Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2024,
12.28

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Maraton treh src

Sreda, 3. 4. 2024, 12.28

3 tedne, 6 dni

Radenci

V Radencih 18. maja 42. Maraton treh src, DP na 21 kilometrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Radenci | Foto Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Radenci bodo 18. maja gostili 42. Maraton treh src. Prijave so do 10. aprila možne s popusti, sicer pa je rok do 9. maja. Državno prvenstvo bo letos potekalo na 21 kilometrov, zanj pa se je treba prijaviti prek kluba, člana Atletske zveze Slovenije (AZS). Februarja letos je najstarejši maraton pri nas prejel Bloudkovo plaketo.

Starta tekov na 42 in 21 kilometrov bosta ob 9. uri, deset minut pozneje bodo začeli na 10 kilometrov, ob 9.15 pa na 5000 metrov. Ob 9.20 bo še start nordijske hoje na 10 kilometrov.

Ta čas je 35 odstotkov več prijav kot lani. "Optimistično pričakujemo, da bo udeležba že taka, kot je bila v letih pred pandemijo novega koronavirusa, torej da bo med 3200 in 3300 tekačev. Poleg maratoncev bo popoldne teklo še 1200 otrok, s pohodniki in drugimi teki pričakujemo okrog sedem tisoč aktivnih udeležencev," je na novinarski konferenci povedal Marko Pintarič.

"Prvič bomo domačim tekačem na 21 kilometrov namenili denarne nagrade"

Pintarič je bil dolgo generalni sekretar organizatorjev maratona, zdaj je postal predsednik. "Prvič bomo domačim tekačem na 21 kilometrov namenili denarne nagrade, do zdaj smo jih le na 42 kilometrov. Ne gre sicer za veliko nagrado, ampak potne stroške bodo s tem lahko pokrili. Osem kilometrov maratona bo letos ponovno potekalo po avstrijski strani, trasa pa bo nekoliko drugačna, kot je bila pred leti, ko je zadnjič potekala v sosednji državi," je pojasnil Pintarič.

"Več kot 40-letna tradicija maratona je začinjena z dobro organizacijo, ki vsako leto prinese tudi kakšno novost. Od letos naprej bo še ena, od zdaj bo DP v polmaratonu vedno le v Radencih, v Ljubljani pa oktobra na 42 kilometrov. Do zdaj sta se prizorišči izmenjevali. Za ta korak smo se odločili zaradi novega točkovanja za svetovno lestvico. Od zdaj bo vsak udeleženec natančno vedel, kdaj bo DP, spomladi ali jeseni, ter za traso proge, kar bo omogočilo lažjo pripravo na nastop," je povedal Nejc Jeraša, direktor AZS.

V soboto bo ob 16. uri v Radencih tudi dobrodelni tek pokojnega novinarja Gorazda Giderja, ki je dve desetletji sodeloval tudi pri organizaciji maratona. Dobrodelni tek bodo v organizaciji Lions kluba pripravili prvič po desetih letih, zbrana sredstva pa bodo namenili Društvu slepih in slabovidnih Pomurja ter za spodbujanje športnega udejstvovanja otrok iz ranljivih družin v občini Radenci.

Na sporedu tudi tek s psi

Ponovno bodo pripravili tudi tek s psi, ob maratonu pa še dva koncerta. Željko Bebek bo nastopil v petek, 17. maja, ob 20. uri v novem amfiteatru, v soboto ob 21. uri pa bodo nastopili Let 3 za zaključek prireditve na glavnem odru pred Zdraviliščem Radenci.

Najstarejša tekaška prireditev v regiji je skupaj z Ekologi brez meja predlani stopala na pot prireditve brez odpadkov.

Jaka Kranjc iz društva Ekologi brez meja je dejal, da so v Radencih v prejšnjih letih storili že zelo veliko. "Še vedno so možnosti za izboljšave. Lani smo zbrali okrog dva tisoč kilogramov odpadkov, od tega 93,3 kilograma ločenih. Letos bomo prvič uvedli pralne kozarce. Pri izvedbi zelenega maratona nam pomagajo dijaki gimnazije Ljutomer kot zelena straža," je povedal Kranjc.

Ljutomerska gimnazija bo pripravila tudi spletni prenos maratona.

Ne spreglejte