Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2012,
21.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 15. 7. 2012, 21.42

8 let

Tekači pregnali dež, Kobetu zmaga na Bledu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Primož Kobe, ki bo naslednji mesec nastopil na olimpijskem maratonu v Londonu, je z novim rekordom proge 30:21 zmagal na blejski Nočni 10ki.

Vitezi Dobrega Teka so tudi letos z odliko izpeljali tradicionalno rekreativno-tekaško prireditev Nočna 10ka na Bledu. Čeprav je bila vremenska napoved organizatorjem sila nenaklonjena in se je uro pred glavnim tekom, ki se je začel ob 22. uri, močno ulilo, so tekači prizorišče zapuščali zadovoljni, saj je dež pred štartom ponehal, tako da so bile razmere za tek odlične.

Naravnost iz švicarskega pripravljalnega centra v St. Moritzu, kjer je treniral za svoj premierni olimpijski nastop v maratonu, je na Bled prispel Primož Kobe. Takoj po štartu nad Pristavo je vzel vajeti v svoje roke. Prve tri kilometre sta mu lahko sledila le najhitrejša z lanskega teka Peter Kastelic in Jan Breznik, na polovici proge pa se je znebil že vseh zasledovalcev in v svojem tempu nadaljeval proti cilju v Veslaškem centru. Ciljno črto certificirane 10-kilometrske proge je prečkal v času 30:21 in rekord, ki ga je lani postavil Kastelic, izboljšal za več kot minuto. Drugo mesto je tudi letos osvojil Breznik, tretji pa je bil Kastelic.

Med dekleti je bila s časom 38:03 najhitrejša Neja Kršinar, ki je letos debitirala v gorskotekaški reprezentanci na evropskem prvenstvu, druga je bila tekačica in triatlonka Saša Rot, tretja pa nekdanja reprezentantka v smučarskem in gorskem teku Ines Hižar, sedaj poročena Iskra.

Okoli Bleda je teklo okoli 2000 udeležencev

Na štartu glavnega teka se naj bi zbralo 2345 tekačev in tekačic, kolikor je bilo prijav, a je slabo vreme nekaj ljudi vseeno prestrašilo, saj jih je bilo v cilju nekaj malega manj kot 2000. Tekače so spodbujali številni navijači, da je Bled turistično mesto, kamor radi zahajajo tudi angleški turisti, pa se je dalo razbrati tudi iz številnih vzklikov ob progi ''go, go, go" ali ''run, Forest run", ki so tekačem dali še dodatno moč na poti proti cilju v Mali Zaki. Tam je zaradi vremena v blejsko jezero poskakalo manj utrujenih nog, kot pretekla leta, a nekaj deset se jih je vseeno opogumilo in namesto pod tuš zavilo na pomol in skok v vodo.

Tekli tudi bosonogci

Prireditev se je pričela že ob 17. uri popoldne, prireditveni prostor v Veslaškem centru pa so najprej zasedli ponudniki na stojnicah. Kmalu je bilo prizorišče polno tekačev, ki so prišli po štartne številke in darilne vrečke. Ob 20. uri so se na 400 in 800-metrski razdalji pomerili najmlajši, uro kasneje pa so se rekreativni tekači, ki še niso pripravljeni za najdaljšo razdaljo, pomerili v teku na 1200 metrov.

V sklopu glavnega teka so se pomerili tudi bosonogi tekači, takih je bilo 12. Med moškimi je bil najhitrejši Boštjan Urankar, med ženskami pa Manca Čujež.

Joške v'n spet ''zažigali"

Po razglasitvi in podelitvi nagrad najboljšim je že tradicionalno za zabavo skrbela glasbena skupina Joške v'n, ki je navdušila vse prisotne s slovenskimi glasbenimi uspešnicami vseh generacij. Nekateri so plesali na plesišču, drugi na klopeh in mizah, zabava pa se je končala ob 2:30 zjutraj, ko se je štiričlanska glasbena zasedba po svojem zadnjem komadu Vrži se skupine Zmelkoow že tradicionalno vrgla v jezero.

Ne spreglejte