Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2016,
16.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

WADA olimpijske igre Rusija Vladimir Putin doping

Torek, 22. 11. 2016, 16.51

6 let, 6 mesecev

Vladimir Putin z zaporno kaznijo nad dopinške prekrškarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vladimir Putin | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal zakon, ki uvaja zaporne kazni za trenerje in zdravstveno osebje, ki bodo silili športnike v uporabo prepovedanih poživil, s katerimi bi povečali svoje sposobnosti.

V prizadevanju, da bi Rusija popravila svojo podobo glede sistematičnega jemanja prepovedanih poživil pod okriljem države, so danes sprejeli nov zakon, ki uvaja kazni do enega leta zapora za trenerje in zdravstveno osebje, ki bodo zakrivili uporabo nedovoljenih poživil.

Novi zakon so v ruskem parlamentu začeli obravnavati že v začetku meseca, ko so potrdili predlog zakona. Zanimivo je, da zakon ne predvideva nobenih kazni za športnike, ki bi goljufali s prepovedanimi poživili.

Ruske oblasti so ves čas zanikale, da bi država sistematično podpirala jemanje nedovoljenih poživil, in se zaobljubile, da bodo naredile vse, da bi ga zatrle. Predsednik Ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov je dejal, da je država naredila vse, da bi rešila ta problem. Prepričan je, da bi Rusija zdaj morala dobiti dovoljenje za nastopanje na vseh mednarodnih tekmovanjih.

Rusi so na pravi poti

Rob Koehler, namestnik direktorja Mednarodne protidopinške agencije (Wada), je dejal, da je Rusija s svojo reformo protidoniškega programa na pravi poti.

Pri Mednarodni protidopinški agenciji (Wada) menijo, da je Rusija s svojo reformo na pravi poti. | Foto: Reuters Pri Mednarodni protidopinški agenciji (Wada) menijo, da je Rusija s svojo reformo na pravi poti. Foto: Reuters

Drugi del poročila Roberta McLarna, preiskovalca Wade, bo objavljen 9. decembra. V prvem delu, objavljenem 18. julija, so potrdili namige o dopinških goljufijah v Rusiji. Wada je tedaj sporočila, da so imeli ruski športniki pri izvajanju dopinških kršitev sistematsko podporo države. To je sprožilo prepoved nastopa 118 ruskih športnikov in športnic na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, med njimi je bila celotna atletska reprezentanca, Rusi pa prav tako niso smeli tekmovati na paraolimpijskih igrah v Riu.

Ne spreglejte