Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 5. 2012,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rekreacija

Sreda, 30. 5. 2012, 10.42

8 let

Zamigajte ob svetovnem dnevu športa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob svetovnem dnevu športa, ki ga obeležujemo 31. maja, boste imeli po vsej Sloveniji veliko priložnosti, da naredite nekaj za svoje zdravje in telesno aktivnost.

Raziskava Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC) je pokazala, da se slovenska šoloobvezna mladina premalo ukvarja s telesno aktivnostjo, saj se le petina slovenskih enajstletnikov redno ukvarja s telesno dejavnostjo, med trinajstletniki je odstotek še nekoliko nižji (15 %), petnajstletniki pa so v povprečju redno telesno aktivni le v 10 %. Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije namreč predvidevajo, da naj bi mladostniki vsaj eno uro na dan posvetili zmerni do intenzivni vadbi, ki pozitivno vpliva na njihovo zdravje, telesni in gibalni razvoj, česar pa se slovenski najstniki ne držijo. Tudi podatek o rednem telesnem udejstvovanju starejših od 65. let ni spodbuden, saj je iz podatkov mednarodne raziskave The International Social Survey Program (ISSP), »Učinkovita državna podpora za športno aktivnost državljanov«, razvidno, da je skoraj 40 % Slovencev telesno neaktivnih. Ob svetovnem dnevu športa, ki ga obeležujemo 31. maja, boste imeli veliko priložnosti, da storite kaj za svoje zdravje in vključite redno telesno aktivnost na vaš dnevni seznam dejavnosti, če ta seveda še ni na njem.

V Ljubljani bodo ob Svetovnem dnevu športa organizirali pohode na Ljubljanski grad, na katerih boste lahko razgibali svoje telo. Tako se boste v četrtek, 31. maja, na grad v centru Ljubljane lahko podali po treh poteh: prva pot vas bo vodila od Vodnikovega trga preko Študentovske ulice, po ovinkih do gradu (zbirno mesto bo pred kipom Valentina Vodnika na Vodnikovem trgu), druga pot bo potekala preko Starega trga, Reber, Mačje steze do gradu (zbirno mesto: Čevljarski most), na tretjo pa se boste odpravili izpred Herkulovega vodnjaka na Gornjem trgu, potekala pa bo od Gornjega trga, po Ulici na grad, mimo Osojni stezi do gradu.

Na dan športa se lahko odpravite tudi na Trim stezo v Tivoli, kjer se bodo 31. maja ob 19.00 začele tekaške delavnice, namenjene vsem starostnim skupinam, na katerih boste izboljšali moč, gibljivost in tekaško tehniko.

V gorenjski hokejski prestolnici, na Jesenicah, bodo ob svetovnem dnevu športa organizirali Dneve športa na Jesenicah, ki se bodo začeli v petek, 1. junija, ko se boste lahko preizkusili na 12. Teku Karavank ali pa svoje spretnosti pokazali v nogometu, sobota, 2. junij, pa bo rezervirana za košarko in floorball.

Tudi Štajerci bodo športno aktivni, saj pri njih že poteka Teden športa in rekreacije, na katerem bo še posebej pestro v petek, 1. junija, ko bo na sporedu 2. Sprint na Stari grad, nedelja, 3. junija, pa bo v Celju rezervirana za navdušence kolesarjenja in rolanja.

Ne spreglejte