Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
28. 5. 2017,
19.42

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Jan Kozamernik slovenska odbojkarska reprezentanca Slovenija Belgija kvalifikacije za svetovno prvenstvo Slobodan Kovač

Nedelja, 28. 5. 2017, 19.42

1 leto, 2 meseca

Kvalifikacijski turnir za SP v Stožicah, 5. krog

Uspelo je: Slovenci prvič na svetovnem prvenstvu! #foto #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

slovenska odbojkarska reprezentanca | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenska odbojkarska reprezentanca nadaljuje svojo pravljico. Na zadnji, peti tekmi kvalifikacijskega turnirja za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto v Italiji in Bolgariji, je v Stožicah s 3:1 v nizih premagala še odlično Belgijo in se prvič v zgodovini uvrstila na odbojkarsko svetovno prvenstvo.

**Kaj so po novem izjemnem uspehu povedali slovenski odbojkarji?**



Tako Belgijci kot Slovenci so v "finale" kvalifikacijskega turnirja vstopili s štirimi zmagami in brez izgubljenega niza. Pred tekmo se je vedelo, da sta ekipi izenačeni in da bo ta element eden od pomembnejših, če ne celo najpomembnejši za končno zmago. In to je uvodni niz le potrdil.

Slovenski selektor Boba Kovač je pohod na svetovno prvenstvo začel z nekoliko spremenjeno začetno postavo. V standardni prvi postavi je na mestu blokerja Jana Kozamernika zamenjal Danijel Koncilja, preostali pa so zadržali svoja mesta. Začeli so še Dejan Vinčić, Alen Pajenk, Tine Urnaut, Klemen Čebulj in libero Jani Kovačič.

Slovenci so odločilni dvoboj pogumno začeli. Po začetnem otipavanju in raztrgani igri na obeh straneh je pri izidu 17:17 po zaslugi dobrih začetnih udarcev kapetana Urnauta Slovenija pobegnila na 23:20, a na slovensko žalost Slovenija ni zadržala prednosti in po zelo nervozni končnici je s 30:28 prvi niz pripadel gostom.

Selektor Slobodan Kovač po zgodovinskem uspehu:

Za Slobodana Kovača je osvojen turnir šele prvi korak. Kot kaže nam s svojimi izbranci pripravlja še veliko veselja. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Za Slobodana Kovača je osvojen turnir šele prvi korak. Kot kaže nam s svojimi izbranci pripravlja še veliko veselja. Foto: Morgan Kristan / Sportida ''Na začetku je bilo zelo težko, saj smo namesto z glavo igrali s srcem. To sem tudi povedal igralcem, saj sem vedel, da tako ne bo šlo. Ko smo malce umirili strasti, je bilo lažje. V prvih dveh nizih smo napravili prek 20 napak s servisom, a ko smo doumeli, da se da igrati tudi z nekoliko bolj nadzorovanim začetnim udarcem, ste videli, kako je bilo to videti na koncu. Prvi cilj je izpolnjen, prva uvrstitev Slovenije na svetovno prvenstvo je res lep uspeh, a zame le en korak pri celotni sliki. Igrali smo doma in izkoristili priložnost, zdaj pa je na nas, da na svetovnem prvenstvu pokažemo ves svoj talent in tam kar se da dobro zastopamo Slovenijo.''

V drugem nizu obrnjena slika

Drugi niz je bil nasprotje prvemu, vsaj glede začetka. Gostje so na krilih prvega niza začeli izjemno tudi v drugem in ušli Slovencem za štiri (13:9), a se je Kovačeva četa dvigovala iz minute v minuto. Najprej je Belgijce ujela in v končnico niza spet vstopila z lepo prednostjo, 23:21. Tako kot v prvem Slovenija ni zdržala pritiska in je rdečim zmajem dovolila, da jo ujame na 24:24, vseeno pa se je na koncu vse srečno izteklo. Slovenija je s 26:24 izenačila na 1:1. 

Thomas Rouseaux je v Sloveniji povzročal oblico težav, v tretjem nizu pa je je ustavilo tudi njemu. | Foto: Morgan Kristan / Sportida Thomas Rouseaux je v Sloveniji povzročal oblico težav, v tretjem nizu pa je je ustavilo tudi njemu. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Gasparini zapečatil usodo rdečih zmajev

Kako izenačeni sta ekipi, je pokazal tudi tretji niz, ki se je tako kot prva dva končal na razliko. Slovenci so nekajkrat bili blizu, da pobegnejo gostom, a se ti spet niso dali. Pri 26:25 je neubranljivo serviral Gasparini in Slovenijo popeljal na prag raja. Slovenija je bila le še niz oddaljena od zgodovinskega dosežka - prve uvrstitve na SP.

V četrtem nizu igrali le Slovenci

Po izgubljenem tretjem nizu so se dokončno predali tudi gostje, ki so se do tistega trenutka enakovredno kosali z Slovenci. Kovačeva četa je stopila na plin in razpad sistema pri gostih hitro kaznovala in si priigrala neulovljivo prednost. Na koncu je bilo 25:20 in slavje v Stožicah se je lahko začelo.

Slavje Slovenije:

Giani nemočen na odločilni tekmi

Zanimivo je bilo tudi na preostalih evropskih kvalifikacijskih turnirjih. Edina, ki si je že pred zadnjim krogom zagotovila vstopnico na SP, je bila Srbija.

Zadnji dan pa so si poleg Slovenije nastop na SP zagotovili še Rusi, Nizozemci, Finci in Francozi, ki so na odločilni tekmi v Lyonu s 3:0 v nizih premagali Nemčijo, ki jo zdaj vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani.

Italijan si je želel galskim petelinom maščevati za poraz v finalu EP 2015, ko so Francozi v Sofiji premagali Slovenijo, a ponovno ni bil uspešen. Gianija zdaj čaka še dodatni kvalifikacijski turnir.

Od evropskih reprezentanc so bile že pred kvalifikacijami na SP 2018 uvrščene gostiteljici Italija in Bolgarija ter branilka naslova Poljska.

Kvalifikacijski turnir za SP v Stožicah, 5. krog:

Nedelja, 28. maj:
Gruzija : Izrael 0:3 (-13, -22, -19)
Jajvani 9; Zemlianukhin 10, Batchkala 8

Slovenija : Belgija 3:1 (-28, 24, 25, 20)
Gasparini 24, Urnaut in Čebulj 18; van Walle 15, Deroo in Rouseaux 14 

Latvija : Portugalska 1:3 (-24, 23, -24, -17)
Buivids 13, Sorokins 12; A. Ferreira 20, M. E. Ferreira 17

Lestvica:
1. Slovenija 5 tekem - 15 točk
----------------------

2. Belgija 5 - 12 
3. Portugalska 5 - 9
4. Izrael 5 - 5
5. Latvija 5 - 4
6. Gruzija 5 - 0

Na SP se je neposredno uvrstila le prvouvrščena reprezentanca, drugouvrščeno čakajo dodatne kvalifikacije.

Slovenska reprezentanca (14):

Podajalci: Dejan Vinčić (Czarni Radom, Pol), Gregor Ropret (Afyon, Tur)

Sprejemalci: Tine Urnaut (Modena, Ita), Klemen Čebulj (Lube Civitanova, Ita), Alen Šket (Fenerbahče, Tur), Matej Kök (Bedzin, Pol)

Blokerji: Alen Pajenk (Fenerbahče, Tur), Danijel Koncilja (Lausanne, Švi), Jan Kozamernik (Trentino, Ita), Sašo Štalekar (Calcit Volleyball)

Korektorja: Mitja Gasparini (Korean Air Jumbos, JKr), Tonček Štern (Verona, Ita)

Liberi: Jani Kovačič (ACH Volley), Urban Toman (Astec Triglav)

Ne spreglejte