Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2016,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Timing Ljubljana Ljubljana rekord Ljubljanski maraton maraton 2016

Sreda, 26. 10. 2016, 11.50

6 let, 6 mesecev

Odštevamo ...

Kakšno bo vreme na ljubljanskem maratonu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Ljubljanski maraton | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Bližajoči se konec tedna nas bo razvajalo vreme, ki bo kot nalašč za tek. Na 21. Ljubljanskem maratonu ne bo niti prevroče niti premrzlo, bo pa suho s temperaturami od šest do 12 stopinj Celzija, je napovedal Brane Gregorčič, meteorolog z agencije za okolje.

Še nekaj dni nas loči od 21. izvedbe ljubljanskega maratona, ki se bo letos lahko znova pohvalil z rekordno udeležbo. V dveh dneh (29. in 30. 10.) bo na različnih razdaljah teklo več kot 28 tisoč tekačev, kar je 14,4 odstotka več kot lani. Izjemen porast je med najvztrajnejšimi. Na maratonsko razdaljo se jih je namreč prijavilo 2.785, kar je za slabo četrtino več kot na jubilejnem 20. maratonu. Vse bolj pridno pa ljubljanske ulice konec oktobra napolnijo tudi šolarji, ki jih bo letos kar 38 odstotkov več kot lani.



Že lani je bilo za tek ugodno vreme. | Foto: Vid Ponikvar Že lani je bilo za tek ugodno vreme. Foto: Vid Ponikvar

Vreme ne bo povzročalo preglavic

Težko je reči, ali bo imel kdo izmed njih težave z utrujenostjo ali poškodbami, upamo, da bo takih čim manj, ne bodo pa imeli težav z vremenom.

Kot nam je zagotovil Brane Gregorčič, meteorolog z agencije za okolje, nas ta konec tedna v Ljubljani čaka suho vreme. "Na nebu bo vse od sonca do oblakov, nižje tudi meglic, skratka mešano, a po mojem mnenju primerno za tek," je dodal.

Jutranje temperature bodo od šest stopinj Celzija, do poldneva pa naj bi se ogrelo do 12 stopinj Celzija.

Brane Gregorčič: Ta konec tedna nas čaka suho vreme. | Foto: Bor Slana Brane Gregorčič: Ta konec tedna nas čaka suho vreme. Foto: Bor Slana

Dogajanje na ljubljanskem maratonu podrobno spremljamo tudi na www.siol.net. Za vas pripravljamo zgodbe zanimivih ljudi in praktične nasvete, v nedeljo pa se boste lahko sprehodili skozi reportažo z 21. Ljubljanskega maratona in se poiskali v obsežni fotogaleriji.

Ne pozabite na premik urinih kazalcev

Štart rekreativnega teka na deset kilometrov bo ob 8.30, polmaratonci in maratonci bodo štartali dve uri pozneje.

Ne pozabite, v noči na nedeljo bomo premaknili urine kazalce za uro nazaj, kar pomeni, da boste deležni dodatne ure spanca. Ta bo pred tekaško preizkušnjo prišla še kako prav.



Ljubljanski maraton | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pestro bo od četrtka naprej

Pestro dogajanje 21. Ljubljanskega maratona se bo začelo že v četrtek s sejmom Tečem – Expo, ki bo do nedelje potekal na Gospodarskem razstavišču in bo ob tekaških temah postregel še s tistimi, povezanimi z zdravjem, prehrano, prireditvijo brez odpadkov …

V soboto ob 18. uri se bodo na sejmu predstavili tudi vrhunskih atleti, ki bodo v nedeljo lovili rekord proge. Moškega je lani postavil Etiopijec Limenih Getachew, in sicer 2;08:19, ženski sega v leto 2009, ko je bila s časom 2;25:24 najhitrejša Kenijka Caroline Cheptonuo Kilel.

Na Fun tek se lahko prijavite tudi na dan teka, v soboto, 29. 10. 2016. | Foto: Bor Slana Na Fun tek se lahko prijavite tudi na dan teka, v soboto, 29. 10. 2016. Foto: Bor Slana

Sobota rezervirana za najmlajše, šolarje in Fun tek

Sobotno tekaško dogajanje se bo začelo ob 11. uri, ko bo na sporedu Lumpi tek za najmlajše. Temu bo ob 13.45 sledil tek za osnovnošolce (trasa bo zaradi del na Šubičevi ulici prilagojena) in srednješolce, ki bodo letos prvič tekli ločeno.

Fantje se bodo na štart podali ob 16. uri, dekleta pa pol ure pozneje. Zaradi cestnih del bo trasa krajša: namesto 4,2 kilometra bodo pretekli zgolj 3,5 kilometra. Obe preizkušnji bosta šteli za državno prvenstvo šol v cestnem teku.

Popoldansko dogajanje bo v rokah tekačev, ki se bodo ob 17. uri udeležili Fun teka. Ta je namenjen vsem, ki radi tečejo, želijo s tem javnosti poslati svoje sporočilo ali preprosto biti del velike ljubljanske tekaške zgodbe. Na Fun tek se lahko prijavite tudi na dan teka.



Rekord ljubljanskega maratona je v lasti Etiopijca Limeniha Getachewa (2;08:19).  | Foto: Urban Urbanc/Sportida Rekord ljubljanskega maratona je v lasti Etiopijca Limeniha Getachewa (2;08:19). Foto: Urban Urbanc/Sportida

Štart osrednjih nedeljskih tekov spet na Slovenski cesti

V nedeljo bodo ob 8.30 prvi začeli teči rekreativci na desetkilometrski progi, ob 10.30 se bodo na progo podali še polmaratonci in maratonci, deset minut pred njimi pa tekači na rolkah in paraplegiki.

Trasa tekov na 10, 21 in 42 kilometrov ostaja enaka kot lani, le da se štart seli na lokacijo izpred dveh let, pred hotel Cubo na Slovenski cesti, trasa pa se nadaljuje v smeri Bežigrada.

Prevzem čipov s štartno številko in darilnih paketov bo na Gospodarskem razstavišču, kjer se bodo od četrtka, 27. 10., do nedelje, 30. 10., na sejmu Tečem – Expo predstavljali s tekom povezani proizvajalci. Tekači bodo garderobo lahko oddali na Trgu republike pred poslopjem parlamenta, kjer bodo na voljo tudi okrepčila.

Ne spreglejte