Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2012,
10.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija dieta

Sreda, 9. 5. 2012, 10.06

8 let

Ketonska dieta (2. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dieta, pri kateri lahko pojeste veliko maščob. Kompleksnost in začetne težave pri tej dieti so nekaj običajnega, a z zadostnim znanjem ne bo težko. Preberite si osnovne napotke.

Ketonska dieta zahteva poznavanje in tehtanje živil ter ustrezno pripravo in nadzor nad učinkovitostjo. Program uvedbe in izvedbo sestavijo uporabnik diete oz. skrbnik, dietetik in/ali zdravnik. Nadzor nad dieto je strukturiran. Dobro je spremljati raven krvnega sladkorja in ketonov v urinu ali/in krvi. Priporočeno je tudi laboratorijsko spremljanje.

S ketonsko dieto želimo doseči ketozo. Ketozo označuje povišana vrednost ketonov v krvi. Ketoni so acetoacetat, 3-betahidroksibutirat in aceton. Nastajajo iz maščobnih kislin in ketogenih aminokislin v jetrih ter predstavljajo energetsko alternativo krvnemu sladkorju. Pri uporabi klasične ketonske diete se držimo v jedilnikih razmerja 4:1, kar pomeni 4 grame maščobe proti 1 gramu proteinov in ogljikovih hidratov. V osnovi poznamo "klasično" ketonsko dieto, bolj znano pod imenom Atkinsova dieta. Ta dieta zajema štiri osnovne faze.

V prvi fazi gre za praznjenje mišičnih zalog glikogena, kar posledično povzroči, da tudi telo izgubi vodo, in na račun tega je v prvi fazi velika razlika med začetno težo in težo po koncu prve faze. V tej fazi znižamo vnos ogljikovih hidratov na minimum, zato da spravimo telo v fazo ketoze, kjer namesto glukoze za energijo porablja ketonska telesca, ki nastajajo iz maščobnih celic. Do tega pride ob dovolj nizki ravni inzulina, ki je posledica dovolj nizke količine glukoze v krvi. Ta prag se ugotavlja pri vsakem posamezniku individualno. Na fazo ketoze vpliva veliko različnih faktorjev, nekateri pravijo, da ljudje, ki so bolj fizično aktivni, lahko ostajajo v fazi ketoze tudi takrat, ko pojejo do 90 gramov ogljikovih hidratov na dan, spet drugi pravijo, da je za maksimalen izkoristek treba vzdrževati raven hidratov pod 30 grami na dan.

V drugi fazi ketonske diete po Atkinsu pridemo do stopnje, kjer začnemo postopoma vračati ogljikove hidrate v prehrano, tukaj gre predvsem za OH iz zelenjave.

V tretji fazi se raven ogljikovih hidratov spet postopoma dvigne, vendar še vedno zagotavljamo dovolj nizko raven OH, da telo ostaja v fazi ketoze, prav tako pa tukaj še vedno izgubljamo na telesni masi.

V četrti fazi, tako imenovani faza vzdrževanja, dosežemo maksimalno količino OH, ki še zagotavlja, da telo ostaja v fazi ketoze, to količino potem vzdržujemo kot način prehranjevanja za uravnavanje telesne teže do konca življenja.

Tadej Jurman, absolvent živilstva in prehrane ter vaditelj fitnesa

Ne spreglejte