Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 5. 2018,
20.07

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

Natisni članek

rekreacija

Četrtek, 24. 5. 2018, 20.07

5 let, 11 mesecev

Fenomen, ki je spravil Indijo na noge. Dobesedno. Bi lahko tudi Slovenijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

1

indija | Foto Twitter

Foto: Twitter

Indijo je v zadnjih dneh zajel spletni fenomen, ki tamkajšnje prebivalce spodbuja k telovadbi. Da, prav ste prebrali, nenadoma vsi nacionalni junaki telovadijo, se ukvarjajo z jogo, vztrajajo v t. i. deski, izvajajo sklece in trebušnjake. Kje se skriva razlog za to in ali bi bila taka pobuda uspešna tudi v Sloveniji? Pogovarjali smo se s Slovenko Matejo Geder, ki je domači Maribor pred tremi leti zamenjala za Delhi.

Vse skupaj se je začelo z objavo videa, ki ga je 22. maja na družbenih omrežjih delil indijski minister za šport Rajyavardhan Rathore, dobitnik srebrne olimpijske medalje v strelstvu (trap). Ta na posnetku opravlja sklece, sledilce pa poziva, naj se pridružijo športnemu izzivu pod ključnikom #FitnessChallenge.

Indijski minister za šport Rajyavardhan Rathore poziva Indijce, naj se pridružijo športnemu izzivu #fitnesschallenge:

Naslednji mnenjski voditelj, ki se je javno pridružil akciji, je bil Virat Kohli, med Indijci izredno prijubljen kapetan reprezentance v kriketu. Objavil je video, na katerem izvaja t. i. plank – držo, v kateri vadeči vztraja v položaju deske in menda kar najbolje krepi števile mišične skupine. Pozval je ministrskega predsednika indijske vlade Narendro Modija, naj še sam deli katero od telovadnih poz. Modi je izziv sprejel in obljubil, da bo tudi sam v kratkem objavil video s podobno športno vsebino.

Kapetan indijske reprezentance v kriketu Virat Kohli je izzval indijskega premierja Modija:

Indijski premier je izziv sprejel, a so se nanj usuli tudi negativni komentarji, češ naj se raje posveča gospodarskim in političnim temam:

Tvit športnega ministra Rathoreja je delilo že več kot 11 tisoč uporabnikov Twitterja, številni so se že pridružili spletni telovadni akciji. Med njimi tudi več ministrov indijske vlade. Minister za notranje zadeve Kiren Rijiju je delil video, v katerem se ukvarja s sklecami, minister za železnice Piyush Goyal pa je objavil svojo jogijsko pozo.

Minister za notranje zadeve Kiren Rijiju je pohvalil akcijo in se ji pridružil na svoj način:

Minister za železniško infrastrukturo Piyush Goyal v jogijski pozi:

O fenomenu smo se pogovarjali s Slovenko Matejo Geder, ki zadnja tri leta živi v Indiji (intervju)

Mislite, da bi se takšna pobuda lahko prijela tudi v Sloveniji?

Da in ne. Na vse stvari je treba gledati v kontekstu. Kampanjo fitnes izziva je pričel indijski minister za šport, ki je izziv naslovil na Virata Kohlija in Saino Nehwal, dobitnico zlate medalje v badmintonu na igrah Commonwealtha 2018. Virat Kohli, ki ima v Indiji status polboga, je poziv poslal tudi svoji ženi, Anushki Sharma, veliki filmski zvezdi …

Prihodnje leto so v Indiji volitve, trenutno so volilni boji na ravni držav, in sicer med največjima rivaloma, vladajočo stranko BJP, iz katere izhaja predsednik vlade Modi in športni minister, in Kongresom – stranko dinastije Ghandi.  V začnem času je večinska vlada Modija sprejela kar nekaj ukrepov glede preventivnega zdravja, tako so pred leti so na primer začeli promovirati jogo in od leta 2015 je 21. junij svetovni dan joge.

V predvolilnem času pa so tovrstne iniciative še toliko bolj pomembne.  Formula politika – šport – Bollywood je v Indiji uspešna, ker ima toliko slavnih oz. pomembnih podpornikov in ker tako velika država potrebuje veliko število pomembnih podpornikov, da se premakne kritična masa.

V Sloveniji je stvar drugačna. Slovenci imamo svoje bolj ali manj ustaljene športne navade od vsesplošnega pohodništva do skupinskih in individualnih športov. Zagotovo bi bil učinek izziva, ki bi ga npr. Goran Dragić, Luka Dončić, Anže Kopitar, pa Ilka ali Tina naslovili na svoje privržence, velik, a verjetno daleč od tega, kot je tukaj – tudi zato, ker ni treba, da je tako. So pa tovrstni izzivi zagotovo pobuda, ki jo je vredno pozdraviti – na vseh koncih sveta.

Mateja Geder (v beli obleki) je strokovnjakinja za spletno izobraževanje in projektno vodenje. Zadnja tri leta živi v Delhiju, kjer se posveča projektu Pametnih mest. | Foto: Mateja Geder (v beli obleki) je strokovnjakinja za spletno izobraževanje in projektno vodenje. Zadnja tri leta živi v Delhiju, kjer se posveča projektu Pametnih mest.

Slovenci veljamo za precej športen narod. Kako je s tem v Indiji, je rekreativno ukvarjanje s športom pogosto? Je odvisno od kaste, ki ji Indijci pripadajo?

Oceno za vso Indijo bi težko podala, zagotovo pa so rekreativni športi v velikem porastu v mestih. Pri tem ne gre toliko za kasto kot za ekonomski položaj, ki ga ima posameznik v družbi. Če govorimo o srednjem in višjem srednjem razredu, je rekreacija zagotovo zelo pomembna – od jutranje in večerne (čez dan je večino leta preveč vroče) hoje, teka, razgibalnih vaj po parkih, do vse bolj popularnih fitnes klubov in seveda poplave mobilnih aplikacij, ki vodijo posameznika skozi takšno in drugačno vadbo.

Joga je pomembna, a ni tako razširjena, kot je to mogoče stereotip o Indiji v zahodnejšem delu sveta. Kljub visokim temperaturam od marca do skoraj oktobra, da ne omenjamo monsunske vlage ter praktično kritične onesnaženosti tam konec leta, ima na primer Delhi čez leto ogromno maratonov, predvsem so popularni polmaratoni: maraton mestnih gozdov, maraton žensk, maraton hribovja Aravali, ki obdaja Delhi, maraton te in one univerze, maraton proti posilstvom, nočni maraton, maraton posameznih podjetij, monsunski maraton, številne dobrodelne maratone, zagotovo se jih čez leto samo v Delhiju oziroma nacionalnem območju prestolnice zvrsti blizu 100.

Mateja Geder Indija | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Osebno so mi všeč parki, ki so veliko bolj kot pri nas, namenjeni rekreiranju. V njih najdemo trim steze, za katere ne vem, ali v Sloveniji še obstajajo, sklope posebnih naprav za različne vaje: kot so pri nas mini šolska igrišča, tekaške oziroma sprehajalne steze, vsaka trata se lahko spremeni v kriket igrišče ...

Popularni so klubi, kjer imajo člani dostop do bazenov, telovadnic, fitnes opreme, tenis in badminton igrišč, v Delhiju je kar nekaj golf igrišč … Vsa nova stanovanjska naselja imajo prav tako svoje bazene, telovadnice, zaposlene fitnes trenerje in joga učitelje … Zdrav način življenja – od gibanja do prehrane – se oglašuje v vseh večjih dnevnih časopisih in seveda drugih medijih. Tudi zato, ker je to mogoče potrebno bolj kot pri nas. Tukaj sta namreč, vsaj v velikih mestih, veliki težavi debelost in pa sladkorna bolezen.

Indijski premier Narendra Modi med izvajanjem joge na svetovni dan joge, ki ga obeležujemo 21. junija. | Foto: Reuters Indijski premier Narendra Modi med izvajanjem joge na svetovni dan joge, ki ga obeležujemo 21. junija. Foto: Reuters

Kateri športi so najbolj priljubljeni? Kriket, badminton … Kdo so njihovi nacionalni junaki s področja športa?

Na prvem mestu je zagotovo kriket – tako je in tako bo. Velik nacionalni junak je kapetan indijske reprezentance Virat Kohli, eden od najuspešnejših odbijalcev na svetu in rekorder v več kategorijah v kriketu. Ko igrata kriket Indija in Pakistan, vlada tukaj obsedno stanje.

Z zadnjimi medaljami z olimpijskih iger in Commonwealtha, ki sta jih osvojili P. V. Sindhu in Saina Nehwal, je veljavo pridobil tradicionalni badminton.

Med mladimi je vse bolj priljubljen postaja nogomet. Indijo je pred kratkim obiskala legenda Pele, svojo nogometno akademijo ima tukaj nekdanji portugalski nogometaš Figo, ena od najvplivnejših igralskih družin ima v lasti nogometni klub Chennai, ta je lansko leto postal indijski državni prvak. Zanj igra tudi naš Rene Mihelič. Mladi nadobudni indijski nogometaši poznajo Jana Oblaka in še katerega od slovenskih nogometašev, ki igrajo v tujini, pravi heroj se jim zdi Zlatan Ibrahimović … Popularen je tudi hokej na travi, pa rokoborba … A čez Virata Kohlija in kriket ga ni.

Indijsko telovadno akcijo podpirajo tudi številni znani indijski športniki, Mithali Raj, kapetanka ženske reprezentance v kriketu je denimo objavila video s treninga, ki ga je opremila s pripisom: Treniraj kot pravi športnik, Sindhu, dobitnica olimpijskega odličja v badmintonu je sledilce izzvala s serijo vzgibov, bollywoodski zvezdnik Hrithik Roshan pa je svoje oboževalce pozdravil z videom, na katerem kolesari v službo, zraven pa pripisal, da je vožnja z avtom izguba časa, in pozval Get Fit.

Akciji se je pridružila tudi kapetanka ženske reprezentance v kriketu Mithali Raj:

Sindhu, dobitnica olimpijskega odličja v badmintonu, je sledilce podžgala s serijo vzgibov:

Bollywoodski zvezdnik Roshan je oboževalce povabil na kolo:

Kampanji se je pridružil tudi igralec Tiger Shroff in voditeljica ter igralka Saumya Tandon:

Ministrski predsednik Modi je sicer že marca Indijce pozval h gibanju Fit India, ki se je osredotočalo predvsem na pozitivne posledice ukvarjanja z jogo. V ta namen je na svojih družbenih omrežjih delil tudi serijo videoposnetkov s položaji joge.

 

Bi lahko tak poziv, če bi ga delili slovenski mnenjski voditelji, uspel tudi v Sloveniji?

  • Da, poskusimo!
    79,12 %
    72 glasov
  • Ne, kje pa!
    20,88 %
    19 glasov
Oddanih 91 glasov

Z redno vadbo se želijo v formo spraviti tudi tekmovalci šova The Biggest Loser Slovenija, ki je na sporedu od torka do petka ob 21. uri na Planet TV.

V nocojšnji epizodi se bodo tekmovalci znašli v obdobju graščakov, poleg tega bodo videli, da znajo tudi ženske brcati žogo, in to celo bolje kot fantje. V hiši bo presenečanje pričakalo Majo, prav tako pa bomo ob masažah videli razgaljena telesa tekmovalcev. Šov si oglejte nocoj ob 21. uri na Planet TV.

 

Ne spreglejte