlet Wayde van Niekerk (43,03), šprint na sto metrov resda ni postregel z rekordnimi dosežki, a je vseeno upravičil status enega od vrhuncev olimpijskih iger. Na najvišjo stopničko je znova stopil tisti, za katerega je bil kljub nedavni poškodbi pripravljen oder – Usain Bolt.

Jamajški šprinter je po Pekingu 2008 in Londonu 2012 še tretjič postal najhitrejši mož olimpijskih iger. Za nameček je bila to že njegova sedma olimpijska kolajna. Od ponovitve kitajske in angleške pravljice pa ga ločita še želeni zmagi na 200 metrov in zlato s štafeto 4x100 metrov.  

Za zlato 9 sekund in 81 stotink Hitro, hitreje, Bolt. | Foto: Hitro, hitreje, Bolt.

Po takratnem svetovnem rekordu v Pekingu (9,69) in drugem najhitrejšem času v zgodovini v Londonu (9,63) je za zlato olimpijsko kolajno tokrat zadoščal že čas 9,81. Bolt, sicer z 9,58 tudi svetovni rekorder, je to pot tekmece po nekoliko slabšem štartu znova matiral v drugem delu preizkušnje.

Še najdlje je korak z njim držal srebrni Američan Justin Gatlin, ki je ob vsaki omembi ali prikazu njegovega posnetka na velikem ekranu štadiona poslušal glasne žvižge. V očeh mnogih ljubiteljev atletike namreč prav Gatlin pooseblja zlorabo nedovoljenih poživil, saj je prestal že kar dve kazni prepovedi nastopanja zaradi padca na testu dopinga.  

Boj med Boltom, čigar kartoteka nima dopinškega madeža, in Gatlinom je zatorej pogosto prikazovan kot simbolni boj čistega in umazanega športa. Navdušenje ob zmagi 29-letnega Jamajčana, ki naj bi v Riu končal svojo olimpijsko kariero, je bilo izjemno.

Spektakel po brazilsko

"Bolt, Bolt," je s tribun mogočnega olimpijskega štadiona, postavljenega sredi nič kaj uglednega predela Ria, ki s siromašnimi ulicami predstavlja sliko o blišču in bedi, odmevalo že ob polfinalnem teku.

Prav poseben oder pa so Brazilci velikemu zvezdniku atletike postavili pred velikim finalom. Finalisti so namreč v posebni zvezdniški predstavitvi eden za drugim prijahali na štadion s 60 tisoč gledalci. Kot zadnji prav Bolt, ki je kajpak požel stoječe ovacije.

Znova je utišal tekmece. | Foto: Znova je utišal tekmece.

Še večje je bilo navdušenje po koncu teka. Smrtno tišino je kazil zgolj zvok helikopterja, ki je krožil nad štadionom. Po poku pa zgolj vpitje, ki se je stopnjevalo vse do trenutka, ko je Jamajčan s precejšnjo prednostjo pred Gatlinom prečkal ciljno črto. Zvezdnikoma se je na stopničkah pridružil še bronasti Kanadčan Andre De Grase, a je ostal v temni senci novega poglavja Boltomanije.

Kaj je po zmagi povedal Bolt?
"Olimpijske igre v Braziliji so lepo presenečenje. Čuti se prava energija. Domačinom sem hvaležen, da so me sprejeli in s tem pokazali, kakšne športnike želijo. Zadovoljen sem seveda tudi z razpletom tekme, h kateri sem pristopil zelo samozavestno. Dodaten naboj sem dobil z dobrim polfinalnim tekom. V finalu pa … Po polovici proge sem začutil, da imam dovolj moči za zmago."

 Rezultati: 100 m (veter: +0,2 m/s):
1. Usain Bolt (Jam) 9,81
2. Justin Gatlin (ZDA)  9,89
3. Andre De Grasse (Kan)  9,91
----------------------
4. Yohan Blake (Jam) 9,93
5. Akani Simbine (JAR) 9,94
6. Ben Youssef Meite (Sko) 9,96
7. Jimmy Vicaut (Fra) 10,04
8. Trayvon Bromell (ZDA) 10,06

Ne spreglejte