Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 5. 2012,
9.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rekreacija vadba

Ponedeljek, 28. 5. 2012, 9.22

8 let

Z XCO trainerjem do učinkovitejše telesne aktivnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
XCO trainer je v Sloveniji razmeroma neznan športni pripomoček, s katerim lahko ob pravilni uporabi še povečate pozitivne učinke hoje in teka.

V tujini že skoraj desetletje poznan športni rekvizit za izboljšanje drže, tehnike teka, občutka za ritem, povečano porabo energije med telesno aktivnostjo ter drugimi pozitivnimi vplivi na mišičje in sklepe, sicer pri nas še nima velike prepoznavnosti, a postaja vse bolj priljubljen tekaški pripomoček, ki zna v prihodnosti navdušiti marsikoga. Prvotno so ga razvili kot fizioterapevtski pripomoček, katerega skrivnost se skriva v notranjosti. Od statičnih ročk se razlikuje v tem, da je napolnjen z granulatom, ki deluje kot dinamična masa, njen učinek pa se z impulzivnostjo zamaha proporcionalno stopnjuje. Že s tem, ko aktivirate sipko maso XCO-trainerja, opravite minimalno telesno dejavnost. Pri tem pa vseskozi v kinestetični in slušni obliki dobivate povratne informacije o pravilni uporabi ročk, kar vam omogoča ohranjanje visoke ravni intenzivnosti skoti celotno vadbo.

Prednosti vadbe z XCO-trainerjem

S pravilno uporabo pripomočka pozitivno vplivamo na srce in krvni obtok, saj se z njegovo uporabo poveča poraba kalorij do 33 %, izboljša pa se tudi oskrba s kisikom in prekrvavljenost mišic. Pozitivni vplivi so vidni tudi na mišičju, saj vadba z XCO-trainerjem spravi v gibanje celo telo, lajša težave z nategnjenimi mišicami in bolečine v hrbtu. Z gibanjem sipke mase se povečuje tudi mišično ravnotežje, z XCO-trainerjem namreč obremenjujemo nasprotujoče mišične skupine (na primer bicepse in tricepse). Prav zaradi delovanja nasprotnih si mišic rekvizit blagodejno vpliva tudi na kosti in sklepe, izboljšuje kostno gostoto, krepi vezivna tkiva, povečuje stabilnost ramenskega obroča in kolkov. S pripomočkom XCO, ki je namenjen uporabi tako med hojo kot med tekom, se izboljšujejo tudi drža in zavedanje telesa, tehnika teka ter občutek za ritem.

Več o XCO trainerju, ki je primeren tako za rekreativce kot profesionalne športnike, nam je zaupal XCO master trener Kristian Vrečič.

Ne spreglejte