Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 2. 2014,
15.02

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

hokej Soči 2014

Petek, 21. 2. 2014, 15.02

2 leti, 3 mesece

Finalista Vancouvra bosta tokrat palice prekrižala že v polfinalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V drugem polfinalu olimpijskega hokejskega turnirja v Sočiju se bosta pomerili reprezentanci Kanade in ZDA. Začetek ob 18. uri.

Američani so na turnirju v Sočiju še neporaženi, s 3:2 po kazenskih strelih so v skupinskem delu tekmovanja najprej premagali gostitelje Ruse, nato s 7:1 Slovake, pa še s 5:1 Slovence. V četrtfinalu so gladko opravili še s Čehi (5:2) in vrgli rokavico Kanadčanom, ki so bili do polfinala manj prepričljivi.

Branilci naslova olimpijskih prvakov iz Vancouvra so namreč v Sočiju turnir začeli z dvema zanesljivima zmagama, proti Norveški (3:1) in Avstriji (6:0), nato pa se za konec skupinskega dela namučili s Finci, ki so jih ugnali šele po podaljšku z 2:1. Tudi v četrtfinalu so se namučili in izjemno čvrsto Latvijo preskočili šele v izdihljajih tekme z 2:1, za nameček pa izgubili še pomembnega člana moštva Johna Tavaresa. A zdaj gre zares in "Javorjevi listi" se znajo najbolj zbrati prav za najpomembnejše tekme.

Američani in Kanadčani imajo bogato zgodovino olimpijskega rivalstva, že na prvih olimpijskih igrah, na poletnih leta 1920 v Antwerpnu, so si razdelili zlato in srebro, prav tako na prvih zimskih igrah v Chamonixu leta 1924. Obakrat so najžlahtnejše odličje pobrali Kanadčani. Prav tako leta 1952 na igrah v Oslu, leta 1960 v Squaw Valleyju pa je Američanom vendarle uspelo prehiteti večne tekmece in se prvič okititi z olimpijskim zlatom. Kanadčani so v finalu Američane premagali še na igrah leta 2002 v Salt Lake Cityju, kot že omenjeno pa tudi pred štirimi leti v Vancouvru. Hokejisti ZDA so drugo zlato osvojili leta 1980, ko so v domačem Lake Placidu z amaterji pripravili tako imenovani "čudež na ledu" in bili boljši od takrat skoraj nepremagljive Sovjetske zveze. Kanadčani so skupaj zbrali sedem zlatih hokejskih olimpijskih odličij.

Reprezentanca ZDA je na tem turnirju s 16,67-odstotno strelsko učinkovitostjo najboljša, Kanadska z vsega 7,71-odstotno šele sedma. Polfinale bo postregel z dvobojem druge in tretje najboljše reprezentance na turnirju v igri z igralcem več (Kanada je 28,57-odstotno uspešnostjo druga, ZDA s 27,27-odstotno pa tretje), obe pa si privoščita bolj malo izključitev, ZDA z vsega 22 kazenskimi minutami zaostajajo le za Finsko (18 minut do polfinala), Kanada pa je zbrala 26 kazenskih minut na štirih odigranih tekmah.

Obe izbrani vrsti imata tudi izjemne čuvaje mreže, prva vratarja Carey Price pri Kanadi in Jonathan Quick pri ZDA sta bila do zdaj več kot 93-odstotna, njuni zamenjavi Roberto Luongo (Kan) in Ryan Miller (ZDA) pa sta prav tako izvrstna. Najboljši ameriški golgeter je Phil Kessel, ki je tekmecem na tem turnirju zabil pet golov, Kanadčane strelsko rešuje branilec Drew Doughty s štirimi.

Ob 18. uri se torej obeta še en hokejski spektakel, številni poznavalci pa so kot favorite za zlato izpostavljali Američane. Kanadčani so se v tovrstnih napovedih znašli manjkrat.

Ne spreglejte