Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 5. 2012,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rekreacija

Sreda, 23. 5. 2012, 10.57

8 let

S hojo nad stres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pozitivni vplivi hoje niso vidni le v boljši telesni pripravljenosti in krepitvi srčno-žilnega sistema, pač pa je ta enostavna aktivnost lahko tudi sproščujoča in meditativna.

Gre za osnovni način našega gibanja, ki ne krepi le našega telesa, pač pa hoja predstavlja učinkovito orožje za spopad s stresom. Pomaga nam, da pozabimo na vsakdanje probleme in skrbi, ki nas v hitrem tempu življenja vse pogosteje pestijo. Dejavnost, za katero ne potrebujemo velikih finančnih vložkov, ima namreč blagodejen vpliv tudi na naše duševno zdravje. Ko človek postaja napet in je stres vse močnejši, lahko kratek sprehod v naravi, stran od prometnih cest, vaše misli spelje povsem v drugo smer. Že lahkoten sprehod vas bo počasi umiril in morda boste svoje težave kmalu videli v drugačni luči ali pa boste ugotovili, da vaša stiska sploh ni tako velika, kot ste menili pred nekaj minutami.

Ko začutite, da se vas loteva stres, se vaše telo samodejno aktivira in začne proizvajati hormone, ki pospešijo srčni utrip, zviša se krvni tlak, znajdete se v situaciji, ko lahko pobegnete ali pa se z njo spopadete. In prav kopičenje stresa lahko med drugimi telesnimi obolenji privede do anksioznosti in duševnih bolezni. Hoja je lahko pri tem varnostni ventil, saj izboljšuje tako razpoloženje kot duševno podobo človeka. Lahko je družabna dejavnost, v kateri uživate s prijatelji, ali pa popolnoma individualna stvar, ki človeku daje potreben mir za razmišljanje. Njena prednost je tudi v tem, da ne zahteva posebnega osredotočanja na tehniko, saj imamo samodejnega pilota, ki poskrbi za to, da naše misli ob hoji potujejo svobodno. Ravno obratno pa lahko obremenjeni ljudje skrbi preženejo z osredotočanjem na tehniko hoje in dihanja ali pa z osredotočanjem na sproščanje napetih mišic. Pri tem se osredotočijo na eno skupino mišic, na primer ramenski obroč, jih za nekaj korakov napnejo in jih nato počasi sprostijo.

Sproščanje z barvami narave

Sprehod v naravi pa ponuja tudi možnost sprostitve z barvami. Barve narave, ki jih najpogosteje srečujemo na sprehodu, so rumena, modra in zelena. Rumena barva, barva sonca, namreč daje optimizem in lahkotnost, ki ju v stresnih trenutkih še kako potrebujemo. Prav tako rumena barva bistri misli, torej vam sonce lahko da dodatno energijo pri iskanju rešitev za probleme. Barva neba, modra barva, človeku prinaša mir, pomirja misli in daje samozaupanje, ki je potrebno pri spopadanju s problemi in iskanju rešitev za ovire, ki nam stojijo na poti. Tu je še zelena, ki nas prav v spomladanskem obdobju najbolj razvaja, duhovno sprošča in človeku prinaša spokojnost.

Ne spreglejte