Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
10.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Istrski maraton maraton 2016

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 10.20

6 let, 7 mesecev

Ste tudi vi tekli na Istrskem maratonu? Za Ptujčana, ki je korenito spremenil svoje življenje, je bilo to prvo tekmovanje po bolezni (foto).

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Damjan Habjanič | Foto Peter Kastelic

Foto: Peter Kastelic

Maraton vedno znova prinaša kopico zgodb. Mame, ki tečejo z invalidnimi otroki in dokazujejo, da tudi hendikepirane osebe lahko užijejo maraton, Ptujčan, ki je izgubil več kot 70 kilogramov, prebolel raka in se vrnil na tekaške trase, dekle, ki je spodbujala svojo morebitno taščo in še in še.

Eden tistih, ki so včeraj na tretji izvedbi Istrskega maratona najbolj izstopali, je bil tudi 29-letni Ptujčan Damjan Habjanič. Kdor ga spoznal pred letom 2012, ga danes verjetno ne bi prepoznal. Z rednim ukvarjanjem s športom, - glavni delež predstavljata tek in boks - , odpovedi gaziranim pijačam, alkoholu in nezdravi prehrani, je izgubil več kot 70 kilogramov. Če ga ne bi ustavila bolezen, bi novembra lani tekel tudi na znamenitem newyorškem maratonu, ki je ena glavnih želja na njegovem seznamu.

Habjanič je strasten podpornik NK Maribor.  | Foto: Peter Kastelic Habjanič je strasten podpornik NK Maribor. Foto: Peter Kastelic

 

Potem ko ga je bolezen za štiri mesece "prizemljila," je sredi januarja, ko je pri onkologu dobil zeleno luč za druženje s športom, znova obul tekaške copate in včeraj prvič nastopil na organiziranem dogodku. Potrdil je, da mu je šlo bolje, kot si je predstavljal.  21 kilometrov je pretekel v času 1;46:03.

 

Ana Jurčič: Tekaški dogodki niso rezervirani samo za zdrave, nabildane športnike, ampak za vse. | Foto: Ana Jurčič: Tekaški dogodki niso rezervirani samo za zdrave, nabildane športnike, ampak za vse.

Velikega zanimanja fotografov je bila deležna tudi Ana Jurčič, mama, ki je v cilj pritekla z otrokom v vozičku. "Tečem zato, da sem v formi, predvsem pa tečem zato, da ljudem sporočim, da je tudi invalidna oseba lahko del tekaške prireditve. Da takšni dogodki niso rezervirani samo za zdrave, nabildane športnike, ampak za vse,"  je povedala v cilju rekreativnega teka na 11.5 kilometrov.

11.5 kilometra je pod streho, misija je opravljena.  | Foto: Peter Kastelic 11.5 kilometra je pod streho, misija je opravljena. Foto: Peter Kastelic

Gospodični "Mission Complete" (Good job) sta v cilj pritekli z roko v roki. Kaj se je skrivalo v ozadju? Mlajša od tekačic je mami svojega fanta, torej morebitni tašči, ki se je menda zelo bala tekaškega izziva na 11.5 kilometrov, nekaj metrov pred ciljem pripravila prisrčno presenečenje: plakat z napisom Misija opravljena.

Komaj desetletna Lara Mihevc je osvojila tretje mesto na 11.5 kilometra. | Foto: Peter Kastelic Komaj desetletna Lara Mihevc je osvojila tretje mesto na 11.5 kilometra. Foto: Peter Kastelic

Veliko pozornosti je v cilju in na progi požela tudi komaj desetletna Lara Mihevc, ki je ponovila dosežek z letošnjega Malega kraškega maratona. 11.5 kilometra je pretekla v času (53:56), 10-ko na Krasu v 41 minututah in osvojila tretje mesto. Zanimivo je, da deklica ne trenira teka, pač pa se je že zdavnaj zapisala plavanju. "Najraje tekmujem v hrbtni tehniki," je članica Plavalnega kluba Ljubljana povedala v cilju. In kakšen je njen življenjski cilj? "Biti najboljša na svetu."

Tekla sta tudi olimpijska junaka, italijanska atleta Gelindo Bordin in Alberto Cova. | Foto: Tekla sta tudi olimpijska junaka, italijanska atleta Gelindo Bordin in Alberto Cova.

Tekaškega praznika na slovenski Obali sta se udeležila tudi legendarna italijanska olimpijca Gelindo Bordin in Alberto Cova. Prispevek o njuni življenjski zgodbi si boste na Sportalu lahko prebrali v popoldanskih urah.

Jerca Zajc Šušteršič Istrski maraton | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic

Polmaraton je pretekla tudi televizijska voditeljica na Planet TV Jerca Zajc Šušteršič, ki je obmorsko progo ocenila kot izredno zahtevno in priznala, da je izredno vesela, da se tokrat ni odločila za maratonsko razdaljo. V ženski konkurenci polmaratonk je zasedla odlično deseto mesto.

Medalje so podeljevale članice društva Rosa Klementina, ki neguje kulturo oblačenja iz prehoda iz 19. v 20. stoletje.  | Foto: Medalje so podeljevale članice društva Rosa Klementina, ki neguje kulturo oblačenja iz prehoda iz 19. v 20. stoletje.

Vsi tekači so v cilju dobili medalje, ne samo trije najboljši. V cilju so jih podeljevale članice društva Rosa Klementina, ki neguje kulturo oblačenja iz leta 1910, ko se je odprl portoroški hotel Palace, oziroma kulturo oblačenja iz prehodu med 19. v 20. stoletje. V društvu jih je 15, polovica jih je v cilju dežurala dopoldne, polovica pa popoldne. Oblačila si izdelajo sama, oziroma jih ukroji predsednik društva.

83-letni Fabio Ivančič je bil eden najstarejši tekmovalcev na Istrskem maratonu.  | Foto: Peter Kastelic 83-letni Fabio Ivančič je bil eden najstarejši tekmovalcev na Istrskem maratonu. Foto: Peter Kastelic

Eden najstarejših, če ne celo najstarejši tekmovalec na maratonu, je bil Fabio Ivančič, ki bo konec novembra dopolnil 83. rojstni dan.

Luka Juri je tekel na najdaljši razdalji. | Foto: Luka Juri je tekel na najdaljši razdalji.

Na maratonski razdalji je tekel tudi nekdanji poslanec, danes pa direktor pokrajinkega muzeja Koper Luka Juri, ki je maraton pretekl v času 3;47:13.

Urban Praprotnik je tudi tokrat tekel s kamero. | Foto: Peter Kastelic Urban Praprotnik je tudi tokrat tekel s kamero. Foto: Peter Kastelic

Znani tekaški trener Urban Praprotnik, vodja tekaške skupine Urbani tekači, je tekaško dogajanje tudi tokrat ujel v miniaturno kamero.

Istrskega maratona so se udeležili tekači iz 22 držav, med njimi je tudi tekmovaka iz Tanzanije.  | Foto: Istrskega maratona so se udeležili tekači iz 22 držav, med njimi je tudi tekmovaka iz Tanzanije.

Teklo je več kot štiri tisoč tekačev iz 22 držav ...

 | Foto:

 

... ki jih je tudi letos razvajal Rudi Bučar, avtor zdaj že vsem dobro znane himne Istrskega maratona.

 

Ne spreglejte