Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2011,
12.54

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

maraton Kras kolesarji Na kolo

Ponedeljek, 17. 10. 2011, 12.54

6 let, 11 mesecev

Nepozabno S kolesom po Krasu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

V soboto je potekal že deseti maraton S kolesom po Krasu, ki na prijeten in domiselen način združuje rekreacijo s kulturno in turistično ponudbo.

Maraton je potekal po dveh trasah – Po osrčju Krasa (46 km) in Zahteven Kras (65 km), udeležilo pa se ga je skupno 359 kolesarjev. Večina (285) se je odločila za krajšo pot (Sežana – Kazlje - Kobdilj - Kobjeglava – Coljava – Pliskovica – Dutovlje – Sežana), ostali (174) pa so se podali na progo, na kateri je bilo treba premagati tudi večjo višinsko razliko (Sežana - Štjak - Štanjel - Komen - Pliskovica - Dutovlje - Dol pri Vogljah – Sežana).

"Prireditev je minila v izredno lepem vremenu, tako da so bili vsi zelo zadovoljni. Na progi smo imeli dve okrepčevalnici, ki sta obogatili program," je povedal eden od organizatorjev Matej Glavina. "V Kobjeglavi je udeležence pričakal pridelovalec kraškega pršuta, ki so ga lahko tudi degustirali, v Pliskovici pa so kolesarjem predstavili kamnoseško delavnico, izdelovanje sveč iz čebeljega voska in pletenje košev oziroma bek."

Največ prijavljenih je bilo z ljubljanskega območja, sicer pa so prišli z vseh koncev Slovenije, kar organizatorji pripisujejo bogati tradiciji in spremljevalnemu kulturnemu programu. "Vsako leto se trudimo nekaj dodati ali spremeniti, da bi ohranili zanimanje, letos smo tako recimo opustili skupinski štart. Tistih, ki se vračajo, je običajno polovica, ostali pa so novi. Na Krasu in zagotovo tudi na Primorskem je to največja tovrstna prireditev, ki ni tekmovalno obarvana, verjetno pa je tudi redkost v Sloveniji," je še dodal Glavina.

Še nekaj zanimive statistike: največ udeležencev je bilo iz starostne skupin 41 do 50 let (151), sedem udeležencev si je naložilo že več kot sedem križev, devet udeležencev pa je bilo starih manj kot enajst let. Kolesarili so 304 moški in 155 žensk, najštevilčnejša družina, ki je prejela tudi nagrado, pa je štela pet članov. Za lažjo pot so s postanki udeleženci potrebovali okoli dve uri, za težjo uro več, prireditev pa je popestril tudi ležeči kolesar, ki je maraton prevozil brez težav.

Ne spreglejte