Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2018,
17.30

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

6

Natisni članek

Ženske v moških poklicih

Petek, 22. 6. 2018, 17.30

5 let, 11 mesecev

Dobrodelni nogometni turnir za Marka

Neustrašni Marko, ki je skoraj ostal brez nog, bi rad igral nogomet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

6

Marko Aberšek je 11-letni nadobudnež iz Maribora, ki se je rodil z napako na srcu in deformacijo obeh nog, zaradi katere mu je grozila celo amputacija. Trenutno v ZDA okreva po zahtevni operaciji, zdaj ga čaka več mesecev trajajoča rehabilitacija. Za njegove stroške zdravljenja sredstva zbirajo na več koncih Slovenije. Jutri v Velesovem pri Kranju zanj organizirajo dobrodelni nogometni turnir s številnimi znanimi gosti, poteka pa tudi dražba športnih rekvizitov - od nogometnih dresov do skakalnih smuči.

11-letni Marko Aberšek iz Maribora je zaradi napake na srcu in deformacije nog prestal že več kot 20 operacij. Trenutno je na Floridi, kjer okreva po posegu, ki naj bi mu pomagal do točke, ko se bo lahko enkrat za vselej znebil opornic, ki ga ovirajo pri gibanju. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl 11-letni Marko Aberšek iz Maribora je zaradi napake na srcu in deformacije nog prestal že več kot 20 operacij. Trenutno je na Floridi, kjer okreva po posegu, ki naj bi mu pomagal do točke, ko se bo lahko enkrat za vselej znebil opornic, ki ga ovirajo pri gibanju. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Dobrodelni nogometni turnir za Marka Aberška, ki ima prirojen izpah desnega kolka, deformacijo obeh stopal in je brez kolenskih sklepov, organizirata Jože Bukovinski in Aleksandra Česen, nogometna sodnica, ki smo jo na Siol.net predstavili v rubriki Ženske v moških poklicih. V preteklih letih sta podoben dogodek organizirala tudi za Jakoba in Reneja, dečka z zdravstvenimi težavami, o katerih smo slovenski mediji že poročali. Takrat so zbrali več kot 11 tisoč evrov.

Nogometno dogajanje z dražbo športnih dresov, skakalnih smuči in podobno bo jutri, 23. junija od 14:30, na nogometnem igrišču v Velesovem pri Kranju. Vsa zbrana sredstva bodo namenjena Markovemu zdravljenju.

>>> Kliknite za licitacijo dresov za Marka!

Ko je bil star komaj dve leti in pol, so slovenski zdravniki predlagali amputacijo nog, a so jo starši zavrnili. | Foto: Facebook Ko je bil star komaj dve leti in pol, so slovenski zdravniki predlagali amputacijo nog, a so jo starši zavrnili. Foto: Facebook Fant, ki preveč časa preživi po bolnišnicah

In kdo je deček, za katerega bodo jutri na Gorenjskem brcali žogo in licitirali spominke znanih športnikov?

Gre za fantiča, ki živi precej drugače od vrstnikov. Veliko preveč časa namreč preživi v bolnišnicah. Že dvajsetkrat je bil operiran na nogah in trikrat na srcu. Ko je imel dve leti in pol, so slovenski zdravniki predlagali amputacijo nog, a so jo starši, opogumljeni z ocenami zdravnikov iz tujine, zavrnili.

Na prvo operacijo že pri petih tednih

Prvo operacijo je prestal pri komaj petih tednih, ko so ga operirali v Londonu. Pri posegu maja lani v Italiji, kjer so mu namestili umetno srčno aortno zaklopko, je mali borec skoraj izgubil življenje.

Trenutno je na Floridi v ZDA v varnih rokah dr. Paleyja, ki je prepričan, da se bo lahko Marko s tremi operativnimi posegi, rehabilitacijo in ustreznim zdravljenjem enkrat za vselej znebil opornic.  

Njegova edina želja je, da bi se rešil opornic in bi hodil samostojno.  | Foto: Njegova edina želja je, da bi se rešil opornic in bi hodil samostojno. Markova mama: Sin je v varnih rokah

Kot nam je iz ZDA sporočila njegova mama Jožica Aberšek, se Marko po zahtevni operaciji kljub bolečinam počuti dobro, zdaj so pred njim meseci terapij. "Pred operacijo ga ni bilo strah in tudi mene ni skrbelo," je povedala mama, ki je prepričana, da je sin v pravih rokah.

"Marko se zdravi že od rojstva, s tem raste in v tem ne vidi nobenega problema. Sam pravi, da je bolnica njegov drugi dom. Njegova edina želja je, da bi se rešil opornic in hodil po svojih nogah. Opornice so težke in mu večkrat povzročajo bolečine. Velikokrat so se že zlomile in takrat je moral biti brez njih," opisuje mama.

Rad bi igral nogomet

Pravi, da bi sin rad počel vse, kar počnejo njegovi vrstniki. Na plavanje hodi že tri leta in je dober plavalec, rad bi igral tudi nogomet, a za zdaj za kaj takega ni bilo nobene možnosti. Dobrodelni nogometni turnir za Marka organizirata Jože Bukovinski in mednarodna nogometna sodnica Aleksandra Česen (na fotografiji s hčerko in partnerjem Timom, ki prav tako pomaga pri organizaciji turnirja).  | Foto: Dobrodelni nogometni turnir za Marka organizirata Jože Bukovinski in mednarodna nogometna sodnica Aleksandra Česen (na fotografiji s hčerko in partnerjem Timom, ki prav tako pomaga pri organizaciji turnirja).

V šolo prek Skypa

Marko in njegova mama se bosta v Slovenijo vrnila šele 26. januarja prihodnje leto. V tem času bo mali mož praznoval 12. rojstni dan, šolske obveznosti pa bo opravljal na daljavo, prek Skypa.

Kako lahko pomagate Marku?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo Marku kril stroške operacij, terapij, letalske vozovnice in dnevnice, še vedno pa bodo na plečih njegove mame stroški najemnine stanovanja v bližini bolnišnice za sedemmesečno bivanje, nakup najcenejšega rabljenega avtomobila za prevoze v bolnišnico in na terapije, stroški nakupa hrane, zdravil, povezanih z zdravljenjem, in rentgenskih in UZ pregledov, ki jih zavarovalnica ne bo krila.

Po poročanju spletne strani maribor.info je cena enega pregleda 1800 evrov, Marko pa jih bo potreboval najmanj pet.

V humanitarni akciji Slovenija za Marka je zbranih že več kot 35 tisoč evrov.

Marku lahko pomagate tudi z SMS sporočilom Marko5 na telefonsko številko 1919.
 

 

3. Dobrodelni nogometni turnir za malega Marka - 23.6. ob 14. uri

Marko | Foto:

Poleg nogometnega turnirja lokalnih ekip bo na prizorišču v Velesovem potekala tudi dražba predmetov, ki so jih donirali znani športniki in športni delavci. Od nogometnega sodnika Damirja Skomine, nogometašev Josipa Iličića, Roka Kronavetra, ki sta podarila svoja dresa, do skakalnih smuči Roberta Kranjca, štartne številke Jerneja Damjana, dresa s podpisi članov slovenske nogometne reprezentance in drugo. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše. Na voljo bo kotiček za otroke, srečelov in animacija.

Dogodek bo tudi letos povezoval Miha Deželak, radijski voditelj in glavni protagonist dobrodelne akcije Deželak = junak.

Ne spreglejte