Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2016,
13.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Ljubljanski maraton rekreacija tek

Petek, 28. 10. 2016, 13.47

6 let, 7 mesecev

Sobota, 29. oktober, in nedelja, 30. oktober

Vse, kar je dobro vedeti pred 21. Ljubljanskim maratonom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Ljubljanski maraton | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Leto je naokoli, pred nami je največji slovenski tekaški praznik, že 21. Ljubljanski maraton. Na dvodnevni tekaški prireditvi bo v soboto in nedeljo teklo skoraj 30 tisoč tekačev. Zbrali smo pomembnejše stvari, ki jih je pred ljubljanskim maratonom dobro vedeti. Tudi to, kje vas med 27. in 30. oktobrom čakajo zapore cest.

Od leta 1996, ko se je na premiernem ljubljanskem maratonu na treh razdaljah (sedemkilometrski, polmaratonu in maratonu) preizkusilo zgolj 673 tekačev, do danes je maraton zrasel v pravi slovenski tekaški praznik.

Ta bo v soboto, 29. oktobra, in nedeljo, 30. oktobra, na ljubljanske ulice privabil rekordno število udeležencev. Tekel bo več kot odstotek slovenskega prebivalstva. Organizatorji pričakujejo skoraj 30 tisoč tekačev iz okoli 60 držav.

Sobota za najmlajše in zabave željne. Za FUN tek še niste prepozni.

V soboto bodo prevladovali šolarji. | Foto: Sportida V soboto bodo prevladovali šolarji. Foto: Sportida

Sobotno tekaško dogajanje se bo začelo ob 11. uri, ko bo na sporedu Lumpi tek za najmlajše. Temu bo ob 12.45 sledil tek za osnovnošolce (trasa bo zaradi del na Šubičevi ulici prilagojena) in srednješolce, ki bodo letos prvič tekli ločeno.

Fantje se bodo na štart podali ob 16. uri, dekleta pa pol ure pozneje. Zaradi cestnih del bo trasa krajša: namesto 4,2 kilometra bodo tekli zgolj 3,5 kilometra. Obe preizkušnji bosta šteli za državno prvenstvo šol v cestnem teku.

Popoldansko dogajanje bo v rokah tekačev, ki se bodo ob 17. uri udeležili Fun teka. Ta je namenjen vsem, ki radi tečejo, ki želijo s tem javnosti poslati svoje sporočilo ali ki preprosto želijo biti del velike ljubljanske tekaške zgodbe. Na Fun tek se lahko prijavite tudi na dan teka.

Spored sobotnih tekov (29. oktober):

Za udeležbo na FUN teku še niste prepozni. Prijavite se lahko tudi na dan 3,5-kilometrskega teka, v soboto, 29. oktobra. | Foto: Sportida Za udeležbo na FUN teku še niste prepozni. Prijavite se lahko tudi na dan 3,5-kilometrskega teka, v soboto, 29. oktobra. Foto: Sportida

  • 11.00: Lumpi tek (dolžina proge je 200 metrov, štart na Slovenski cesti) – prijave niso več mogoče
  • 12.50: Promocijski teki (1.–5. razred, od 600 do 1.600 metrov) – prijave niso več mogoče
  • 13.45: Osnovnošolski teki (6.–9. razred, 2.000 metrov, štart na Slovenski cesti) – prijave niso več mogoče
  • 16.00: Srednješolski teki (dijaki bo 16. uri, dijakinje ob 16.30, 3.500 metrov) – prijave niso več mogoče
  • 17.00: FUN tek (3.500 metrov) – prijave so še mogoče: 28. oktobra se lahko prijavite na Gospodarskem razstavišču od 9. do 19. ure, v soboto, 29. oktobra, pa se lahko na tek prijavite med 11.00 in 16.30 v šotoru na Trgu republike. Prijavnina za FUN tek je pet evrov. 

 

Vrhunec v nedeljo s štartom osrednjih tekov spet na Slovenski

Nedeljski spored bodo ob 8.30 odprli rekreativci na desetkilometrski progi, ob 10.30 se bodo na progo podali še polmaratonci in maratonci, deset minut pred njimi pa tekači na rolerjih in paraplegiki.

Na nedeljski program je prijavljenih 18.868 udeležencev, dobrih dva tisoč več kot lani, sicer pa bo v obeh dneh teklo 14 odstotkov več tekačev kot lani (pred dobrim tednom je bilo prijavljenih 28.487 tekačev).

 

Trasa tekov na 10, 21 in 42 kilometrov ostaja enaka kot lani, le da se štart seli na lokacijo izpred dveh let, pred hotel Cubo na Slovenski cesti, trasa pa se nadaljuje v smeri Bežigrada.

Nedeljski spored (30. oktober, štart na Slovenski cesti) – prijave niso več mogoče:

  • 8.30 Rekreativni tek (10 km)
  • 10.20 Handbike
  • 10.25 Rolanje
  • 10.30 Polmaraton in maraton

Oglejte si trase nedeljskih tekov:

Trasa - 42 kilometrov:

Trasa - 21 kilometrov:

Trasa - 10 kilometrov:

 

Kje lahko prevzamete čip in štartno številko?

Če čipa in štartne številke še niste prevzeli, na vas čakata na Sejmu Tečem Expo na Gospodarskem razstavišču. Prevzamete ju lahko:

  • v petek, 28. oktobra: od 9. do 19. ure,
  • v soboto, 29. oktobra: od 9. do 19. ure,
  • v nedeljo, 30. oktobra: od 6.30 do 9.30 ure.

Znate namestiti tekaški čip na tekaške copate? #video


Bo komu od povabljenih afriških tekačev maratonsko progo uspelo preteči v rekordnem času? Ta znaša 2;08,19. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bo komu od povabljenih afriških tekačev maratonsko progo uspelo preteči v rekordnem času? Ta znaša 2;08,19. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida


Kako gre na teku vašim sorodnikom ali prijateljem?

Telekom Slovenije omogoča spremljanje tekaških časov v živo. Na tej povezavi lahko v času maratona spremljate, v kakšnem tempu premagujejo progo.

Da ne bo slabe volje na cestah

Mnoge ceste in parkirišča bodo konec tedna zaprta. | Foto: Klemen Korenjak Mnoge ceste in parkirišča bodo konec tedna zaprta. Foto: Klemen Korenjak

Tekači bodo v soboto in nedeljo tekli tako v središču Ljubljane kot na obrobju, zato bodo nekatere ceste zaprte.

Na nekaterih parkiriščih in v parkirni hiši Kongresni trg ne bo mogoče parkirati.

Da konec tedna ne bo slabe bolje, preverite, kje vas (že) čakajo cestne zapore in kako bo najlažje priti do prizorišča tekov ter kje parkirati.



Ne pozabite na premik ure
Pred nedeljsko tekaško preizkušnjo si boste lahko privoščili uro spanca več. | Foto: Pred nedeljsko tekaško preizkušnjo si boste lahko privoščili uro spanca več.

Dobra novica: pred nedeljskim maratonskim zalogajem si boste lahko privoščili eno uro spanca več.

V noči na nedeljo, 30. oktobra, bomo namreč v skladu s prehodom s poletnega na zimski čas urine kazalce pomaknili za eno uro nazaj, in sicer s tretje na drugo uro.

 

 

Dogajanje na ljubljanskem maratonu podrobno spremljamo tudi na Siol.net. Za vas pripravljamo zgodbe zanimivih ljudi in praktične nasvete, v nedeljo pa se boste lahko sprehodili skozi reportažo z 21. Ljubljanskega maratona in se poiskali v obsežni fotogaleriji.
Ne spreglejte