Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
18. 8. 2016,
12.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

1

Natisni članek

plavanje Ryan Lochte Rio 2016

Četrtek, 18. 8. 2016, 12.28

6 let, 6 mesecev

Američana ne smeta domov

Drama plavalcev v Riu, ki pretresa ZDA

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

1

Ryan Lochte | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ameriški plavalci Ryan Lochte, James Feigen, Gunnar Bentz in Jack Conger naj bi bili v nedeljo pred olimpijsko vasjo tarča roparskega napada. Brazilska policija še išče nepridiprave, a zaradi razhajanj v pričevanjih domnevnih žrtev tudi sumi, da bi zgodba lahko bila izmišljena. Američani do nadaljnjega ne smejo zapustiti Brazilije.

Ameriški plavalci in plavalke so na letošnjih olimpijskih igrah v Riu dosegli številne uspehe. Michael Phelps in Katie Ledecky sta se vpisala v zgodovino, blestel je tudi Ryan Lochte, ki je v Braziliji stal na najvišji stopnički in zbirko olimpijskih medalj povečal na ducat. O Lochteju, dobrem prijatelju velikega olimpijskega junaka Phelpsa, se v zadnjih dneh ne govori le zaradi vrhunskih dosežkov v bazenu, ampak tudi zaradi zgodbe, ki polni strani črne kronike.

Ko je Lochte o tem spregovoril v javnosti, je kriminalno dejanje, ki so mu bili priča, naletelo na velik odziv. Bila je ena izmed mnogo novic, ki v času olimpijskih iger opisuje nehvaležne izkušnje športnikov v Riu, polnem nevarnosti. Pri Lochteju je bila še toliko bolj izpostavljena, ker je dobitnik številnih olimpijskih odličij in eden najboljših plavalcev na svetu v zadnjem desetletju.

Pištolo mu je prislonil na čelo

Ryan Lochte je po ropu ostal brez denarnice. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ryan Lochte je po ropu ostal brez denarnice. Foto: Guliverimage/Getty Images Kaj se je zgodilo? Lochte se je v nedeljo s tremi stanovskimi kolegi pozno zvečer vračal z zabave, ki so jo priredili v francoskem olimpijskem taboru. Ko jih je taksist pripeljal v neposredno bližino olimpijske vasi, naj bi jih ustavili neznanci z znaki brazilske policije. Njihov avto je imel ugasnjene luči.

"Od nas so zahtevali, da se uležemo na tla. To sem zavrnil. Dejal sem jim, da nisem storil nič narobe," je ameriški športni zvezdnik dejal za televizijsko mrežo NBC. Eden izmed roparjev je prislonil pištolo na čelo Lochteja, jo napel in mu ukazal, naj leže. Lochte je dvignil roke, nato je ropar vzel njegovo denarnico in odšel. Drugih dragocenosti, ki jih je imel pri sebi, mu ni vzel. To je po ropu povedal tudi brazilski policiji.

Policija ju je našla na letalu

Na letališču v Riu danes ni manjkalo novinarjev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na letališču v Riu danes ni manjkalo novinarjev. Foto: Guliverimage/Getty Images Tako je dogodek opisal Lochte, ki se je v ponedeljek z rednim poletom že vrnil v domovino. Za zdaj je edini plavalec, vpleten v roparski napad, ki je pripotoval v ZDA. Preostali trije bodo do nadaljnjega ostali v Braziliji. Tako od njih zahtevajo oblasti, saj so v sredo izdale preiskovalni nalog. Za zdaj je brazilska policija našla le dva, tretjega (James Feigen) pa še išče.

Gunnar Bentz in Jack Conger sta se po poročanju televizijske mreže CNN v sredo že vkrcala v letalo, ki bi ju popeljal do ZDA, a so ju nato brazilski policisti napotili nazaj na letališče in jima pojasnili, da do nadaljnjega ne smeta zapustiti Brazilije. Mlada plavalca, stara sta 20 oziroma 21 let, bodo zaslišali o tem, kaj se jima je pripetilo v nedeljo. Z letališča so ju odpeljali neposredno na policijsko postajo na zaslišanje.

Brazilski sodnik je preiskovalni nalog odredil tudi za preostala dva, ki sta v nedeljo bila v taksiju. To sta Lochte in 26-letni Feigen. Zadnji je še v Braziliji, a ne prebiva več v olimpijski vasi. Ameriški plavalci so po koncu tekmovanj v bazenu zapustili olimpijsko vas in se odpravili na lokacije, ki za zdaj ostajajo skrivnost.

Mlada ameriška plavalca Gunnar Bentz in Jack Conger nista smela zapustiti Brazilije. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mlada ameriška plavalca Gunnar Bentz in Jack Conger nista smela zapustiti Brazilije. Foto: Guliverimage/Getty Images

Brazilska policija je v sredo pripotovala v olimpijsko vas in nameravala vpletenim ameriškim plavalcem (z izjemo 32-letnega Lochteja, ki je takrat že bil v ZDA) odvzeti potne liste ter tako poskrbeti, da zaradi dodatnih preiskav ne bodo mogli zapustiti Brazilije. V vasi jih ni bilo. Bentza in Congerja so pozneje izsledili na letalu, Feigena še iščejo. Z brazilskimi oblastmi sodeluje tudi Olimpijski komite ZDA, ki se lahko pohvali z največjim številom medalj na teh igrah izmed vseh.

Zgodba Američanov na trhlih temeljih

Ameriški plavalci naj bi si v olimpijski vasi privoščili več šaljivih dejanj. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ameriški plavalci naj bi si v olimpijski vasi privoščili več šaljivih dejanj. Foto: Guliverimage/Getty Images Brazilska policija je polna dvomov. Še vedno ni našla taksista, ki je plavalce v nedeljo po njihovih pričevanjih pripeljal do olimpijske vasi in bil prisoten pri roparskem napadu. Sodnik Keyla Blanc De Cnop sumi, da so si Američani vse skupaj izmislili, zato ga zanima, kaj bodo še enkrat povedali o domnevnem ropu. Sodnik je pojasnil, da se izjave Lochteja in Feigena razhajajo.

Zanimivo vsebino sporoča tudi video, ki ga je objavil Daily Mail. Ta naj bi bil posnet le nekaj trenutkov po nedeljskem ropu in prikazuje, kako se četverica plavalcev sproščeno in dobre volje vrača v olimpijsko vas. Na sebi ima tudi nakit, ročne ure in preostale dragocenosti, ki jih v Braziliji v podobnih ropih večinoma odtujijo. To je presenetilo brazilsko policijo, ki je pričakovala, da bodo roparji Američanom poleg denarja odtujili tudi telefone, ročne ure in podobne dragocenosti.

Sodnik ima Američane na piki tudi zaradi razuzdanega obnašanja, ki so mu bili priča od prvega dne prihoda v olimpijsko vas. Plavalci so si privoščili ogromno šal, mnoge so posnele kamere. Bi lahko bila lahko ena izmed njih tudi izmišljen rop?

Vztraja pri svojih besedah

Lochte je iz ZDA sporočil, da vztraja pri svojih besedah in da o čem podobnem že ne bi lagal. Je pa zanimivo, da je v sredo novinarju NBC dejal, da je ropar pištolo usmeril v njegovo smer, ni pa je mu je prislonil na čelo, kot je sprva dejal v Riu.

James Feigen (levo) je po koncu plavalnih tekmovanjih v Riu zapustil olimpijsko vas. Brazilska policija ga še išče. | Foto: Guliverimage/Getty Images James Feigen (levo) je po koncu plavalnih tekmovanjih v Riu zapustil olimpijsko vas. Brazilska policija ga še išče. Foto: Guliverimage/Getty Images

V čem sta si protislovni izjavi Lochteja in Feigena? Prvi je dejal, da je do njega prišel le en oborožen ropar in mu vzel denarnico, v kateri je bilo 400 realov (okrog sto evrov). Feigen je dejal, da je do njih pristopilo več nepridipravov, da pa je le eden izmed njih imel pištolo.

Zgodba ameriških plavalcev, ki spominja na nanizanko s kriminalistično in detektivsko tematiko, se torej nadaljuje. Več bo znanega po novih zaslišanjih brazilske policije.

Ne spreglejte