Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2016,
11.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Banka Koper 3. Istrski maraton Istrski maraton maraton 2016

Sreda, 6. 4. 2016, 11.02

6 let, 7 mesecev

Tretja izdaja Istrskega maratona bo ta konec tedna obiskala Portorož. In to v visoki olimpijski družbi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Istrski maraton rekreacija | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Istrski maraton, ki povezuje največje slovenske obmorske kraje, bo letos gostoval v Portorožu. Za tekaški konec tedna, 9. in 10. 4. 2016, je že zdaj prijavljenih štiri tisoč tekačev, pričakujejo tudi ogromno navijačev.

Istrski maraton, ki vsako leto gostuje v drugem slovenskem obmorskem kraju, se bo ta konec tedna ustavil v Portorožu. Na nedeljski program je že zdaj prijavljenih štiri tisoč tekačev, kar pomeni, da bo istrski športni dogodek doživel rekordno udeležbo.

Marijana Sikošek, vodja organizacijskega odbora Banka Koper Istrskega maratona, je prepričana, da se razlog za rast udeležbe skriva v trudu in težnji organizatorjev k pripravi kakovostne prireditve. "Pa tudi trasa, ki je speljana ob morju in v zaledju Istre, pritegne že sama po sebi."

Istrski maraton je lani gostila Izola, med zmagovalce najdaljše razdalje pa se je vpisal Hrvat Robert Radojković. | Foto: Klemen Korenjak Istrski maraton je lani gostila Izola, med zmagovalce najdaljše razdalje pa se je vpisal Hrvat Robert Radojković. Foto: Klemen Korenjak

Navzgor in navzdol ob obali in v zaledju

Glede na to, da se štart in cilj maratona vsako leto selita iz mesta v mesto, organizatorji še vedno preizkušajo teren, a se, kot kažejo odzivi tekačev, na vsakem dobro znajdejo.

"Še vedno orjemo ledino," priznava Sikoškova. "Ker se selimo, je trasa vsako leto drugačna. Tek prilagajamo terenu, kar pomeni, da tekače čakajo razgibane trase z večjimi ali manjšimi vzponi. Letos bodo vsi tekači pretekli tudi znameniti klanec ljubezni, k sreči navzdol in ne navzgor," je dodala.

Klanec ljubezni nad Fieso bodo tekači letos pretekli navzdol.  | Foto: Ana Kovač Klanec ljubezni nad Fieso bodo tekači letos pretekli navzdol. Foto: Ana Kovač

Vremenska napoved? Bo.

Vremenska napoved za ta konec tedna je mešanica med krmežljavim v soboto in sončnim vremenom v nedeljo, a kot dodaja Sikovškova, je za tek tako ali tako primerno vsako vreme.

V olimpijski družbi

Na štartu Istrskega maratona bosta tudi dva olimpijca: 57-letni Gelindo Bordin, olimpijski maratonski prvak iz Seula leta 1988, ter svetovni prvak na deset kilometrov in olimpijski prvak na isti razdalji iz Los Angelesa, brkati Alberto Cova.

Na štartu Istrskega maratona bosta tudi olimpijska prvaka iz Seula in Los Angelesa Gelindo Bordin in Alberto Cova. | Foto: Getty Images Na štartu Istrskega maratona bosta tudi olimpijska prvaka iz Seula in Los Angelesa Gelindo Bordin in Alberto Cova. Foto: Getty Images

Vse, kar morate vedeti pred prihodom na Istrski maraton

Prijave

Prijave za nedeljski del programa so zaprte, še vedno pa se lahko prijavite na otroški in mladinski tek (na uradni spletni strani dogodka ali na prizorišču na dan dogodka), ki bo na sporedu to soboto. Udeležba je brezplačna.

Rudi Bučar je lani navduševal z izvedbo himne Istrskega maratona, svoj čar pa je prispevalo tudi sončno in toplo vreme. | Foto: Klemen Korenjak Rudi Bučar je lani navduševal z izvedbo himne Istrskega maratona, svoj čar pa je prispevalo tudi sončno in toplo vreme. Foto: Klemen Korenjak

Parkirišča

Organizatorji svetujejo, da osebni avto pustite na brezplačnih parkiriščih v Kopru in se na prizorišče v Portorož pripeljite z brezplačnim avtobusom, ki bo s postajališč odpeljal vsakih deset minut.

Brezplačni prevozi

Za tekače, prostovoljce, navijače in obiskovalce Banka Koper 3. Istrskega maratona bo v nedeljo organiziran brezplačni krožni prevoz med Koprom in Portorožem.

Varstvo otrok

Za varstvo otrok in športno animacijo bo poskrbljeno oba dneva. V soboto, 9. 4., bo otroško dogajanje potekalo od 10. do 17., v nedeljo, 10. 4., pa od 9. do 17. ure.

Zapore cest preverite na http://www.istrski-maraton.si/sl/za-tekace/koristne-informacije/zapore-cest.html.

Program 3. Istrskega maratona:

Sobota, 9. 4. 2016

Otroški in mladinski teki (teki generacij) bodo na sporedu od 11. ure dalje

Kraj: Portorož

Nedelja, 10. 4. 2016

Štart rekreativnega teka na 11,5 km: 10.30 v Portorožu

Štart polmaratona: 11.00 v Kopru

Štart maratona: 10.00 v Portorožu

Sprehodite se po trasah letošnjega Istrskega maratona:

 

 

Ne spreglejte