Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
19. 8. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Rio 2016 košarka ZDA Španija

Petek, 19. 8. 2016, 15.30

6 let, 7 mesecev

Američani pihajo Špancem na dušo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Ljubitelji košarke bodo nocoj prišli na svoj račun. V polfinalu olimpijskega turnirja bosta prvi par tvorila Španija in ZDA, zadnje branijo olimpijski naslov iz Londona. Favoriti so jasni, Španci pa računajo na morebitno presenečenje.

ZDA – Španija, 20.30

Pau Gasol bo stisnil zobe in zaigral proti ZDA. | Foto: Getty Images Pau Gasol bo stisnil zobe in zaigral proti ZDA. Foto: Getty Images Na zadnjih dveh olimpijskih igrah v Pekingu in Londonu smo vselej videli finalni obračun med ZDA in Španijo, obakrat pa so bili uspešnejši Američani. Ti tudi letos v Riu naskakujejo novo zlato odličje.

Tokrat se bosta tekmeca pomerila v polfinalu, mnogi so ta obračun poimenovali kar finale pred finalom. Američani imajo s Španci boljši medsebojni izkupiček. Reprezentanci sta odigrali 16 uradnih tekem, na 14 pa so se zmage veselili Američani.

Pred štirimi leti na olimpijskih igrah je košarkarjem z Iberskega polotoka življenja grenil Kevin Durant, ki je tudi tokrat del moštva, v Pekingu pa Dwyane Wade.

"Zakaj ne bi izživeli svojih sanj?"

Ricky Rubio verjame, da lahko preskočijo Američane. | Foto: Getty Images Ricky Rubio verjame, da lahko preskočijo Američane. Foto: Getty Images

Ljubitelji košarke so pričakovali veliki spopad med trenutno najmočnejšima zasedbama na svetu tudi pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu, ki so ga gostili prav Španci. Takrat je bil žreb prirejen tako, da bi se izbrani vrsti pomerili šele v velikem finalu, vendar so Srbi gostitelje presenetili in na koncu osvojili srebrno medaljo.

Pri Špancih ima nekaj težav s poškodbo prvi zvezdnik Pau Gasol, ki je lani kot najkoristnejši igralec (MVP) Španijo popeljal do novega naslova evropskih prvakov. A iz španskega tabora sporočajo, da bo stisnil zobe, saj ne želi izpustiti velikega dvoboja. Popotnica za polfinale je najboljša mogoča, saj so Španci v četrtfinalu razbili Francoze (92:67), Američani pa na drugi strani Argentince (105:78).

"Američani so izjemno kakovostni in če to združiš še z njihovo fizično močjo, potem imaš pred seboj izvrstno ekipo. Pa vendarle, zakaj ne bi izživeli svojih sanj? Zakaj ne bi uspelo nam?" se sprašuje izkušeni Juan Carlos Navarro.

Ali lahko Španci šokirajo Američane?

Kevin Durant bo Američane skušal popeljati do velikega finala. | Foto: Getty Images Kevin Durant bo Američane skušal popeljati do velikega finala. Foto: Getty Images

"Z Američani se borimo že nekaj časa. Uresničile bi se nam sanje, če bi jih premagali. Zavedamo se, da nam lahko uspe, a moramo odigrati perfektno tekmo," je dejal španski organizator igre Ricky Rubio.

Velikega skalpa si želi tudi Jose Manuel Calderon: "Drugače je kot v letih 2008 in 2012. Ekipa je nova in zato ni tako uigrana. A te stvari se v športu dogajajo in videli bomo, kako se bodo odzvali. Naša naloga je, da nadaljujemo svoje predstave in smo 40 minut osredotočeni. Če proti Američanom narediš napake, si hitro kaznovan. Močni in osredotočeni moramo biti."

Pri Američanih pa o čem drugem kot o novemu naslovu olimpijskih prvakov, ne razmišljajo. Še petnajstič želijo osvojiti zlato medaljo. Le štirikrat jim to ni uspelo. "Olimpijsko zlato je vredno več kot šampionski prstan v ligi NBA," je povedal ameriški košarkar DeAndre Jordan in s tem dal vedeti, koliko Američanom pomeni olimpijski turnir, glavni trener Mike Krzyzewski pa je Špancem popihal na dušo: "Vemo, kdo so Španci. Igrajo z veliko samozavesti. V svojih vrstah imajo košarkarje, ki so že igrali na olimpijskih igrah v letih 2008 in 2012. Če premagamo Špance, bo to za nas velik dosežek."

Ne spreglejte