Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
20. 4. 2017,
15.51

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Zdravilišče Radenci Maraton treh src

Četrtek, 20. 4. 2017, 15.51

5 let, 4 mesece

Predstavitev 37. Maratona treh src

Bodo osvežene proge in Petra Majdič v Radence privabile še več tekačev?

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Radenci 2016 | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

V soboto, 20. maja, bo v Radencih že 37. Maraton treh src. Organizatorji so v Ljubljani predstavili letošnje novosti, glavna med njimi pa so spremenjene trase tekov na pet in deset kilometrov.

Lani sta bili sprememb deležni polmaratonska in maratonska trasa, ta kar štirikrat prečka državno mejo, letos pa sta osveženi trasi pet- in desetkilometrske proge.

Marko Pintarič | Foto: Peter Kastelic Marko Pintarič Foto: Peter Kastelic "Odličen odziv na prenovljeni 42-kilometrski in 21-kilometrski progi nas je spodbudil, da poskrbimo še za prenovo krajših prog. Tako zdaj proga na 5 km teče po Radencih in je popolnoma ravninska ter primerna tudi za bolje pripravljene otroke, starejše od 12 let. V celoti je asfaltirana in uradno dolga 4.875 m. Druga je uradno izmerjena in certificirana na natančnih 10.000 metrov, tekače pa bo popeljala po asfaltnih poteh Radencev in okolice. Večinoma je ravninska z enim manjšim vzponom,"  je novi progi predstavil Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora maratona.

Na štartu kar nekaj Kenijcev, udeležbo potrdila tudi Romanova

Radenci 2017 | Foto: Peter Kastelic Foto: Peter Kastelic Kot je za maraton v Radencih že običajno, bodo razplet na vrhu krojili kenijski tekači. Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Samson Mungai Kagia (2;26:27) in njegova rojakinja Hellen Jepkosgei Kimutai (2;47:59).

Letos bosta na maratonski razdalji nastopili dve Kenijki, prav tako bosta pri moških na najdaljši razdalji nastopila dva Kenijca, na polmaratonu pa po en predstavnik iz te afriške države.

Polmaraton bo štel tudi za državno prvenstvo, udeležbo pa sta potrdila Sonja Roman, ki je za zdaj neuspešno lovila maratonsko normo za svetovno prvenstvo v Londonu, in Domen Hafner. Nastop na polmaratonu je potrdila tudi slovenska maratonska rekorderka Helena Javornik, ki je lani v Radencih ob 50. rojstnem dnevu pretekla svoj 50. maraton.

"Vse to je težko pozabiti. Zato je tudi zame ta maraton najbolj srčen med vsemi. Na njem sem od leta 1991 zbrala 21 nastopov, od tega osem zmag v maratonu, desetkrat sem nastopila na 21 km, dvakrat od tega čisto rekreativno, sicer pa sem v polmaratonu dosegla osem zmag, trikrat pa na tekla na najkrajši progi," je svoje nastope v Radencih povzela Javornikova, ki bo avgusta v islandski prestolnici nastopila na 42 kilometrov.

Nordijcem se bo letos pridružila še  Petra Majdič

V Radencih so vsako leto prisotni tudi člani slovenske nordijske reprezentance. Nekateri se tudi aktivno udejstvujejo, tako so se skakalci lani udarili v teku na 10 kilometrov, spet drugi sodelujejo pri podelitvi medalj najboljšim.

Boštjan Gerlec
 | Foto: Peter Kastelic Boštjan Gerlec Foto: Peter Kastelic "Ponosni smo, da se ta sporočilnost maratona iz leta v leto vedno bolj prepoznava ter da tudi zaradi tega na maraton vsako leto prihaja več tako znanih, uveljavljenih tekačev kot pomembnih slovenskih osebnosti, ki s svojo udeležbo maratonu nedvomno dodajo poseben doprinos in vrednost. Ena izmed teh, ki nas bo počastila letos, je vsekakor Petra Majdič, ki bo skupaj s humanitarno podporo Anini zvezdici na odprtju predstavljala pravi duh maratona. Poster programa, s katerim smo poskrbeli prav za vse generacije na maratonu, pa bo poskrbel, da se maratonski dan razvleče v maratonski konec tedna," je dodal predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec.

Na dan maratona bo dogajanje spremljal bogat program dnevnih dogodkov, ki se bo končal z večernim koncertom glasbene skupine Psihomodo pop.

Urnik športnih dogodkov v Radencih (20. maj):

Ura

Tekmovalne discipline

Dolžina

Štartnina

9.00

Maraton Radenska Classic

42.195 m

38 EUR (do 10. 5.), 60 EUR (na dan)

9.00

Polmaraton Radenska Light

21.098 m

38 EUR (do 10. 5.), 60 EUR (na dan)

9.10

Tek Radenska Naturelle

10.000 m

38 EUR (do 10. 5.), 60 EUR (na dan)

9.10

Oazin tek

4875 m

38 EUR (do 10. 5.), 60 EUR (na dan)

8.30

Nordijska hoja

9000 m

25 EUR (do 10. 5.), 35 EUR (na dan)

       

 

Netekmovalne discipline

 

 

8.00

Pohod treh src

9759 m

 

16.00

Veveričkin in srčkov tek

300, 600 in 1000 m

5 EUR (do 10. 5.), 10 EUR (19. 5. in na dan)

Ne spreglejte